Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Δ.Σ της «Δωδώνης». Θα αποφασίσει για νέες τιμές στο γάλα;

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Δ.Σ της «Δωδώνης».
Θα αποφασίσει για νέες τιμές στο γάλα;

Αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» με την ισχύουσα σύνθεση και μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι και αυτό του καθορισμού τιμών παραγωγού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα ληφθεί και απόφαση.

Αν δεν συμβεί αυτό σε αυτή τη συνεδρίαση, λογικά θα περιμένουν οι παραγωγοί λίγο πριν τις γιορτές να αποφασίσει το νέο συμβούλιο που θα προκύψει.

Την ώρα που υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, για το αν νομιμοποιείται ή όχι το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει για τις νέες τιμές και την εκκαθάριση της προηγούμενης περιόδου, μάλλον θα πρέπει να περιμένει κανείς τη συνεδρίαση, αφού οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

ΕΑΣΙ και κτηνοτρόφοι ζητούν απόφαση
Η παραίτηση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας και η εκκρεμότητα για την σύγκλιση γενικής συνέλευσης η οποία ορίστηκε για τις 8 Δεκεμβρίου, διατηρεί στη θέση του τον υποδιοικητή της τράπεζας και πρόεδρο της «Δωδώνη Α.Ε» Βασίλη Δρούγκα ο οποίος ασκεί πλήρως τα καθήκοντα του.
Η αντικατάσταση του θεωρείται βέβαιη, όμως μέχρι να συμβεί αυτό η διοίκηση της «Δωδώνης» παραμένει ως είχε και τόσο η δεύτερη μεγαλομέτοχος Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, όσο και ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός (αυτός εκτός ΕΑΣΙ) ζητούν να αποφασιστούν οι νέες τιμές.
Μάλιστα η ΕΑΣΙ με έγγραφο της προς τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας έθεσε επιτακτικά το αίτημα, επικαλούμενη την καθυστέρηση στην ανακοίνωση τιμών, γεγονός που δεν επιτρέπει στους παραγωγούς-εισκομιστές γάλακτος να προγραμματίσουν τα οικονομικά τους για την επόμενη χρονιά.
Επιπλέον η ΕΑΣΙ επικαλείται και την ανάγκη να ...συγκρατηθούν οι παραγωγοί που συνεργάζονται με τη «Δωδώνη» και να μην συνεργαστούν με άλλες εταιρείες και τυροκομεία, δεδομένου ότι οι ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος μειώνονται.
Περίπου ίδια είναι και τα επιχειρήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου και ουσιαστικά όλοι ζητούν τώρα τις τιμές και οι όποιες διαφορετικές απόψεις ακούγονται, απλά θέτουν θέμα ηθικής τάξης και νομιμοποίησης στο να αποφασίσει ένα διοικητικό συμβούλιο υπό αλλαγή.

Αναδρομική ισχύ οι τιμές...
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνει και ο Γενικός Διευθυντής της «Δωδώνης» Μάνος Κασσαλιάς. Και πέρυσι και το 2007 οι τιμές αποφασίστηκαν Δεκέμβριο και άρα δεν τίθεται θέμα να χάσουν κάτι οι κτηνοτρόφοι, αφού έχουν αναδρομική ισχύ. Κι αυτή η άποψη έχει βάση, άλλωστε οι εξελίξεις τώρα θα είναι άμεσες, όπως εξηγεί ο κ. Κασσαλιάς.
Μετά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αγροτικής Τράπεζας στις 8 Δεκεμβρίου στην οποία θα αναδειχθεί ο νέος διοικητής, ακολουθεί ο ορισμός υποδιοικητή και εφόσον ακολουθηθεί το ίδιο σχήμα, να είναι και πρόεδρος της θυγατρικής «Δωδώνης» συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας και συγκροτείται νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο μπορεί άμεσα να αποφασίσει για τις τιμές.
Απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα θα δοθούν την Παρασκευή, εκτός κι αν το Δ.Σ συζητήσει και δεν καταλήξει σε απόφαση για τιμές.
Για το ποιες τιμές αναμένεται να δοθούν για τη γαλακτοκομική περίοδο που άρχισε από τον Οκτώβριο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς. Οι παραγωγοί και η ΕΑΣΙ ζητούν, όπως πάντα, αύξηση και διανομή των κερδών στους κτηνοτρόφους-συνεργάτες της επιχείρησης, παραιτούμενη η Ένωση Ιωαννίνων από το μερίδιο επί των κερδών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ως τώρα και φαντάζει δύσκολο να ισχύσει τώρα. Με το 1,05 ευρώ το λίτρο στο πρόβειο και 0,45-046 λεπτά στο αγελαδινό όπως ισχύει (αύξηση δόθηκε πέρυσι μετά από δυο χρόνια στάσιμων τιμών) οι παραγωγοί διεκδικούν καλύτερες τιμές.
Η απόφαση λαμβάνεται ανάλογα με τις βουλήσεις της ΑΤΕ και κατ΄επέκταση από την κυβέρνηση που ελέγχει την τράπεζα και άρα όλα μπορούν να συμβούν.
Προβλέψεις δεν γίνονται.

Ποσότητες γάλακτος, αποθέματα και «ΖΩ-ΔΩ»
Εδώ και αρκετό καιρό η «Δωδώνη» δεν έχει τα αποθέματα άλλων περιόδων και πλέον διοχετεύει στην αγορά φρέσκα, στο επίπεδο ωρίμανσης που πρέπει να έχουν και καλής ποιότητας προϊόντα κρατώντας τα αποθέματα στα όρια ασφαλείας, σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της γαλακτοβιομηχανίας. Φέτα και σκληρά τυριά δεν μένουν πλέον στις αποθήκες της «Δωδώνης» πλην κάποιων ποσοτήτων από την μεγάλη παραγωγή που σωρεύθηκε από τη λειτουργία του τυροκομείου της Ένωσης Πωγωνίου.
Ως προς τις ποσότητες γάλακτος που παραδίδουν οι παραγωγοί, βαίνουν μειούμενες ως προς το πρόβειο και γίδινο, κυρίως από την παύση μικρών κοπαδιών είτε λόγω γήρατος, είτε για άλλους λόγους, αλλά μεγάλοι κτηνοτρόφοι δεν σταματούν τη συνεργασία τους.
Με τη ζώνη γάλακτος να αποδίδει και η ποιότητα και η ποσότητα έχουν βελτιωθεί, αφού ένα πρόβατο για παράδειγμα μπορεί να δώσει 230-250 κιλά ετησίως από 180-200 κιλά παλιότερα. Ετησίως η «Δωδώνη» παραλαμβάνει 44-45 χιλιάδες τόνους πρόβειου γάλακτος και 7-7,5 χιλιάδες τόνους γίδινου. Βέβαια στο πρόβειο η ζήτηση είναι αυξημένη, όχι όμως και στο αγελαδινό όπου η παραγωγή των 25 χιλιάδων τόνων περίπου ετησίως υπερκαλύπτει τις ανάγκες της «Δωδώνης».
Τέλος η λειτουργία της θυγατρικής της «Δωδώνης» στις ζωοτροφές η «ΖΩ-ΔΩ» (πρώην εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ) είναι καλή, έχει οργανωθεί μηχανογραφικά και με κανονισμούς η επιχείρηση και σύμφωνα με τον κ. Κασσαλιά, έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά οι αγελαδοτρόφοι και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, όμως χρειάζεται και εκσυγχρονισμός του εργοστασίου και επενδύσεις για να αυξηθεί η παραγωγή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου