Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Υποψήφιοι σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Υποψήφιοι σε κατάσταση νευρικής κρίσης

Δεν θέλει να πάει με «παλιά υλικά» στις αυτοδιοικητικές εκλογές η ... νέα Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά.

proto_ND_anamoni

Οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες αποτελούν το πρώτο «crash test» για το νέο πρόεδρο της Nέας Δημοκρατίας, αλλά και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Η νέα ... Νέα Δημοκρατία - όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στην κεντρική επιτροπή ο Αντώνης Σαμαράς- θα πρέπει να αφήσει πίσω της «παλιά υλικά» και να δείξει το καινούργιο της πρόσωπο.

Σε αυτή την προσπάθεια θα έχει να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες πρώην βουλευτών που απέτυχαν να επανεκλεγούν στη Βουλή μετά τη «σφαγή» που έγινε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αποτυχόντων πολιτευτών και εν ενεργεία Δημάρχων και Νομαρχών.

«Όλοι θα περάσουν από τη διαδικασία αξιολόγησης, ακόμα και οι εν ενεργεία Δήμαρχοι και Νομάρχες», διαβεβαιώνουν κομματικά στελέχη στην Ήπειρο που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. Το γεγονός αυτό, όπως και η ανατροπή του εσωκομματικού status quo που έφερε η εκλογή νέου αρχηγού, ήδη φέρνουν μια πλειάδα στελεχών στην Ήπειρο, σε κατάσταση ... νευρικής κρίσης.
Το ενδεχόμενο οι υποψηφιότητες στους μεγάλους Δήμους να προκύψουν για τη ΝΔ με δημοψηφίσματα είναι σφόδρα πιθανό και τα σενάρια συνωμοσίας ήδη έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται

Οι εν δυνάμει υποψήφιοι περιφερειάρχες

Ο επίζηλος ρόλος του υποψήφιου περιφερειάρχη έχει ήδη αποκτήσει μνηστήρες. Χωρίς οι ίδιοι να το επιβεβαιώνουν, τα ονόματα που ήδη έχουν απασχολήσει τις συζητήσεις του κομματικού «καφενείου», είναι δύο: Αλέκος Καχριμάνης, Αντώνης Μπέζας.

Σε ότι αφορά τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών, όσοι καλά γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη ΝΔ, υποστηρίζουν ότι ελάχιστες πιθανότητες έχει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης.
Δεν είναι μόνο η αποτυχία του να εκλεγεί στην μονοεδρική της Θεσπρωτίας, παρ' ότι έγιναν τα αδύνατα δυνατά, με αποσπάσεις, μετακινήσεις, διορισμούς (ακόμα και συγγενικών του προσώπων), χρήματα που μοιράστηκαν σε συλλόγους, έργα που υπογράφονταν μέχρι και τις παραμονές των εκλογών, αλλά και το μπαράζ των «σκοτεινών» δημοσιευμάτων που τον αφορούσαν στον πανελλαδικό τύπο.

Καθοριστικό παράγοντα αποτελούν οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, που σήμερα συζητιέται στη Βουλή. Ας μην ξεχνάμε πως το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική της προηγούμενης Βουλής, περιελάμβανε τον κ. Μπέζα στο «κάδρο» των πολιτικών προσώπων που θεωρούσε ότι βαρύνονται με ευθύνες για τους χειρισμούς του σκανδάλου.
Ο κ. Μπέζας είναι το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που έχει υπογράψει απόφαση μετά τις εκλογές του 2007 κι αυτό σημαίνει πως αν του αποδοθούν ευθύνες, αυτές δεν έχουν παραγραφεί.

Έτσι αν μέχρι να ανοίξει η συζήτηση για τους υποψήφιους περιφερειάρχες, δεν έχει κλείσει χωρίς προβλήματα για τον κ. Μπέζα η υπόθεση της Εξεταστικής, πολύ δύσκολα η ΝΔ θα τον «κατεβάσει» υποψήφιο περιφερειάρχη, ακόμη κι αν υποστηρίζει -και ο ίδιος και το κόμμα του- πως οι χειρισμοί του στην υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν απολύτως «καθαροί».

«Με αυτά τα δεδομένα μένει μόνος του στο νεοδημοκρατικό παιχνίδι της αιρετής περιφέρειας ο Αλέκος Καχριμάνης;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος.
Όχι απαραίτητα! Έχει ένα σοβαρό προβάδισμα, λόγο του αγώνα υπέρ Σαμαρά στην εκλογή προέδρου και είναι από τα αναγνωρίσιμα νεοδημοκρατικά στελέχη σε όλη την Ήπειρο.
Ας κρατήσουμε όμως κι ένα ακόμα όνομα ... έκπληξη: Σταύρος Καλογιάννης! Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει. Πολλά κομματικά στελέχη, όμως, θεωρούν πως θα ήταν μια ιδανική υποψηφιότητα. Ας κρατήσουμε το όνομα κι ο χρόνος θα δείξει!!!

Μια φωτιά σε κάθε Δήμο

Πριν ακόμη ανοίξει επισήμως η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές, μια φωτιά σιγοκαίει για τη Νέα Δημοκρατία σε κάθε μεγάλο Δήμο και Νομαρχία της Ηπείρου, όπου σήμερα κατέχει την εξουσία.

Καταρχήν - όπως προαναφέραμε- η Ρηγίλλης σχεδιάζει να στήσει κάλπες για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και επίσης να περάσει από διαδικασία αξιολόγησης ακόμα και τους εν ενεργεία Δημάρχους. Επιπλέον η κατάργηση του 42% και η συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ, διαμορφώνουν πολύ διαφορετικά δεδομένα από τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στα Γιάννενα ο Νίκος Γκόντας το έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα είναι υποψήφιος και πάλι. Αυτή τη φορά όμως τίποτε δεν είναι το ίδιο με τις προηγούμενες, γιατί το εσωκομματικό τοπίο δεν είναι στρωμένο με άνθη για τον ίδιο.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έχει τους πιο σοβαρούς του αντιπάλους και στα δύο εσωκομματικά «στρατόπεδα». Άνθρωποι που συνομιλούν απευθείας με τη Ντόρα (όπως ο Νίκος Γερασιμίδης) και άλλοι που συνομιλούν απευθείας με τον Σαμαρά (όπως ο Νίκος Μακόπουλος), έχουν τεθεί «απέναντι» στον κ. Γκόντα.
Μάλιστα ο Νίκος Μακόπουλος δεν το κρύβει ότι τον ενδιαφέρει η υποψηφιότητα του Δημάρχου και ήδη κάνει τις επαφές με πολίτες και σχεδιάζει τις κινήσεις του ... μαζί με άλλους!

Στη Θεσπρωτία και την Άρτα οι δύο σημερινοί Νομάρχες που θα μείνουν χωρίς ρόλο με την κατάργηση των Νομαρχιών, έχουν από τώρα σπείρει ανέμους στις περιοχές τους. Οι ψίθυροι ότι ο κ. Γιόγιακας θα έβλεπε με πολύ καλό μάτι την υποψηφιότητα του στο Δήμο Ηγουμενίτσας, προκαλεί από τώρα εμφύλιες διαμάχες με τους υποστηρικτές του «γαλάζιου» Δημάρχου Θωμά Πιτούλη.

Στην Άρτα ο Νομάρχης κ. Παπαβασιλείου με δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τον ενδιαφέρει η κάθοδος στο Δήμο. Και μπορεί μεν ο Δήμος της Άρτας να μην είναι σήμερα «γαλάζιος», ωστόσο και μόνο το άκουσμα της ... επιθυμίας του Νομάρχη, προκαλεί αντιδράσεις σε πολλά νεοδημοκρατικά στελέχη, που ποτέ δεν του συγχώρεσαν το ότι ήταν μια «ξενόφερτη» υποψηφιότητα που επιβλήθηκε από τη Ρηγίλλης και απλά ευνοήθηκε από τις τότε συγκυρίες η εκλογή του.


ΕΛΕΝΗ ΡΕΜΠΕΛΟΥ - www.epirusvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου