Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Επίσκεψη στο νέο κελί του Οτσαλάν

Επίσκεψη στο νέο κελί του Οτσαλάν

Τον αρχηγό των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επισκέφθηκε χθες μια αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης στο καινούργιο κελί του.

Τα έξι μέλη της αποστολής «επιθεώρησαν» τις νέες ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις τουρκικές Αρχές για τον αρχηγό και ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης για πολλές ώρες με πέντε άλλους κρατουμένους, που έχουν μεταφερθεί, για να κρατούν συντροφιά στον Οτσαλάν στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη Βορειοδυτική Τουρκία.

Ο 61χρονος Οτσαλάν εξέτιε σε απομόνωση, από το 1999, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί. Ήταν ο μοναδικός κρατούμενος στη φυλακή του Ιμραλί. Ωστόσο στα μέσα Νοεμβρίου μεταφέρθηκε σε άλλο κελί της ίδιας φυλακής, όπου μπορεί να συναναστρέφεται πολλές ώρες την εβδομάδα με τους άλλους κρατουμένους, όπως είχε συστήσει η CTP σε προηγούμενη επίσκεψή της, το 2007.





Ο Οτσαλάν διαμαρτυρήθηκε μέσω των δικηγόρων του για τις νέες συνθήκες κράτησής του, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

Για να απαντήσει στις επικρίσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε βελτιώσεις στη δομή του κελιού και δημοσίευσε φωτογραφίες της φυλακής του Οτσαλάν, για να δείξει ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι όμοιες με αυτές άλλων κρατουμένων σε φυλακές υψηλής ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου