Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

«Όχι» στην κατασκευή φραγμάτων στην Ήπειρο

«Όχι» στην κατασκευή φραγμάτων στην Ήπειρο


Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κατασκευής νέων φραγμάτων στα ποτάμια και τα ρέμα της Ηπείρου εξέφρασαν τοπικοί φορείς και σύλλογοι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που δίνει το πράσινο φως και για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των φορέων στην εκδήλωση κάνουν τους διοργανωτές να μιλούν για «νέο ισχυρό μέτωπο» των τοπικών κοινωνιών εναντίον των φραγμάτων.

Σε περιφερειακό επίπεδο, στην Ήπειρο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι και ομάδες επαγγελματιών απορρίπτουν το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και εκτιμούν ότι στην Ήπειρο ετοιμάζεται μια «νέα γενιά φραγμάτων», αν και μέχρι τώρα οι προσπάθειες των εταιρειών έχουν αποτραπεί χάρη στις συντονισμένες κινητοποιήσεις των φορέων και πολιτών.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διευκολύνει τους επενδυτές», σημείωσε εμφατικά ο Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, και χαρακτήρισε ως την «πιο επικίνδυνη διάταξη» του νομοσχεδίου την αναφορά στα μεγάλα φράγματα. Οι φορείς εκτιμούν πως το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου, επί του ποταμού Αράχθου, περιλαμβάνεται σε αυτή τη διάταξη και ο κ. Παπαδημητρίου κάλεσε όλους να είναι σε εγρήγορση, εκτιμώντας πως είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί «ένας τρίτος γύρος αντιπαράθεσης».

Την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ζήτησε ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, επικεφαλής της νομαρχιακής κίνησης «Άπειρος Τόπος», προτείνοντας να έχουν λόγο οι δήμοι για τις δημοπρατήσεις των φραγμάτων.

Την αντίθεσή του στην κατασκευή άλλου φράγματος στον Άραχθο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου Παύλος Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως «ο Αμβρακικός δεν έχει μέλλον, εάν γίνουν άλλα φράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου