Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Δήμαρχος Αρταίων

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Δήμαρχος Αρταίων

O Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων- στα ακόλουθα τέσσερα θέματα:

· Προκήρυξη της μελέτης για τη νέα γέφυρα του Αράχθου

· Έγκριση της δημοπράτησης του δρόμου Άρτα- Λιμίνη

· Ένταξη του έργου «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στο Δήμο Αρταίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013».

· Εγκατάσταση και λειτουργία του Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών «e-arta»

· Εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας

1. Με την προκήρυξη της μελέτης ξεκινούν οι διαδικασίες για τη δεύτερη γεφύρωση του Αράχθου. Η Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Άρτας μετά την οριστική ένταξη της μελέτης- προϋπολογισμού 190.000 ευρώ- στο πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" απέστειλε σήμερα (Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010) στα Μέσα Ενημέρωσης και το ΤΕΕ το κείμενο της προκήρυξης για τον ανοικτό διαγωνισμό υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.
Η προκήρυξη είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.arta.gr).
Οι προσφορές θα παραληφθούν στις 26 Φεβρουαρίου.


Η δεύτερη γέφυρα προβλέπεται να κατασκευαστεί στο ύψος της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ διασυνδέοντας την υπό κατασκευή περιφερειακή οδό Άρτα-Λιμίνη με τον οδικό άξονα Άρτα Νεοχώρι.
Το έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην εκτόνωση της κυκλοφορίας και στην ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση Αρτινών και επισκεπτών θα έχει συνολικό μήκος 160 μέτρων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και τέσσερα ανοίγματα των 40 μέτρων από βάθρο σε βάθρο.
Προβλεπόμενος μήνας ολοκλήρωσης της μελέτης είναι οι 9,5 μήνες.


2. Μετά και την έγκριση της δημοπράτησης, ανοίγει ο «δρόμος» για την κατασκευή του έργου «Άρτα- Λιμίνη, μέσω του Λόφου Περάνθης».
Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου, συμπεριλαμβάνει και δημιουργία παράπλευρου ποδηλατοδρόμου-συνολικού μήκους 6,36 χιλ. και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο Δρόμος Άρτα- Λιμίνη προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ πέραν του γεγονότος ότι θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της αστικής κυκλοφορίας και στην ασφάλεια των μετακινήσεων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναμόρφωσης του Λόφου Περάνθης σε χώρο αναψυχής, περιπάτου και άθλησης.


3. Η δαπάνη του έργου των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων στο Δήμο Άρτας ανέρχεται στο ποσόν των 1.660.000,00 � συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων και του ΦΠΑ (19 %). Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013».
Το έργο προβλέπεται να αποπερατωθεί σε δώδεκα (12) μήνες. Για την υλοποίηση του έργου θ’ ακολουθήσουν τρία στάδια, που είναι η ένταξη στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του Δήμου, η έγκριση διεξαγωγής δημοπρασίας από την Περιφέρεια και η διενέργεια δημοπρασίας.


Η μελέτη αφορά στοχευμένες παρεμβάσεις στον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης ώστε, με την κατασκευή των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προσπέλασης και ασφαλούς κίνησης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλη την πόλη. Επίσης με την κατασκευή των δύο νέων κυκλοφοριακών κόμβων με φωτεινούς σηματοδότες και τις κατά μήκος διαγραμμίσεις των περιμετρικών οδών της πόλης, αμβλύνεται το ζήτημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και καθίσταται ασφαλέστερη η κίνηση των πεζών και των οδηγών οχημάτων.

Οι κυρίαρχες παρεμβάσεις είναι:
Α) Προσπέλαση ΑΜΕΑ,
Β) Κατασκευή πεζοδρομίων,
Γ) Πεζοδρομήσεις,
Δ) Κατασκευή διαβάσεων,
Ε) Διαγραμμίσεις,
ΣΤ) Φωτεινή σήμανση κόμβων,
Ζ) Φωτεινή σήμανση κόμβων,
Η) Κάθετος σήμανση,
Θ) Σιδηρά κιγκλιδώματα ,
Ι) Χυτοσιδηρά κολωνάκια ,
Κ) Κατασκευή τοιχίου


4. Ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στη χρήση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου αλλά και των πολιτών το Ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και Προβολής Άρτας με την επωνυμία «e-arta».
Είναι η Ψηφιακή αποτύπωση όλου του Δήμου και συγκεκριμένα των οικοδομικών τετραγώνων, των δημόσιων και δημοτικών χώρων, των υπέργειων και υπόγειων δικτύων.

Με τη γλώσσα των τεχνικών της πληροφορικής ο Δήμος Άρτας διαθέτει πολυεπίπεδο ψηφιακό χάρτη που περιλαμβάνει τα ακόλουθα θεματικά επίπεδα:


-Ορθοφωτοχάρτη κλίμακας 1:5000

-Ψηφιακό μοντέλο εδάφους,

-Χαρακτηρισμένο οδικό δίκτυο,

- Χάρτη τεχνικών έργων,

-Χάρτη καναλιών άρδευσης

Μέσω του συγκεκριμένου έργου ο Δήμος σκοπεύει να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εφαρμογών και νέων υπηρεσιών βασισμένων στις σύγχρονες τεχνολογίες εξειδικευμένων και εστιασμένων στις ανάγκες και τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες του Δήμου.
Χρηματοδοτήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και υλοποιήθηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου.


5. Πέραν αυτού μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός ολοκληρώνεται και η εγκατάσταση του προγράμματος με τίτλο «Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας για την Προώθηση των Ευρυζωνικών Υποδομών», συνολικού προϋπολογισμού 235 χιλ. ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Άρτας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Το έργο αφορά τη δημιουργία μοντέλου δημόσιας διαβούλευσης. Διαβούλευσης δηλαδή μεταξύ του Δήμου Άρτας και των πολιτών.
Προβλέπει επίσης την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας εφαρμογών ηλεκτρονικής συμμετοχής με στόχο την ενημέρωση, συμμετοχή και διαβούλευση πολιτών και την ανάπτυξη συστήματος «πολιτικής μνήμης» για τη σημασιολογική διαχείριση και αποθήκευση του συνολικού περιεχομένου της πλατφόρμας.
Είναι το μοντέλο διαβούλευσης πολίτη- κράτους που τώρα προωθεί και υποστηρίζει με κάθε μέσο τρόπο η νέα Κυβέρνηση.


www.ipiros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου