Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Πιτυρίδα: διώξτε το χιόνι από το κεφάλι σας

Πιτυρίδα: διώξτε το χιόνι από το κεφάλι σας


Ένα από τα σημαντικότερα αισθητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι και το οποίο εν αγνοία μας εντείνεται όταν χρησιμοποιούμε ζελέ και κρέμες styling στα μαλλιά σε καθημερινή βάση.

Πρόκειται για τα "νεκρά" κερατινοκύτταρα (ή φολίδες ή λέπια) τα οποία αποκολλούνται από την επιδερμίδα της κεφαλής, αλλά παραμένουν στα μαλλιά γιατί λόγω της έντονης τριχοφυΐας στη συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους. Παράλληλα, σε ορισμένα άτομα, η εμφάνιση της πιτυρίδας συνδέεται και με την παρουσία διάφορων μυκήτων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί η απόπτωση των φολίδων από την επιδερμίδα της κεφαλής σχετίζεται εν μέρη και με την υπερβολική αύξηση των πληθυσμών αυτών των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής λόγω της αυξημένης παραγωγής λιπαρών οξέων που αποτελούν τη βασική τροφή αυτών των μικροοργανισμών. Η πιτυρίδα για άτομα που υποφέρουν από αυτή δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, καθώς συχνά το "χιόνι" στα μαλλιά συνοδεύετε και από έντονο κνησμό και ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της πιτυρίδας δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς συχνά το πρόβλημα επανεμφανίζεται εκεί που πιστεύαμε πως το είχαμε ξεπεράσει. Συνήθως πάντως η αγωγή ξεκινά με ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν που περιέχει οξέα φρούτων ώστε να διευκολύνει την απολέπιση και αντιφλεγμονώδη συστατικά (θειούχες χημικές ενώσεις και σύμπλεγμα ψευδαργύρου) τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Στα σαμπουάν αυτά συνήθως περιέχονται και αιθέρια έλαια βοτάνων με στυπτική δράση, όπως είναι η τσουκνίδα, το θυμάρι και το tea tree oil, τα οποία ρυθμίζουν τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα της κεφαλής και κατ' επέκταση μειώνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων που περιέχονται στις λιπαρές εκκρίσεις και τρέφουν τους μύκητες malassezia furfur και malassezia glodosa.

Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία πρέπει να λουζόμαστε τακτικά με το αντιπιτυριδικό σαμπουάν (καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα το πολύ) και να αφήνουμε τον αφρό του προϊόντος στα μαλλιά για 2-4 λεπτά ώστε να δρα κατά των μυκήτων.

Το απαλό μασάζ με τα δάχτυλα κατά το λούσιμο βοηθάει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας καθώς διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Αντίθετα το τρίψιμο των μαλλιών με τα νύχια αντενδείκνυται γιατί ερεθίζει την επιδερμίδα του κεφαλιού και εντείνει την απολεπιστική διαδικασία και τον κνησμό.

Αν η πιτυρίδα δεν μειωθεί μέσα σε 2-3 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε είναι ακατάλληλο και δεν πρόκειται να επιφέρει ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή δερματολόγου ή τριχοφάγου ή να δοκιμάσουμε να απαλλαγούμε από την πιτυρίδα χρησιμοποιώντας κάποιο άλλο φαρμακευτικό σαμπουάν.

Το βούρτσισμα των μαλλιών δεν μας βοηθά να απαλλαγούμε από την πιτυρίδα όταν δεν συνοδεύεται με τακτικό λούσιμο. Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα οι φολίδες ξεκολλάνε από την επιδερμίδα της κεφαλής αλλά δεν απομακρύνονται καθώς κολλάνε στην τρίχα, ειδικά στα άτομα που έχουν λιπαρά μαλλιά.
Για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας υγιή, δυνατά και απαλλαγμένα από πιτυρίδα μπορούμε να τα ξεβγάζουμε με ένα παρασκεύασμα που θα φτιάξουμε μόνες μας από τσουκνίδα ως εξής: Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ξερά φύλλα τσουκνίδας σε ένα λίτρο βραστό νερό. Το αφήνουμε κατά μέρος στον πάγκο της κουζίνας (όχι πάνω στο «μάτι») για 15 λεπτά και μετά σουρώνουμε το νερό και το χρησιμοποιούμε για να ραντίσουμε τα μαλλιά στο τελευταίο ξέβγαλμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου