Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ιδιωτικά σχολεία: Αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα Μόνον ένας διορισμένος πυροσβέστης από την Ηγουμενίτσα καταδικάστηκε το 2005 σε οκτώ μήνες φυλάκιση

Ιδιωτικά σχολεία: Αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα
Μόνον ένας διορισμένος πυροσβέστης από την Ηγουμενίτσα καταδικάστηκε το 2005 σε οκτώ μήνες φυλάκιση


Η φοίτηση αλλοδαπών παιδιών στο ελληνικό σχολείο επιδείνωσε το φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας και της μαθητικής διαρροής, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων

Οργιο αυθαιρεσιών σε ιδιωτικά σχολεία της χώρας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), η οποία ενημέρωσε χτες εγγράφως και την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Σε ισχύ παραμένουν 10.000 πτυχία που χορηγήθηκαν σε σπουδαστές-«μαϊμού» από ορισμένα ιδιωτικά ΤΕΕ, αρκετοί από τους οποίους, μάλιστα, έχουν διοριστεί και στο Δημόσιο, μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Τον... ασκό του Αιόλου άνοιξε η ΟΙΕΛΕ, με επιστολή της προς την κ. Διαμαντοπούλου, προβαίνοντας σε σωρεία καταγγελιών για παρατυπίες και παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία της χώρας και ζητώντας την απαλλαγή της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τους νόμους και το πνεύμα της αγοράς. Ειδικότερα, προβάλλουν πέντε προβλήματα αιχμής, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Κάνουν λόγο για αδιαφανή λειτουργία και παραβάσεις του νομικού πλαισίου, με στόχο τη συσσώρευση υπερκερδών από τους ιδιοκτήτες τους. «Οι παρανομίες τους συχνά ξεπερνούν το όριο μεταξύ παραβατικότητας και σκανδάλου (διαρροή θεμάτων Διεθνούς Μπακαλορεά, υποκλοπή θεμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων στην Καλαμάτα κ.λπ.)», επισήμαναν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.


Μάλιστα, την περίοδο 2000-2006 χορηγήθηκαν από ιδιωτικά ΤΕΕ πτυχία σε σπουδαστές που δεν... πατούσαν το πόδι τους στα μαθήματα και βαθμολογούνταν με 20άρια, ενώ η υπόθεση έχει απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη. «Εκαναν την εγγραφή τους τηλεφωνικά και έπαιρναν το πτυχίο τους, ακόμη και την ίδια χρονιά, χωρίς να παρακολουθούν μαθήματα», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, εκτιμώντας πως περίπου 10.000 σπουδαστές έχουν λάβει πτυχίο με τη συγκεκριμένη μέθοδο από ιδιωτικά ΤΕΕ στην Αρτα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές. Ηδη, μέσω ΑΣΕΠ, προσλαμβάνονται στο Δημόσιο κάτοχοι αυτών των πτυχίων, που παραμένουν σε ισχύ, υπεξαιρώντας ουσιαστικά θέσεις εργασίας από τους νόμιμους δικαιούχους τους, σύμφωνα με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. «Μόνον ένας διορισμένος πυροσβέστης από την Ηγουμενίτσα καταδικάστηκε το 2005 σε οκτώ μήνες φυλάκιση. Μαζί του καταδικάστηκαν ο πατέρας του και ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΤΕΕ», διευκρίνισε ο κ. Κουρουτός.

Μπαράζ μηνύσεων
Μηνυτήριες αναφορές σε βάρος στελεχών της εκπαίδευσης στα Χανιά, στην ανατολική Αττική και στην Κέρκυρα για παράβαση καθήκοντος κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ, η οποία καταγγέλλει την ανεπάρκεια του εποπτικού μηχανισμού των στελεχών του υπουργείου Παιδείας για τον αποτελεσματικό έλεγχο και την επιβολή της νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία. Αναφερόμενος στην αγωγή που κατατέθηκε σε βάρος διευθυντή εκπαίδευσης στη νότια Ελλάδα, ο κ. Κουρουτός ισχυρίστηκε ότι «έκανε πλάτες στους εργοδότες οι οποίοι καταπατούσαν την εργατική νομοθεσία».
Την αντίδραση του κλάδου προκαλεί και η παράταση, για τρίτη συνεχή χρονιά, της άδειας λειτουργίας ιδιωτικών νηπιακών τμημάτων «που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις αδειοδότησης», όπως σημειώνεται στην επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας.

Φιλόλογοι στα δημοτικά
Το τέταρτο ζήτημα που θέτει η ΟΙΕΛΕ έγκειται στην απασχόληση φιλολόγων και όχι δασκάλων σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, λόγω της έλλειψης αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η παράνομη εργασία εκπαιδευτικών χωρίς πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών στα ιδιωτικά δημοτικά, βάσει των ισχυρισμών των εκπροσώπων της ομοσπονδίας, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ιδιοκτήτες για να κρατούν σε εργασιακή και μισθολογική ομηρία το προσωπικό αυτό.
Τέλος, στην επιστολή καταγγέλλεται καταστρατήγηση, στην πράξη, των εγκεκριμένων ωρολόγιων εβδομαδιαίων προγραμμάτων από ιδιοκτήτες σχολείων της δευτεροβάθμιας, κυρίως, εκπαίδευσης, ώστε να συμπεριλάβουν φροντιστηριακά ή άλλα προγράμματα, χωρίς έγκριση.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών
Οταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες περί «φροντιστηριοποίησης» του σχολείου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Αθανάσιος Ζαχόπουλος, απάντησε πως τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά δίνουν έμφαση στα μαθήματα κατεύθυνσης στο λύκειο, διότι αυτά ενδιαφέρουν τους μαθητές της γ' τάξης. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, εστιάζεται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στη μετατροπή της γ' λυκείου σε προθάλαμο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. «Αλλωστε, τα μαθήματα αυτά γίνονται από τους εκπαιδευτικούς. Αν πρέπει να καταγγείλει κάποιους η ΟΙΕΛΕ, να καταγγείλει τα μέλη της», πρόσθεσε ο κ. Ζαχόπουλος.

Για το γνωστό πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων ο πρόεδρος του συνδέσμου τόνισε πως η ΟΙΕΛΕ «κάθε φορά τορπιλίζει την εξεύρεση λύσης», εξαιρώντας τη στάση της διοίκησης της ομοσπονδίας στην τελευταία κοινή συνάντηση με την υπουργό Παιδείας.
Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ΤΕΕ, ο κ. Ζαχόπουλος κατέστησε σαφές ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. «Αν αποκαλυφθεί ότι τα συγκεκριμένα ΤΕΕ διέπραξαν παρανομίες, να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχόπουλος.


Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου