Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το ένα τρίτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν στο σκοτάδι

Το ένα τρίτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν στο σκοτάδι

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ζουν στο σκοτάδι επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές ενέργειας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Το 80% από αυτούς προέρχονται από υποανάπτυκτες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που δεν έχουν ουσιαστικά καμία πιθανότητα να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2015, αναφέρεται στην έκθεση.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (PNUD), επισημαίνει στη μελέτη του τη στενή σχέση μεταξύ της ακραίας ένδειας και της ελλιπούς πρόσβασης σε πηγές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, στο Μπουρούντι, το Τσαντ και τη Λιβερία λιγότερο από το 3% των κατοίκων διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το ποσοστό αυτό "ανεβαίνει" στο 5% για τη Ρουάντα, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Σιέρα Λεόνε και φτάνει στο 13% στη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν. Όπως τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης "σήμερα, περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και 3 δισ. εξαρτώνται από στερεά καύσιμα, όπως βιομάζα και άνθρακα, για να μαγειρέψουν και να ζεσταθούν".

Η έκθεση, η οποία διενεργήθηκε με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αφορά 140 αναπτυσσόμενες χώρες, από τις οποίες οι 50 ανήκουν στην κατηγορία των "Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών" (ΛΑΧ), με ΑΕΠ που δεν ξεπερνά τα 750 δολάρια ανά κάτοικο. Από αυτές, οι 31 χώρες ανήκουν στην υποσαχάρια Αφρική, και έτσι προκύπτει ότι το 79% των κατοίκων στις ΛΑΧ και το 74% στην υποσαχάρια Αφρική δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου