Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Κινδυνεύει με εξαφάνιση η Πλάζ του Δρεπάνου

Κινδυνεύει με εξαφάνιση η Πλάζ του Δρεπάνου


Σήμερα Κυριακή(24/1/2010), έκανα μια βόλτα στην παραλία του Δρεπάνου Ηγουμενίτσας για να απολαύσω τα καταγάλανα και ήσυχα νερά, αφού η λιακάδα που έκανε, ευνοούσε τις εξορμήσεις στο περιβάλλον.

Εκεί διεπίστωσα με μεγάλη μου απογοήτευση δύο φαινόμενα:
α) Ότι στην άκρη του δρόμου προς το Δρέπανο ήταν εναποθηκευμένα και ατάκτως ειρημένα πολλά πλαστικά και άχρηστα αντικείμενα, που προφανώς τα έβγαλε η θάλασσα, μετά από τεράστια κύματα και τα εξεύρασε στην ακτή.
β) Εξ ίσου σημαντικό επίσης είναι και το δεύτερο θέμα, καθότι λόγω ακριβώς των τεράστιων κυμάτων που είχε η θάλασσα τις προηγούμενες μέρες, έχει καταβροχθίσει την πλαζ του δρεπάνου που κινδυνεύει άμεσα σε επόμενο μπουρίνι να φαγωθεί ο ασφάλτινος δρόμος, αφού ήδη εγγίζει την άσφαλτο. Αλλά και ακόμη περισσότερο έχει καταστρέψει την παραλία και παρέσυρε την άμμο στα ενδότερα της θάλασσας.

Τι πρέπει να γίνει;
Για το πρώτο θέμα πιστεύω πως μια μαζική εξόρμηση από εθελοντές, θα λύσει το θέμα.
Για το δεύτερο, κατά την άποψή μου -που δεν είναι και επιστημονική αλλά είναι λογική- πρέπει απλά να τοποθετηθούν θεόρατες φυσικές πέτρες κατά μήκος της παραλίας σε απόσταση από την πλαζ περίπου 100-150μ. Έτσι θα αναχαιτίσουν τα θεόρατα κύματα που κατά καιρούς έρχονται προς την παραλία με τις όποιες καταστροφές τους και οι παραλίες θα είναι ήσυχες και ανέγκιχτες.
Οι πέτρες αυτές που θα τοποθετηθούν, θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους, ανάλογα, σε μικρή απόσταση, ούτως ώστε και να ανανεώνεται το θαλασσινό νερό αλλά και να έχουν πρόσβαση τα μικρά πλεούμενα.


e-igoumenitsa.gr

2 σχόλια:

  1. oloklhro tei exete dipla sas kai katheste kai anarwtieste akoma monoi sas! na pane oi ypeythhnoi na zhthsoune apopseis!

    to tei edw kai xronia leei oti h myth tou drepanou se liga xronia tha xathei an den lyfthoun metra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι οποιες ενεργειες επρεπε να ειχαν γινει πριν απο καποια χρονια..κοιταζοντας παλιες φωτογραφιες κ συγκρινοντας αυτες με την κατασταση της παραλιας τωρα καταλαβαινεις αμεσως οτι μαλλον αργησατε λιγακι..το καλοκαιρι φτιαχτηκε κατι μπροστα στο καμπινγκ αλλα δεν πιστευω οτι θα ευννοησει την κατασταση..πολυ φοβαμαι οτι ειναι πια αργα για να μιλαμε για παραλια Δρεπανου....δυστυχως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή