Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Το ΕΣΠΑ δίνει...«Βοήθεια στο Σπίτι»

Το ΕΣΠΑ δίνει...«Βοήθεια στο Σπίτι»

Δέσμευση του υφυπουργού Οικονομίας για υπογραφή συμβάσεων.

Η ... είδηση που δεν βγήκε από τις προχθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρο Αρναουτάκη, συνολικά για τις αλλαγές στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, προέκυψε χθες μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου και αφορά την τύχη των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» με χρηματοδότηση από Κοινοτικούς πόρους, θέμα που ήταν σε εκκρεμότητα από την Ε.Ε.

Ο υφυπουργός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γιαννιώτης βουλευτής, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ταχύτατα η χρηματοδότηση των δομών από το ΕΣΠΑ και σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις που εκκρεμούν από το Σεπτέμβριο στην Ήπειρο.

Ο κ. Οικονόμου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε στον Υφυπουργό πως οι πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης οδήγησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην απαξίωση και την εγκατάλειψη, επιτείνοντας την εργασιακή αβεβαιότητα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτό. Παράλληλα η απαξίωση τους αύξησε το αίσθημα ανασφάλειας των ηλικιωμένων που επωφελούνται από την εφαρμογή του. Ο Βουλευτής Ιωαννίνων παρακάλεσε τον Υφυπουργό να μεριμνήσει για την ταχύτατη χρηματοδότηση των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε πως η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα προχωρήσει ταχύτητα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ενώ τόνισε ακόμη πως θα υπογραφούν και νέες συμβάσεις. Αναφερόμενος στα όποια προβλήματα επιλεξιμότητας της χρηματοδότησης από τα Περιφερειακά Προγράμματα - εξαιτίας της κακής προετοιμασίας και της συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Κυβέρνηση της Ν.Δ ξεκαθάρισε πως θα αντιμετωπιστούν, χωρίς να δημιουργούν επιπτώσεις στη απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος και των Δομών.

Σε εκκρεμότητα οι συμβάσεις
Η λήξη του Γ΄ΚΠΣ και μοιραία και της Κοινοτικής χρηματοδότησης, δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους ΟΤΑ που λειτουργούν με επιτυχία το πρόγραμμα και τις δομές του, μέσω των Αναπτυξιακών ή άλλων επιχειρήσεων και μέχρι η προηγούμενη κυβέρνηση να αποφασίσει την χρηματοδότηση με άλλο τρόπο από το ΕΣΠΑ, διατίθενται εδώ και έναν και πλέον χρόνο εθνικοί πόροι και μέχρι το τέλος του 2009.
Στο νέο ΠΕΠ Ηπείρου και σε σχετικό μέτρο επιχειρήθηκε να ενταχθούν οι δομές των ΟΤΑ με διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσω της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, αφού οι περισσότεροι ΟΤΑ δεν είχαν πιστοποιηθεί για τη διαχειριστική τους επάρκεια. Τελικά στην σχετική πρόσκληση με 10,6 εκ. ευρώ προϋπολογισμό (με διάρκεια της πρώτης φάσης 1,5 έτους) ανταποκρίθηκαν όλοι οι ΟΤΑ που εφάρμοζαν το... παλιό «Βοήθεια στο Σπίτι». Συνολικά εγκρίθηκαν όλες οι προτάσεις για 86 δομές και 4.700 ωφελούμενους στην Ήπειρο και η διαδικασία είχε σταματήσει το Σεπτέμβριο λόγω του προβλήματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς την επιλεξιμότητα τέτοιων δράσεων στο ΕΣΠΑ.
Έτσι δεν υπογράφτηκαν οι συμβάσεις μεταξύ ΔΙ.Σ.Α της Περιφέρειας και των ΟΤΑ για τις δομές που θα χρηματοδοτούνταν.
Το νέο στοιχείο σε σχέση με το Γ΄ΚΠΣ είναι ότι για κάθε ωφελούμενο η επιχείρηση των ΟΤΑ λαμβάνει ετησίως 1260, 50 ευρώ15% για απομακρυσμένους και ορεινούς ΟΤΑ. Με την υπογραφή της σύμβασης θα καταβάλλεται, όπως ίσχυε, το 40% του ποσού που αναλογεί ετησίως. Πλέον με την κατάργηση της πιστοποίησης διαχειριστικής επάρκειας κατά ΕΛΟΤ οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ (που έχουν μετατραπεί από Αναπτυξιακές σε κοινωφελείς) θα μπορούν, λογικά, να συνάπτουν σύμβαση με την Περιφέρεια απευθείας. Μένει να δούμε πόσο σύντομα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα με την Ε.Ε για να υπογραφούν οι συμβάσεις ή αν θα έχουμε νέα διαδικασία εξαρχής. Το νέο «Βοήθεια στο Σπίτι» ή η συνέχεια του επιβάλλεται, αφού άπαντες συμφωνούν για την επιτυχημένη πορεία και την προσφορά του σε ηλικιωμένους και ανήμπορους συμπολίτες μας. ποσό που προσαυξάνεται κατά

86 δομές για 4.700 ωφελούμενους
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας οι 86 δομές που αφορούν συνολικά 4.700 ωφελούμενους και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΠΕΠ είναι οι ακόλουθες:
Δυο δομές των 50 και 75 ο δήμος Ανατολής με επιχειρήσεις του (Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Ανατολής και Κοινοτική επιχείρηση Νεοκαισάρειας), επίσης δυο των 50 ο δήμος Παραποτάμου, τρεις ο δήμος Αρταίων η μία δική του και οι δυο για τους δήμους Βλαχέρνας και Αμβρακικού, δυο δομές ο δήμος Συβότων, οκτώ δομές των 50 ωφελουμένων σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα για το μεγάλο δήμο Φιλιατών, δυο δομές των 50 και 65 ωφελουμένων ο δήμος Μετσόβου ( η μία με τη «ΜΕΡΙΜΝΑ»), τρεις δομές των 50 ατόμων για το δήμο Κομποτίου, οι δυο εκ των οποίων για λογαριασμό των δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Ηρακλείας, δυο δομές των 50 ωφελουμένων ο δήμος Πασσαρώνας, έξι δομές των 50 ατόμων ο δήμος Παραμυθιάς, τρεις δομές των 50 ο δήμος Φιλιππιάδας, η μία για το δήμο Ανωγείου, τέσσερις δομές ο δήμος Ηγουμενίτσας, η μια για το δήμο Σαγιάδας, δυο δομές στο δήμο Ιωαννιτών η μία της Αναπτυξιακής Επιχείρησης για 180 ωφελούμενους και η άλλη από ιδιώτη για 40 θέσεις, δυο ο δήμος Θεσπρωτικού, για 50 άτομα η δική του και για 90 άτομα στην κοινότητα Κρανέας, δυο δομές των 65 ωφελουμένων και μια των 90 για το δήμο Κόνιτσας, δυο δομές 50 και 75 ατόμων ο δήμος Αγίου Δημητρίου.
Ο δήμος Πραμάντων με τη κοινότητα Μελισσουργών δομή 50 ατόμων, το ίδιο και ο δήμος Αράχθου με την κοινότητα Κομμένου, επίσης ο δήμος Δελβινακίου με την κοινότητα Λάβδανης για 50 ωφελούμενους, ο δήμος Αθαμανίας με την κοινότητα Θεοδώριανων και ο δήμος Ανατολικού Ζαγορίου με την κοινότητα Βοβούσας.
Ο δήμος Μαστοροχωρίων με τις κοινότητες Αετομηλίτσας και Φούρκας για 90 άτομα, μαζί οι τέσσερις κοινότητες, Ματσουκίου, Καλαρρυτών, Συρράκου και Βαθυπέδου για 50 θέσεις, οι δήμοι Τζουμέρκων και Δερβιζιάνων από μια δομή 50 θέσεων μέσω της εταιρείας της Ν.Α «Η Μέριμνα», ο δήμος Άνω Πωγωνίου δομή 75 ωφελουμένων, ο δήμος Ευρυμενών δομή 90 ατόμων.
Από μια δομή των 50 ωφελουμένων οι δήμοι, Μπιζανίου, Άνω Καλαμά, Σελλών, Ζίτσας, Κατσανοχωρίων, Εγνατίας, Μολοσσών, Καλπακίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Δωδώνης, περάματος, Εκάλης, Παμβώτιδας, Τύμφης, Μαργαριτίου, Τετραφυλίας, Ξηροβουνίου, Πρέβεζας, Πάργας, Ζαλόγγου, Φαναρίου, Αγνάντων, Λούρου, Φιλοθέης και οι κοινότητες, Μηλέας, Διστράτου, Πωγωνιανής και Πέρδικας.

Οι οφειλές στους υπαλλήλους της Περιφέρειας(ένθετο)
Ο κ. Οικονόμου έθεσε επίσης στη συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη το θέμα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για οδοιπορικά και εκτός έδρας στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Ηπείρου, για ολόκληρο το 2009.
Τόνισε μάλιστα πως από όλους τους υπάλληλους των Περιφερειών μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχουν αποδοθεί οι συγκεκριμένες οφειλές .
Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε πως εντός της εβδομάδας η συγκεκριμένη πίστωση θα διατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου , προκειμένου να πληρωθούν οι οφειλόμενες προς τους υπαλλήλους αποζημιώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου