Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

SEXUALITY: Ασθένειες που σκοτώνουν αθόρυβα τις γυναίκες

SEXUALITY: Ασθένειες που σκοτώνουν αθόρυβα τις γυναίκες

Μην αγνοείτε τις ενδείξεις:
Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια ηπατίτιδας, καρκίνου των ωοθηκών και της μήτρας.

Νιώθετε φουσκωμένες και κουρασμένες;
Δείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα επιμένουν.

Της Σούζαν Κλαρκ


Όταν μιλάμε για αθόρυβους «δολοφόνους» γυναικών, ο καρκίνος των ωοθηκών, της μήτρας και η ηπατίτιδα είναι ιδιαίτερα ύπουλοι. Αυτό συμβαίνει κατά ένα λόγο γιατί αυτές οι ασθένειες έχουν λίγα ή μη συγκεκριμένα συμπτώματα, και προκαλούν δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Οι τρεις ασθένειες και πώς να τις αναγνωρίσετε

Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος και το νούμερο ένα αίτιο καρκίνου του ήπατος. Το ήπαρ είναι ένα κύριο αποτοξινωτικό όργανο. Δημιουργεί πρωτεΐνες, αποθηκεύει ενέργεια και απομακρύνει τα δηλητήρια. Η ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιούς, αλκοόλ, παχυσαρκία, υπερβολική λήψη φαρμάκων ακόμα και με φάρμακα χωρίς συνταγή.

Υπάρχουν τρεις τύποι ηπατίτιδας: Η ηπατίτιδα Α μεταδίδεται με μολυσμένο φαγητό, νερό ή μαλάκια, κι αυτός ο τύπος φαίνεται γρήγορα. Η ηπατίτιδα Β και C μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, ή μολυσμένο αίμα από μετάγγιση ή μολυσμένες βελόνες, ή από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιοι μπορούν να την ξεπεράσουν και κάποιοι όχι. Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ηπατίτιδα, και 15.000 Αμερικανοί πεθαίνουν απ’ αυτήν κάθε χρόνο.

Συμπτώματα ηπατίτιδας

Κόπωση, μυΐκοί πόνοι, άχρωμα κόπρανα, σκούρα ούρα και ίκτερος, που κάνει το δέρμα και τα μάτια να κιτρινίζουν, είναι κάποια δείγματα. Ο αποχρωματισμός των ούρων, των κοπράνων και του δέρματος συμβαίνει γιατί το ήπαρ δε λειτουργεί φυσιολογικά. Επειδή η χολή δε φτάνει στα κόπρανα, αποκτούν ένα χλωμό, άσπρο χρώμα. Η χρωστική που θα έπρεπε να είναι στα κόπρανα, αντιθέτως πηγαίνει στα ούρα, κι έτσι εξηγείται το σκούρο τους χρώμα. Το χρώμα αυτό περνά και στο δέρμα, δίνοντάς του μια κίτρινη εμφάνιση.

Καρκίνος της μήτρας

Ο καρκίνος της μήτρας είναι ο Νούμερο 1 καρκίνος του αναπαραγωγικού συστήματος. Υπήρξαν 42.000 περιπτώσεις της ασθένειας το 2009 και πάνω από 7.700 θάνατοι.

Συμπτώματα του καρκίνου της μήτρας

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου της μήτρας είναι η κολπική αιμορραγία πέραν του φυσιολογικού. Υπερβολική ροή στην περίοδο, σημάδια αίματος ή αίμα ανάμεσα στις περιόδους και μετά την εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, κάθε είδους πυρετός, υπερβολική τριχοφυΐα, βραχνή φωνή, απώλεια ή προσθήκη βάρους ή ακμή είναι ενδείξεις.

Πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας αν έχετε κάποια απ’ αυτές τις ανωμαλίες. Οι περισσότερες θεραπεύονται και σπάνια είναι καρκίνος, αλλά πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας τι σας συμβαίνει.

Όταν περιγράψετε τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα σας πάρει ιστορικό και θα σας εξετάσει. Επιπλέον, θα σας κάνει τεστ Παπανικολάου και θα σας πάρει δείγμα για βιοψία. Ο γιατρός σας επίσης ίσως ζητήσει να κάνετε υπερηχογράφημα.

Καρκίνος των ωοθηκών

Παλαιότερα αυτός ο καρκίνος είχε το χαμηλότερο ποσοστό ίασης. Γυναίκες με καρκίνο στα πρώτα στάδια έχουν στο 93% 5 χρόνια ζωής.

Ακόμα, περίπου 20% του καρκίνου των ωοθηκών εντοπίζεται πριν ο όγκος εξαπλωθεί πέρα από τις ωοθήκες.

Περίπου 21.500 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών πέρσι. 14.600 πέθαναν.

Συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Αν νιώθετε φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και δυσκολεύεστε να φάτε πάνω από δύο εβδομάδες, πείτε το στο γιατρό.

Ο έλεγχος ρουτίνας δεν έχει προταθεί από κανέναν επαγγελματικό κύκλο, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικές με τα συμπτώματα.

Ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή του στήθους στην οικογένειά σας, σας τοποθετεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου