Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Επιμένουν στην αυτονομία τους οι Κοινότητες της Ηπείρου Επικαλούνται κυρίως ιστορικούς λόγους

Επιμένουν στην αυτονομία τους οι Κοινότητες της Ηπείρου
Επικαλούνται κυρίως ιστορικούς λόγους


Οι Κοινότητες της Ηπείρου ζητούν, ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης, να μείνουν αυτόνομες.

Μάλιστα πολλοί Πρόεδροι σκέφτονται να θέσουν το αίτημα αυτό στους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες που θα βρίσκονται στα Γιάννινα με την ευκαιρία του εορτασμού των «Ελευθερίων» της πόλης.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Μαλακασίου Τρικάλων προτείνει: «Αν δεν παραμείνει μόνος του, να συνενωθεί με το Μέτσοβο»!
Οι Κοινοτάρχες υποστηρίζουν ότι «με την συγχώνευση των Κοινοτήτων σε κάποιο Δήμο, θα υπάρχουν δομές δύο ταχυτήτων, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.
Γι’ αυτό απαιτείται και η διατήρησή τους».Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κοινότητας Συρράκου, που είναι η πολυπληθέστερη στην Ήπειρο με 1600 ενεργούς δημότες.

Όλοι επικαλούνται ιστορικούς και παραδοσιακούς λόγους, προκειμένου να διατηρηθεί η αυτοτέλειά τους.
Οι Πρόεδροι διεκδικούν την διοικητική αυτοτέλεια των Κοινοτήτων τους «βάσει της διακριτής ταυτότητας των χωριών.
Αλλά και της προφανούς παραδοχής ότι αυτή συμβάλλει στην ανάδειξη και ανάπτυξη των Νομών, καθώς και των ιδιαίτερων χώρων που αυτές εκπροσωπούν».

Και προσθέτουν:
«Η εντεκαετία 1998-2009 απέδειξε την ικανότητα των Κοινοτήτων να χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες, να αξιοποιούν παραγωγικά τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, να προσελκύουν αρωγούς (δωρητές, εθελοντές) και να εφαρμόζουν σταδιακά ένα αποτελεσματικό συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο.
Αλλά και την προφανή δυνατότητα των Κοινοτήτων να απαντήσουν θετικά στις νέες προκλήσεις, ευκαιρίες και ανάγκες του μέλλοντος. Και να διαφυλάξουν την κληρονομιά τους από την περαιτέρω ανάπτυξη».

O ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλακασίου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο «ως πρώτη προτίμηση διατυπώνεται η διατήρηση του Δήμου μας ως αυτοδιοικητικής μονάδας. Δεν έχουμε αντίρρηση στην διεύρυνσή του με τα χωριά νότια του Πηνειού».
Ως δεύτερη προτίμηση καταγράφεται η ένωση με το Δήμο Μετσόβου, «καθώς η λειτουργία της Εγνατίας Οδού έχει φέρει τον ορεινό μας Δήμο σε απόσταση αναπνοής από το Μέτσοβο, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στις συναλλαγές τους, καταφεύγουν στο διπλανό Μέτσοβο, το οποίο απέχει μόλις 20 λεπτά».
Να σημειωθεί πως 4 μαθητές του Δήμου Μαλακασίου φοιτούν στο Γυμνάσιο Μετσόβου, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ήδη επικοινωνία των δύο Δήμων.

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου