Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΠΟΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
ΠΟΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Από 5% έως και 15% αναμένεται να αυξηθεί το κόστος κατασκευής των νέων οικοδομών με την εφαρμογή της νέας μελέτης ενεργειακής απόδοσης που προβλέπεται με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η μελέτη αυτή θα προσδιορίζει τα δομικά στοιχεία και το είδος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που θα απαιτούνται, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται κάθε νέα οικοδομή, προκειμένου να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η εξάρτησή της από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο για θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα για δροσισμό.

Τα κτίρια τα οποία θα κατασκευάζονται στις ψυχρότερες ζώνες της χώρας (των κλιματικών ζωνών Γ’ και Δ’) θα έχουν μεγαλύτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση και για τα κτίρια σε περιοχές με πιο «εύκρατο» κλίμα.

Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης συνδέεται με το κέλυφος, τον προσανατολισμό, τα ανοίγματα, τις μονώσεις, τα χρώματα, τα υλικά και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Κατά το υπουργείο απόσβεση της επιπλέον δαπάνης επιτυγχάνεται σε 7 με 8 χρόνια.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

ΖΩΝΗ Α’ Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη (θερμότερες περιοχές της χώρας)

ΖΩΝΗ Β’
Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα (με μοιρασμένο κρύο και ζέστη)

ΖΩΝΗ Γ’
Αρκαδία, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θάσος, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος (περισσότερες ψυχρές από ζεστές ημέρες)
ΖΩΝΗ Δ’ Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα (οι πλέον ψυχρές περιοχές της χώρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου