Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Για μετά το Πάσχα ο χάρτης των νέων Δήμων

Για μετά το Πάσχα ο χάρτης των νέων Δήμων

xartis_ellada_perifereiesΕκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος κινείται η διοικητική μεταρρύθμιση και αναβάλλεται για τα τέλη Μαρτίου η ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδιασμού των νέων Δήμων.

Η αρχική δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για ανακοίνωση των ορίων των νέων Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ήδη έχει διαψευστεί και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο χάρτης δεν θα γίνει γνωστός νωρίτερα από τις 25 Μαρτίου, αφού ακόμη ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί.

Νωρίτερα πάντως και κατά πάσα πιθανότητα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα δοθεί στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο νόμου στο οποίο θα προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και των αιρετών περιφερειών. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου όλες οι αρμοδιότητες των σημερινών περιφερειών και κυρίως αυτές που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την διαχείριση και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, τα δημόσια έργα, τα έργα των νομαρχιών, θα μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες.

Στους νέους δήμους μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ μαζί με αυτές της κατασκευής σχολικών κτιρίων, του λιανικού και πλανόδιου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κλπ και γενικότερα ότι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα, τόσο στις αιρετές περιφέρειες όσο και στους νέους δήμους θα μεταφερθούν αρμοδιότητες σύμφωνα με τη λίστα που έχουν στείλει τα υπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.

Σχετικά με το χωροταξικό, το οποίο συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να εξελιχθεί και σε αγκάθι του μεγάλου εγχειρήματος, φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Έτσι όσα σενάρια έχουν ακουστεί ή έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μπορεί απλά να αποτελούν ευσεβείς πόθους.

Η μελέτη του ΙΤΑ αποτελεί μία βάση συζήτησης, όμως σίγουρα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πανάκεια. Οι συνενώσεις θα γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια τονίζουν κυβερνητικές πηγές, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ο χάρτης θα είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ερχόμενων εκλογών.

Έτσι μπορεί ως ένα βαθμό να ερμηνευθεί και το γεγονός ότι το χωροταξικό θα μείνει ελάχιστο χρόνο σε δημόσια διαβούλευση, λιγότερο από ένα μήνα, αφού στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί από την Βουλή πριν τις 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου