Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Η Ελλάδα δε θα πτωχεύσει, ούτε βρίσκεται κοντά στην πτώχευση

Η Ελλάδα δε θα πτωχεύσει, ούτε βρίσκεται κοντά στην πτώχευση


Η Ελλάδα «δε θα “πτωχεύσει” ούτε βρίσκεται κοντά στην “πτώχευση”, υποστηρίζει η Morgan Stanley, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο έλεγχος του δημοσιονομικού ελλείμματος ενδεχομένως να μην αρκεί για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των δημοσιονομικών, χωρίς επιπλέον μέτρα δομικής αναδιάρθρωσης για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξη, επισημαίνει ο οίκος.

Στην έκθεσή της η Morgan Stanley κάνει λόγο για πιθανή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων το επόμενο έτος, ούτως ώστε να απορροφηθεί η ρευστότητα των 55 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Συμπληρώνει, ωστόσο, πως οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών θα πρέπει πάντα να είναι σε θέση να αυξάνουν τα κεφάλαιά τους για την πληρωμή των ομολογιούχων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσέφερε οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, Citigroup, Nomura και Merill Lynch εμφανίστηκαν καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για τα ελληνικά spreads.

Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν έκπληκτοι από τις ανησυχίες για το κατά πόσον οι τράπεζες, σε περίπτωση περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας από διεθνείς οίκους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ελληνικό χρέος ως εγγύηση. Με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ, θα χρειαστεί μια σημαντική υποβάθμιση 4 βαθμίδων από S&P και Fitch, καθώς και μια υποβάθμιση 6 βαθμίδων από τη Moody΄s, ώστε αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα, επεσήμανε η Citi.

«Πιστεύουμε ότι η πίεση, που ασκείται στην Ελλάδα, μπορεί να ελαφρυνθεί», ανέφερε από την πλευρά της η Nomura.

«Είναι γεγονός ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν “υποφέρει” περισσότερο όλων κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και ότι η κατεύθυνση είναι καθολικά κατιούσα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή από τα media. Το γεγονός ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στο πρώτο στάδιο, αποσιωπάται», σημειώνει στην έκθεσή του ο οίκος.

«Απίθανο» χαρακτηρίζει το χειρότερο σενάριο η Bank of America Merrill Lynch, παρά το μακροοικονομικό κλίμα που δημιουργεί ανησυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου