Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

SEXUALITY: Οι εξαρτημένοι νέοι του Facebook

SEXUALITY: Οι εξαρτημένοι νέοι του Facebook

Για κάποιους νέους η σχέση με το μέσο αυτό είναι τόσο ελκυστική και εξαρτητική, ώστε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους τους για να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν τόσο πολύ. Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί νέοι σήμερα κάνουν ομάδες υποστήριξης (κάτι σαν ομαδική ψυχοθεραπεία) ζητώντας από τους συνομήλικους και φίλους να αλλάξουν κωδικούς και να συμφωνήσουν να σταματήσουν όλοι μαζί την χρήση του για να απεξαρτηθούν. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η εξάρτηση αυτή μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη γνωστή εξάρτηση -αλκοόλ, κάπνισμα και άλλες κακές συνήθειες, τις οποίες δύσκολα τις κόβει κανείς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Οι νέοι, αφού δεν βρίσκουν στο Ίντερνετ προγράμματα αποτοξίνωσης, εφευρίσκουν τα δικά τους. Κάποιοι υποστηρίζουν πως μοιάζει με την βουλιμιά στο φαγητό. Αλλά, αν δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως, μάθε τουλάχιστον να τρως ποιοτικά και καλά.

Οι ειδικοί λένε πως οι νέοι που το χρησιμοποιούν διπλασιάστηκαν κατά τον περασμένο χρόνο και, σύμφωνα πάλι με την εταιρεία Nielsen, το 54,7% των νέων ηλικίας 15-17 ετών στην Αμερική χρησιμοποίησε τον περασμένο Οκτώβρη το facebook σε ποσοστό αυξημένο κατά 28%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.

Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν πως δεν είναι εύκολο να πει κανείς "γεια" στον δεσμό που έχει με το μέσον. Προτείνουν δε, ο καθένας που θέλει να απεξαρτηθεί να σκεφθεί έξι λόγους (ερωτήματα) για τους οποίους θα το εγκατέλειπε -κι αν πραγματικά απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, μπορεί μετά να ξαναγυρίσει με τους κωδικούς και την πληροφορία που θέλει να έχει από τον ιστότοπο αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου