Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα συναντήθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Κατσούρας

Με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα συναντήθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Κατσούρας

Με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα συναντήθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Κατσούρας το Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Ο κ. Κατσούρας δήλωσε στον κ. Γκίκα ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά τμήματα των ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο ΤΕΙ Ηπείρου απαιτεί μια συνολικά βαθιά αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα , τομές αλλά και προσεκτικά βήματα.
Προς την κατεύθυνση αυτή δε βοηθούν αποσπασματικές κινήσεις από την πλευρά του προέδρου προς αναστολή συγκεκριμένου τμήματος στο παράρτημα Ηγουμενί-τσας. Κινήσεις σαν κι αυτές δείχνουν σπουδή και επιλεκτική εφαρμογή πολιτικής. Επιπλέον δεν είναι σύννομες και γι αυτό ο κ. Κατσούρας ζήτησε από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου να ανακαλέσει την πρόθεσή του περί συζήτησης για αναστολή λει-τουργίας του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Αυτό που απαιτείται είναι ένας ουσιαστικός διάλογος με τη νέα ηγεσία του υπουρ-γείου και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευ-σης και τη νέα χωροταξία των ΤΕΙ. Αυτός ο διάλογος πρέπει να αντικαταστήσει την αδυναμία των γραφειοκρατικών και συγκεντρωτικών μηχανισμών σχεδίασης με μία νέα πολιτική αποκέντρωσης χωρίς τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του παρελθόντος.
Από τη δική μας πλευρά και ως φορείς της περιοχής οφείλουμε να προσθέσουμε δίπλα στην κριτική και σειρά από προτάσεις και δράσεις. Συνιστώσες που θα δημι-ουργήσουν νέα προοπτική για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού εκθέτοντας τα όποια επιχειρήματα φορέων που αδρανούν και οδηγούν το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας στα-διακά σε απαξίωση.
Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης που θα αφορά τα τμήματα του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας πρέπει να προχωρήσουμε στην καταγραφή προβλημάτων και αναγκών, αλλά την ίδια στιγμή και στον προσδιορισμό κατευθύνσεων που θα δημιουργήσουν βάσεις για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα έχει λόγο ύπαρξης, επιστημονική επάρκεια, προσφορά γνώσης και εμπειρίας στους σπουδαστές και συμμετοχικές δράσεις στην τοπική κοινωνία.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενσωματωθούν προτάσεις για ένα πιο αποδοτικό πρόγραμμα σπουδών, εναλλακτικοί τρόποι προβολής των τμημάτων και του πε-ριεχομένου τους, κινήσεις για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των απο-φοίτων, στελέχωση των τμημάτων με εξειδικευμένο – επιστημονικό προσωπικό κα-θώς και συμμετοχή των τοπικών φορέων σε επίλυση λειτουργικών προβλημάτων του ΤΕΙ.
Αν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι τότε τα τμήματα της Ηγουμενίτσας δε θα βρί-σκονται στη δυσάρεστη θέση να γίνονται έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε προ-ϊσταμένου φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου