Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ουρές στα πρατήρια για την προμήθεια καυσίμων

Ουρές στα πρατήρια για την προμήθεια καυσίμων

Ανησυχούν οι καταναλωτές εξαιτίας της τριήμερης απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων

Στα πρατήρια υγρών καυσίμων σπεύδουν οι καταναλωτές για να εφοδιαστούν με καύσιμα εξαιτίας της τριήμερης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν προκηρύξει από χθες οι τελωνειακοί υπάλληλοι.

Η κίνηση, και εξαιτίας του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαρά Δευτέρας, ήταν αυξημένη, όμως πλέον οι οδηγοί σπεύδουν στα πρατήρια για να «φουλάρουν», ώστε να είναι έτοιμοι και για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των τελωνειακών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων του Νομού Ιωαννίνων Παντελή Κολόκα, δεν υπάρχει κίνδυνος μη επάρκειας των καυσίμων, τόσο της αμόλυβδης, όσο και του πετρελαίου θέρμανσης, από την τριήμερη κινητοποίηση των τελωνειακών, καθώς οι περισσότεροι οι πρατηριούχοι που δεν λειτούργησαν το τριήμερο, έχουν αρκετά αποθέματα.
Βέβαια, αν οι τελωνειακοί αποφασίσαν να συνεχίσουν επ’ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους, τότε τα προβλήματα στην αγορά των καυσίμων θεωρούνται δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ. Κολόκας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εγκατάστασης συστήματος καταγραφής εισροών – εκροών που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες πρατηρίων για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της αγοράς των καυσίμων.
Η άρνηση του υπουργείου να προχωρήσει στη σχετική θεσμοθέτηση έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, ενώ δεν αποκλείεται και οι ιδιοκτήτες πρατηρίων να «βάλουν λουκέτο», αν και δεν υπάρχει σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας μέχρι στιγμής.

Όπως τόνισε ο κ. Κολόκας, εάν το σύστημα αυτό είχε εγκατασταθεί από δεκαετίας, όπως πρότειναν οι πρατηριούχοι, θα είχε καταπολεμηθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό η εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων και η χώρα δε θα βρισκόταν στο τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα που βρίσκεται σήμερα.
«Αν είχε εγκατασταθεί αυτό το σύστημα, οι εργαζόμενοι δε θα χρειαζόταν να πληρώσουν σήμερα και να υποστούν περικοπές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολόκας.

Καθησυχαστική η Ομοσπονδία
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος εμφανίζεται καθησυχαστική σχετικά με την τροφοδοσία της αγοράς σε καύσιμα, παρά την απεργία των τελωνειακών.Βέβαια, δεν πρόκειται για το μόνο ζήτημα που απασχολεί το χώρο των πρατηρίων, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν και την επιβολή του «ειδικού φόρου κατανάλωσης».
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων τονίζει πως στην αγορά έχουν δημιουργηθεί προβλήματα ρευστότητας από το «πάγωμα» του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου