Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Θλιβερές πρωτιές της Ηπείρου στις ληστείες και στην σεξουαλική εκμετάλλευση…

Θλιβερές πρωτιές της Ηπείρου στις ληστείες και στην σεξουαλική εκμετάλλευση…

elas_elegxoiΛηστείες και αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση στην Ήπειρο, φέρνοντας στην περιοχή μας δύο θλιβερές πρωτιές, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2009. Οι δείκτες εγκληματικότητας σε ορισμένους τομείς χτυπούν κυριολεκτικά κόκκινο, λόγω της κατακόρυφης αύξησης.

Στον αντίποδα, εκεί δηλαδή που καταγράφονται θετικά πρόσημα, είναι ο τομέας των ναρκωτικών, καθώς οι υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης, που εξιχνιάστηκαν είναι αυξημένες και οι συλλήψεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά.

Στα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, κρύβονται σκληρές αλήθειες ειδικά για τον τομέα της μικροεγκληματικότητας, που από αυτόν πολλές φορές κρίνεται και η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας.
Οι κλοπές-διαρρήξεις έφτασαν το Δεκέμβριο τις 7100 πανελλαδικά, δηλαδή τις 236 κλοπές την ημέρα , κατά μέσο όρο.
Σπίτια, διαμερίσματα, περίπτερα, επιχειρήσεις, έχουν δεχθεί στην περιοχή μας την εισβολή αγνώστων, οι οποίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να φύγουν με λίγα ή περισσότερα ευρώ.

Τα αδικήματα με την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση το 2009 σε όλη τη χώρα , σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι τα εξής:
Ληστείες ( 42,97% ) , κλοπές οχημάτων ( 13,38% ) , κλοπές-διαρρήξεις ( 7,14 % ) , σεξουαλική εκμετάλλευση ( 67,18% ) , επαιτεία 52,25% .
Ειδικά στις ληστείες οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις εξής περιφέρειες:
Ήπειρο ( αύξηση 162,5 % ) , Κεντρική Μακεδονία ( 105,26% ) , Θεσσαλία ( 100%) , Δυτική Ελλάδα ( 87,72% ).

Τα ρεκόρ από άποψη ποσοστιαίας αύξησης το 2009 (πάντα σε σχέση με το 2008) , καταγράφονται:

στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αύξηση 600% στην επαιτεία, στην περιφέρεια Ηπείρου 400% αύξηση στο αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης , στη Στερεά Ελλάδα 400% στις εκβιάσεις και 200% στους βιασμούς και την αρχαιοκαπηλεία, στα νησιά του βορείου αιγαίου αύξηση 300 % στις απάτες, στη Δυτική Ελλάδα αύξηση 150% στις ανθρωποκτονίες και 266% στην επαιτεία, στη Θεσσαλία αύξηση 200% στις εκβιάσεις και στην Κρήτη αύξηση σχεδόν 100% στη ζωοκλοπή .

Όσον αφορά στα ναρκωτικά καταγράφηκε αύξηση των υποθέσεων κατά 3,5 % και του αριθμού των κατηγορηθέντων , που έφτασαν τα 16079 άτομα.

Όσο για τις κατασχέσεις η ινδική κάνναβη αγγίζει τους 7 τόνους με την μισή σχεδόν να έχει κατασχεθεί στην Ήπειρο, ηρωίνη κατασχέθηκαν 419 κιλά και κοκαίνη 78 κιλά .

Η συμμετοχή αλλοδαπών δραστών σε εξιχνιασθέντα εγκλήματα έχει ως εξής: στις ληστείες ποσοστό 50,44% ( έναντι 49,56% σημετοχής ημεδαπών) , στις κλοπές-διαρρήξεις 51,45%, στα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης 58,30 % .

Την αποκλειστικότητα έχουν οι αλλοδαποί στα αδικήματα που αφορούν στις πλαστογραφίες, στις παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας και την επαιτεία.

Τέλος, αν το 2009 χαρακτηρίζεται για κάτι ακόμη στην περιοχή της Ηπείρου, αυτό είναι οι κλοπές των μοναστηριών και των εκκλησιών, που έχουν στερήσει σημαντικά θρησκευτικά και πολιτιστικά κειμήλια.


epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου