Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τράπεζα Ηπείρου: Αύξηση κερδών και εμπιστοσύνης

Τράπεζα Ηπείρου: Αύξηση κερδών και εμπιστοσύνης

Έναν από τους πλέον θετικούς απολογισμούς των τελευταίων ετών έκανε για το 2009 η διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου, διαπιστώνοντας με ικανοποίηση ότι η πορεία είναι των οικονομικών μεγεθών είναι ανοδική.

Τα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν προχθες και πέραν των θετικών εξελίξεων, οι στόχοι της τράπεζας παραμένουν υψηλοί.


Δύο είναι ουσιαστικά τα βασικά στοιχεία της περυσινής χρονιάς και τα οποία κρίνουν εν πολλοίς τη θετική και διαρκή ανοδική πορεία του «Στόχου».


Το πρώτο στοιχείο αφορά στα οικονομικά μεγέθη, τα οποία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το 2009, την ώρα μάλιστα που η κρίση ήταν εμφανής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο και σημαντικότερο στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη που η τοπική αγορά και οι πολίτες δείχνουν στην Τράπεζα Ηπείρου.

«Είναι προφανές πως οι Γιαννιώτες και οι Ηπειρώτες στηρίζουν αυτή μας την προσπάθεια», τόνισε ο Κώστας Ζωνίδης, πρόεδρος της τράπεζας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Πρόσθεσε, δε, πως αυτή η στήριξη αποτυπώνεται στα οικονομικά μεγέθη, ενώ και ο μέχρι πρότονος γενικός διευθυντής, Θανάσης Τζιάλλας, θεώρησε σημαντικό το συγκεκριμένο στοιχείο.

«Εμείς, όμως, θέλουμε κι άλλη στήριξη και τα 8.000 μέλη να γίνουν 58.000», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους φορείς και πολίτες της Ηπείρου να πλαισιώσουν την τράπεζα.

Κάλυψη στόχων
Η διοίκηση της Τράπεζας Ηπείρου συμπέρανε στον απολογισμό της πως «οι στόχοι υπερκαλύφθηκαν» για το 2009.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα οι αυξήσεις στις καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 61,94%, στις χορηγήσεις κατά 53,56% και στα κέρδη κατά 36,58%.

Ο πρόεδρος σημείωσε πως τα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη «αποδεικνύουν τη συνεχή αύξηση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών συμπατριωτών μας προς την τοπική τράπεζα και αποδεικνύουν επίσης την ευελιξία και ικανότητα του τοπικού πιστωτικού ιδρύματος στη συνέχιση της χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Ηπείρου».

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η δανειακή πολιτική (χορηγήσεις) την περυσινή χρονιά.
Ο στόχος που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν η αύξηση να ανέλθει στο 10% για τις τράπεζες της χώρας.
Στην Τράπεζα Ηπείρου οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 53,56%, ενώ η μέση αύξηση στις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας ανήλθε σε ποσοστό 4,5%.

Η διοίκηση, πάντως, θεωρεί ως σημαντικό σταθμό στην πορεία του «Στόχου» τη μετεξέλιξη σε Τράπεζα Ηπείρου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αλλαγή στην οργανωτική δομή της τράπεζας και σήμερα να συζητείται η επέκτασή της και στη γειτονική πρωτεύουσα της Άρτας.

Επενδυτικά σχέδια
Τον στόχο αυτό έθεσε σε προτεραιότητα ο νέος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Ηπείρου, Βασίλης Τσουκανέλης, εκτιμώντας ότι εντός του 2010 θα έχει ιδρυθεί κατάστημα στην πόλη της Άρτας.
Έμφαση έδωσε στον κοινωνικό χαρακτήρα της τράπεζας, αφού, όπως είπε, μετά από 27 χρόνια παρουσίας στις τράπεζες της πόλης, «η μοναδική τράπεζα που στηρίζει την αγορά και τα νοικοκυριά είναι η Τράπεζα Ηπείρου».

Παράλληλα, ο νέος γενικός διευθυντής, σημείωσε πως η συγκεκριμένη τράπεζα δεν έχει μεγαλομετόχους, αλλά καταθέτες.
«Σύνθημά μας είναι ότι όλα τα λεφτά των συμπολιτών μας πρέπει να τοποθετούνται και πάλι στην περιοχή της Ηπείρου», τόνισε, αναδεικνύοντας έτσι τον τοπικό ρόλο και κοινωνικό χαρακτήρα της τράπεζας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στη προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάθεση 400 επενδυτικών σχεδίων από επιχειρηματίες της περιοχής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εν όψει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Και αυτό το στοιχείο εκτιμήθηκε ως «εμπιστοσύνη» του επιχειρηματικού στόχου στην Τράπεζα Ηπείρου, ενώ η πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει μέχρι τις 8 Μαρτίου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι εντός του 2010 αναμένεται να γίνει και νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου