Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές στην ανακύκλωση επιφέρει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Σαρωτικές αλλαγές στην ανακύκλωση επιφέρει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

anakikloshΣαρωτικές είναι οι αλλαγές στον τομέα της ανακύκλωσης που επιφέρει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις που προκαλεί από τις εταιρείες που εφαρμόζουν συστήματα ανακύκλωσης, καθώς εκτιμούν ότι με τις αλλαγές αυτές θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, το υπουργείο προχωρεί στην δημιουργία ενός απρόσωπου και πολυάριθμου οργανισμού που θα ελέγχει τα συστήματα, αφήνοντας σκιές για την κατεύθυνση των πόρων που θα εισπράττει ο φορέας από τις εταιρείες.

Σημείο τριβής είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου για τη δημιουργία ενός εποπτικού φορέα, ο οποίος θα ελέγχει και θα εποπτεύει την πορεία της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Υποστηρίζεται ότι η «εναλλακτική διαχείριση δεν μπορεί να διενεργείται αποτελεσματικά από έναν κρατικό οργανισμό, εξ ορισμού γραφειοκρατικό και δυσκίνητο».

Η σύσταση πάντως του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων, προβλεπόταν με τον νόμο του 2001 και μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί.

Τώρα το ΥΠΕΚΑ μέσω της νέας νομοθετικής ρύθμισης αλλά και της γκρίνιας που αναπτύσσεται στην αγορά για την υπολειτουργία κάποιων συστημάτων, αποφάσισε να βάλλει σε λειτουργία τον φορέα, τα έξοδα του οποίου καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες ανακύκλωσης καταβάλλοντας το 3% από τις εισφορές των μελών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου