Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Έκκληση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για προστασία της αρκούδας

Έκκληση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για προστασία της αρκούδας

Και νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα συνέβη προχθές τα ξημερώματα σε κάθετο δρόμο στην Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση από Βογατσικό προς Καστοριά.
Ευτυχώς από τη σύγκρουση του αυτοκινήτου με το άτυχο ζώο δεν τραυματίστηκαν οι επιβαίνοντες, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως την αστυνομία και προσπάθησαν να εντοπίσουν το τραυματισμένο ζώο για να του προσφέρουν βοήθεια, χωρίς όμως τελικά να καταφέρουν να το βρουν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥΣ

Εκτός όμως από την τραυματισμένη αρκούδα, όπως αναφέρει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, άλλη μια αρκούδα βρέθηκε νεκρή από πυροβόλο όπλο, στην περιοχή Καλαμαράς, στο Δήμο Γόργιανης και στο Δ.Δ. Κηπουρειού.
Πρόκειται για ενήλικη θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 15 ετών και 100 κιλών.
Το ζώο πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση στο πίσω μέρος του κρανίου.
Η προσπάθεια εξόντωσης των αρκούδων στη Βόρεια Ελλάδα όπως φαίνεται δεν έχει τελειωμό, αφού και πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης, νοτιοδυτικά της Δυτικής Ροδόπης νεκρό μικρό αρκουδάκι ηλικίας μόλις 2 ετών, το οποίο έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, ενώ ήταν ακρωτηριασμένο στα δύο μπροστινά του πόδια.
Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Ροδόπης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αρκούδας στη χώρα μας με ελάχιστο πληθυσμό περίπου 20-30 άτομα.

ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ
Στο μεταξύ τη βούλησή του να επικηρύξει τον δράστη, που θανάτωσε και διαμέλισε την μικρή καφέ αρκούδα, έναντι χρηματικής αμοιβής 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο δήμος Σταυρούπολης Ξάνθης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ανάγκη να βρεθεί ο υπεύθυνος είναι επιτακτική καθώς, «ο δράστης, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, πάσχει από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές και ως εκ τούτου αποτελεί κίνδυνο για την τοπική κοινωνία».
Ο δήμος Σταυρούπολης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο και την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να λογοδοτήσει ο δράστης ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις πράξεις του.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, εκφράζει την αγανάκτησή του για τον πρωτοφανή αφανισμό της αρκούδας στη χώρα μας -10 νεκρές αρκούδες σε διάστημα 8 μηνών- και απευθύνει έκκληση στις τοπικές αρχές των 10 νομών που ζει η αρκούδα στη χώρα μας να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την προστασία του σπάνιου είδους της καφέ αρκούδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου