Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επιδεινώνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Επιδεινώνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου


Οι ρυθμοί αύξησης του φαινομένου υποδεικνύουν το απαισιόδοξο σενάριο της κλιματικής αλλαγής.
Η συγκέντρωση των περισσότερων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει φτάσει σε επίπεδα που ποτέ δεν είχαν σημειωθεί από την προβιομηχανική εποχή μέχρι σήμερα, και πλησιάζει ανησυχητικά το «απαισιόδοξο σενάριο» που έχουν επισημάνει οι επιστήμονες, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, τρείς εβδομάδες πριν από την έναρξη της συνόδου της Κοπεγχάγης.
«Τα νέα πραγματικά δεν είναι καθόλου καλά: η συγκέντρωση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζει να αυξάνεται και μάλιστα με ρυθμό λίγο πιό γρήγορο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Μισέλ Ζαρό παρουσιάζοντας στον Τύπο νέα στοιχεία του Οργανισμού που ανήκει στον ΟΗΕ.
«Βρισκόμαστε ακόμα πιό κοντά στο απαισιόδοξο σενάριο που έχουν επισημάνει ειδικοί της διεθνούς ομάδας που ασχολείται με τις κλιματικές αλλαγές», πρόσθεσε.
«Πρέπει να ενεργήσουμε το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο κ. Ζαρό.
Η αύξηση του CO2, του κύριου στοιχείου των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για το οποίο την πλήρη ευθύνη έχει ο ανθρώπινος παράγων, αυξήθηκε κατά 38% από το 1750 και ευθύνεται κατά ποσοστό τουλάχιστον 63,5 % για την αύξηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου