Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΣΟΚ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

ΠΑΣΟΚ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ


Αυστηρότερες ποινές για τους δημόσιους λειτουργούς που θα αποδειχθεί ότι διέπραξαν οικονομικό έγκλημα και κίνητρα για συνεργασία με τις αρχές σε υποθέσεις που ζημιώνουν το Δημόσιο, εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στο Δημόσιο που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
  • Εξατομικευμένος έλεγχος «πόθεν έσχες». Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της έλλειψης ουσιαστικού ελέγχου. Για αυτό, πέραν των υπαρχόντων ήδη μηχανισμών ελέγχου, προσφέρεται πλέον και αυτοτελώς στον Υπουργό Δικαιοσύνης, το δικαίωμα να παρεμβαίνει, ζητώντας εξατομικευμένο έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων, όταν υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους.
  • Μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων όταν υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ, καθώς και η απόκρυψη στοιχείων από τη δήλωση «πόθεν έσχες», όταν υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ. Πλημμέλημα παραμένει σε κάθε περίπτωση η από αμέλεια μη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.
  • Η συμμετοχή προσώπων υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off-shore εταιρίες επιφέρει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής, στις εταιρίες αυτές.
  • Προβλέπεται ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων είναι σε κάθε περίπτωση καταδίκης για τα πιο πάνω αδικήματα που τελούνται με δόλο υποχρεωτική, ενώ η έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση επέρχεται αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.
  • Προβλέπονται μέτρα που έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την πρακτική αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων σχετικά με την ποινή της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων, αποτρέποντας τη μεταβολή του περιουσιακού status quo των σχετικών προσώπων και κατ’ επέκταση την εξαφάνιση των υποκείμενων σε δήμευση περιουσιακών στοιχείων τους πριν την απαγγελία της σχετικής ποινής.
  • Θεσπίζονται μέτρα επιείκειας για όσους καταγγέλλουν επίορκους υπαλλήλους. Ειδικότερα, όταν εκείνος που εισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς είναι ιδιώτης, η συμβολή του στην αποκάλυψη της διαφθοράς έχει ως συνέπεια να μένει αυτός σε κάθε περίπτωση ατιμώρητος. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, όταν όμως με την μεταμέλεια που δείχνει βοηθάει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.
  • Επεκτείνονται οι διατάξεις για τη δήμευση, τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και τα μέτρα επιείκειας και στο έγκλημα της δωροδοκίας βουλευτών και μελών συμβουλίων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου