Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΦΟΡΗΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - Apple iPad: Προδιαγραφές, περιφερειακά, τιμές, ημερομηνίες

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΦΟΡΗΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Apple iPad: Προδιαγραφές, περιφερειακά, τιμές, ημερομηνίες

Ήρθε και η στιγμή να κοιτάξουμε στα ενδότερα του iPad, κοινώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, που αρκετοί τα θεωρούν «λεπτομέρειες» ενώ κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο είναι: σημαντικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί μια συσκευή, εν προκειμένω το iPad και κυρίως γιατί καταφέρνει να κάνει ότι κάνει και με τον τρόπο που το κάνει.

Πριν από μήνες είχαμε αναφέρει ότι η Apple είχε προσλάβει τον αρχιτέκτονα / σχεδιαστή τσιπ κ. P.A. Semi (μαζί με το team του) αλλά ποτέ δεν διέρρευσε με τι ακριβώς είχε καταπιαστεί όταν ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία. Οι φήμες (και πολύ σωστά) έκαναν λόγο, πως ο πρόεδρος της Apple κ. Steve Jobs, τον προσέλαβε διότι δεν τον ικανοποιούσε κανένας μα κανένας από τους προσφερόμενους (Intel, AMD, VIA, SnapDragon και λοιποί) επεξεργαστές –τσιπ για το iPad. Ο Jobs ήθελε κάτι νέο, πρωτοποριακό, καινοτόμο. Και ο P.A. Semi του το έφτιαξε: ένα σύστημα-σε-τσιπ (SOC, System-On-Chip), δηλαδή τσιπ όλα σε ένα (κεντρικός επεξεργαστής, κάρτα γραφικών, ελεγκτής). Το όνομά του είναι «Α4» με συχνότητα λειτουργίας στο 1GHz και αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δυνατός επεξεργαστής, σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνει.




Είναι ικανός να προβάλλει βίντεο ποιότητας HD Ready 720p στα 30 καρέ / δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα άλλα (φωτογραφίες, προγράμματα, σερφάρισμα στο Διαδίκτυο), απλά «πετάνε».

Βέβαια για να ευχαριστηθεί ο χρήστης τα παραπάνω, ο κυριότερος παράγοντος και ο πρώτος που φαίνεται όταν ανάβει το iPad είναι η οθόνη. Διαστάσεων 9.7 ιντσών με οπίσθιο φωτισμό LED όπως και οι σύγχρονες τηλεοράσεις για άψογη χρωματική απόδοση.




Όμως η Apple πήγε και ένα βήμα παραπέρα, σε σχέση με όλους τους άλλους κατασκευαστές: η οθόνη έχει πάνελ τύπου IPS, που συναντάται μόνο στις επαγγελματικές και πανάκριβες οθόνες για γραφίστες. Έτσι όχι μόνο τα χρώματα είναι πλούσια, αλλά η οθόνη αποκτά μεγάλες γωνίες θέασης, τρομερά βολικό για μια ταμπλέτα ώστε να μπορούν και οι διπλανοί παρευρισκόμενοι (που θα τους τρέχουν τα σάλια βλέποντας) να απολαμβάνουν τα τεκταινόμενα επί της οθόνης απροβλημάτιστα.





Η ανάλυση είναι στο υπερ-ικανοποιητικό νούμερο για 9,7 ίντσες των 1024x768 γραμμών με λεπτομέρεια στα 132 pixel ανά ίντσα (pixels per inch – ppi). Επίσης, η οθόνη διαθέτει πάνω από 1000 ειδικούς αισθητήρες ώστε να μην χαθεί κανένα άγγιγμα από τα δάχτυλά σας. Οι διαστάσεις του iPad είναι άκρως εντυπωσιακές: 24.2 εκατοστά ύψος, πλάτος 18,97 εκ. και πάχος μόλις 1,34 εκατοστά (δεν είναι τυπογραφικό λάθος!). Το βάρος είναι 680 γραμμάρια (στα 730 γραμμάρια η έκδοση με 3G).







Μιας και είπαμε 3G, ας πούμε για την συνδεσιμότητα: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1+EDR και προαιρετικά μοντέλο με επιπλέον δυνατότητα σύνδεσης μέσω 3G GSM δικτύου – προσοχή όμως γιατί χρησιμοποιεί κάρτες micro-SIM που δεν έχουμε στην χώρα μας (ίδωμεν επί τούτου). Πάντως προς απογοήτευση αρκετών, το iPad θα χρησιμοποιεί το 3G GSM δίκτυο μόνο για δεδομένα (data) και όχι για τηλεφωνικές κλήσεις (ίσως το επόμενο iPad;). Επιταχυνσιόμετρο (accelerometer), ψηφιακή πυξίδα, αισθητήρας περιβαλλοντικού φωτισμού, βύσμα 3.5mm για ακουστικά (χώρια τα ενσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία), μικρόφωνο.





Ο χώρος αποθήκευσης, είναι για άλλη μια φορά στα πρότυπα της Apple: αντί κλασσικού σκληρού δίσκου, έχουμε δίσκο χωρίς κινούμενα μέρη, ήτοι SSD (Solid State Drive), χωρητικότητας 16GB, 32GB ή 64GB. Και τώρα το καλύτερο, χάρη φυσικά τον «A4» επεξεργαστή του P.A. Semi: η μπαταρία διαρκεί για 10 ώρες συνεχούς λειτουργίας ή αλλιώς 1 μήνα σε standby!





Καμία άλλη συσκευή που να κάνει όλα αυτά, έχει τέτοια διάρκεια μπαταρίας. Στο πακέτο αγοράς περιλαμβάνεται το καλώδιο επικοινωνίας με υπολογιστή (USB), από το οποίο φορτίζει κιόλας (είτε από υπολογιστή, είτε απευθείας από την πρίζα ρεύματος, όπως ακριβώς ισχύει και για το iPhone).

Έχουμε όμως και δύο περιφερειακά για το iPad, που κυριολεκτικά το μεταμορφώνουν. Το πληκτρολόγιο μαζί με την βάση και το (δερμάτινο;) κάλυμμα.









Το πρώτο πακετάκι, δίνει στο iPad την δυνατότητα να σταθεί όρθιο όπως οι οθόνες των laptop, έτσι ώστε ο χρήστης (και με την αρωγή του πλήρους πλήκτρων πληκτρολογίου) να αισθάνεται ότι έχει ένα πραγματικό φορητό υπολογιστή (ενώ έχει ταμπλέτα). Το κάλυμμα από την άλλη, δίνει διαφορετικές «χροιές» στο iPad: πέραν της προστασίας προφανώς, μπορεί να «στήσει» το iPad ως μια ψηφιακή κορνίζα και να προβάλλονται φωτογραφίες, μπορεί επίσης όμως να καλύψει / καπακώσει το iPad σαν να είναι βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο και αντίστοιχα να δίνει την αίσθηση πραγματικού βιβλίου όταν ανοίγει και όταν ο χρήστης διαβάζει e-books.





Όπως πάντα στο τέλος είναι η «λυπητερή», κοινώς οι τιμές. Η Apple είπε την τελευταία της λέξη σε αυτό το ακριβώς σε αυτό το σημείο (που θα πρέπει να «πόνεσε» πάρα -μα πάρα- πολύ τους ανταγωνιστές): για το μοντέλο των 16GB αρκούν 499 δολάρια (356,5 ευρώ), για των 32GB η τιμή φτάνει στα 599 δολάρια (428 ευρώ) και για το μεγάλο μοντέλο των 64GB η τιμή είναι 699 δολάρια (499 ευρώ).



Αν θέλετε 3G δυνατότητα, προσθέστε 130 δολάρια (93 ευρώ) σε κάθε τιμή. Ο κ. Steve Jobs τοποθέτησε την ημερομηνία έλευσης παγκοσμίως στον ερχόμενο Ιούνιο με Ιούλιο. Άντε και καλό καλοκαίρι στην παραλία με το iPad σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου