Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Στη Βουλή Βατοπαίδι, Siemens «Πιάνουν δουλειά» εντός της εβδομάδος οι δύο πρώτες Εξεταστικές Επιτροπές

Στη Βουλή Βατοπαίδι, Siemens

«Πιάνουν δουλειά» εντός της εβδομάδος οι δύο πρώτες Εξεταστικές Επιτροπές



Σε «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες που τέθηκαν για την παράδοση των πορισμάτων θα επιδοθούν από αυτήν την εβδομάδα οι 38 βουλευτές που συμμετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές για τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου και της Siemens.

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι αρχίζουν στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας και για τη Siemens την ίδια ώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Και στις δύο επιτροπές η πρώτη συνεδρίαση έχει αντικείμενο την εκλογή προεδρείου και συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων.

Αν και η κυβερνητική παράταξη επέλεξε να προταχθεί η «ολοκλήρωση της έρευνας» για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η οποία έγινε αντικείμενο εξέτασης και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη διερεύνηση της «καυτής» πολιτικά υπόθεσης με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Εμπειροι κοινοβουλευτικοί θεωρούν την υπόθεση αυτή ως... τη μητέρα όλων των Εξεταστικών και αμφιβάλλουν ότι θα επαρκέσει το διάστημα των έξι εβδομάδων που δόθηκε κατ΄ αρχήν για να μελετηθούν οι χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας και να εξεταστούν δεκάδες μάρτυρες, ανάμεσά τους και γνωστοί πολιτικοί, ώστε να παραδοθεί το πόρισμα στις 17 Μαρτίου.

«Από την κατάληξη που θα έχει η έρευνα της συγκεκριμένης Εξεταστικής, η οποία 'ακουμπά' και τα δύο κόμματα εξουσίας, θα κριθεί το όλο εγχείρημα της εμπέδωσης συνθηκών διαφάνειας στον δημόσιο βίο, όπως επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου και συμφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη του περασμένου Δεκεμβρίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε στο Βήμα παλαιός βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης.

* «Από τη μία μεριά όλος ο πολιτικός κόσμος λέει να φωτισθούν όλες οι πτυχές των σκανδάλων, και από την άλλη σκάνδαλα δεκαετιών ζητούν να διερευνηθούν σε 40 μέρες που διαρκούν οι Εξεταστικές Επιτροπές. Είμαστε ασόβαροι και ο κόσμος το καταλαβαίνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης.


Το ημερολόγιο Χριστοφοράκου

Στο μεταξύ, πολιτικές «δονήσεις» προκαλεί το προσωπικό ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάδος, Μιχάλη Χριστοφοράκου. Στις 100 σελίδες του, που καλύπτουν την περίοδο 2004-2007 γίνεται αναφορά σε αρκετά πρόσωπα πολιτικών.

Tο Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον κ. Χριστοφοράκο, έπειτα από δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ «εγγραφές» στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου.

«Ουδέποτε είχα επαγγελματικές, φιλικές ή έστω κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο και τη Siemens και προφανώς με τη διερευνώμενη υπόθεση» δήλωσε ο κ. Παμπούκης, σημειώνοντας ότι «από τις εμφανιζόμενες στο δημοσίευμα εγγραφές της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι συστηματικά επεδιώκετο επαφή μαζί μου η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα».

Την Κυριακή, με αφορμή δημοσίευμα της Realnews για τα ονόματα πολιτικών που εμφανίζονται στο επίμαχο ημερολόγιο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας διέψευσε ότι είχε ποτέ συνάντηση με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

«Δεν ξέρω τι σημειωνόταν και τι δεν σημειωνόταν στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου. Εκείνο που ξέρω -και το τονίζω ρητά και κατηγορηματικά- είναι ότι ουδέποτε συμμετείχα και ουδέποτε προσκλήθηκα σε δείπνο που προγραμμάτιζε. Ουδέποτε συναντήθηκα μαζί του. Κάθε άλλη αναφορά είναι τόσο ανυπόστατη, ώστε να είναι ανάξια ακόμη και διάψευσης» τόνισε ο κ. Σιούφας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου