Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η διακοπή του «ΠΙΝΔΟΣ» απειλεί πολλά οδικά έργα

Η διακοπή του «ΠΙΝΔΟΣ» απειλεί πολλά οδικά έργα

Υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν ημιτελή οδικά έργα που εκτελούνται με πιστώσεις από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ».
Ο λόγος είναι η καθυστέρηση, που παρατηρείται στην χορήγηση νέων κονδυλίων.
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που κατασκευάζουν έργα χρημοτοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι τέσσερις της Ηπείρου, εκφράζουν δημόσια τον προβληματισμό τους για το γεγονός αυτό.
Οι Νομάρχες πιέζονται από τους εργολάβους, που ζητούν να πληρωθούν, ενώ ταυτόχρονα φοβούνται ότι τα έργα, αν δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, θα υποστούν ζημιές από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα.
Το πρόβλημα έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, αφού δεν έχει εγκριθεί νέα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Πίνδος».
Έτσι απειλείται η απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων που δημοπρατήθηκαν.
Η απάντηση που δίνει στους Νομάρχες η κυβέρνηση είναι ότι προς το παρόν δεν μπορεί να εξευρεθούν χρήματα, ώστε να προχωρήσουν τα έργα και να παραδοθούν σε χρήση.
Αυτοί, όμως, υπενθυμίζουν την προεκλογική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου περί ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Μάλιστα σκέπτονται να αποστείλουν, μετά από σύσκεψη, υπόμνημα προς την υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, ζητώντας χρήματα για τα έργα του «Πίνδος».

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Να σημειωθεί ότι στόχος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την Πίνδο, είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.
Δηλαδή επιδίωξη και ζητούμενο είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών έτσι ώστε η περιοχή να αποκτήσει, σε ένα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, δυναμική οικονομία και να ενταχθεί με ανταγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.
Όμως, όπως φαίνεται, κάποιοι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του Προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου