Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Τελεσίγραφο προς την Περιφέρεια Ηπείρου για τα κονδύλια

Τελεσίγραφο προς την Περιφέρεια Ηπείρου για τα κονδύλια

Το πρώτο κύμα των έντονων βροχοπτώσεων βρήκε το νομό και κυρίως την αρτινή πεδιάδα οχυρωμένη, όμως κανείς δεν εγγυάται για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, αφού η νέα ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ηπείρου είναι αυτή που θα πρέπει στο εξής να πάρει αποφάσεις και να χρηματοδοτήσει την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, αποτέλεσε τον προπομπό της συνάντησης που θα έχει η Νομαρχία Άρτας με τον νέο Γενικό Γραμματέα – όταν οριστεί- και στην οποία αναμένεται να μεταφέρει τελεσίγραφο σχετικά με την χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αποστράγγιση και την αντιπλημμυρική προστασία του νομού.

Στην συνάντηση με την παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, καθώς των προέδρων τοπικών Συμβουλίων της περιοχής και υπηρεσιακών παραγόντων, ο νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου που είχε την πρωτοβουλία, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι στις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις δεν υπήρξαν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα γιατί η Νομαρχία Άρτας έχει καταβάλει το ποσό των 320.000 ευρώ έως τώρα για καθαρισμούς αποστραγγιστικών αυλάκων και για το ρεύμα στα αντλιοστάσια, χωρίς ωστόσο να έχει εκείνη την ευθύνη για τα έργα αυτά.

«Έχουν δοθεί μέσα σε τρία χρόνια 260.000 ευρώ και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται ποσά για μικροπαρεμβάσεις, όπως και τα 60.000 ευρώ που δίνονται για το ρεύμα του αντλιοστασίου, φτάνοντας στις 320.000 ευρώ. Ξεκαθαρίστηκε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί συνεχώς η Νομαρχία να πληρώνει το ρεύμα ή να παρεμβαίνει για να συντηρεί τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ χωρίς να στηρίζει οικονομικά και η Περιφέρεια. Διοικητικά οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ είναι φορείς αυτόνομοι που υπάγονται στην Περιφέρεια και οφείλει ο περιφερειάρχης να βγάλει κονδύλιο χρηματοδότησης, γιατί αν δεν το κάνει πολύ γρήγορα σε μια επόμενη βροχόπτωση θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αποφεύγονται οι ζημιές αυτή τη στιγμή στην πεδιάδα, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, γιατί δίνονται πάρα πολλά λεφτά στον καθαρισμό δικτύων και σε άλλες παρεμβάσεις από τη Νομαρχία, όπως και για το ρεύμα στα αντλιοστάσια. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί…» ανέφερε ο κ. Παπαβασιλείου.

Καταπατήσεις γύρω από τους σάπιους αύλακες
Επίσης σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και με τα αποστραγγιστικά αυλάκια στην πεδιάδα. Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι σταδιακά δεν θα μπορούν πλέον να καθαρίζονται διότι είναι πολλών ετών και έχουν σαπίσει. Και ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι πως στην απαλλοτριωμένη έκταση γύρω από τους αύλακες, έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρξει καταπατήσεις, είτε με τη μορφή δεντροφυτεύσεων, είτε με την κατασκευή αποθηκών. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα μηχανήματα να προσεγγίσουν για να καθαρίσουν τις αποστραγγιστικές τάφρους.
Για τα προβλήματα αυτά ο κ. Παπαβασιλείου είπε: «Τα αυλάκια έχουν περιορισμένο αριθμό παρεμβάσεων. Δεν μπορούν συνέχεια να σκάβονται. Έχουν σαπίσει, όπως λέγεται σήμερα και σε λίγο δεν θα μπορούμε να τα σκάψουμε, για να τα ξανακαθαρίσουμε. Το άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι από τη μια και την άλλη πλευρά που είναι απαλλοτριωμένα, έχουν βάλει δέντρα, έχουν στήσει καλύβια και αποθήκες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν τα μηχανήματα για να καθαρίσουν. Και ακόμα δεν μπορούμε εμείς να μπούμε στη διένεξη των ελεγκτικών μηχανισμών και των κατοίκων αν θέλουν ή δεν θέλουν να καθαριστούν τα αυλάκια. Πρέπει να βρουν σημείο επαφής και συνεννόησης μεταξύ τους.».

Προς το παρόν θετικός ο απολογισμός
Θετικός, ωστόσο, ήταν ο απολογισμός που έγινε στη διάρκεια της σύσκεψης για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το αποστραγγιστικό σύστημα στην πεδιάδα κατά τη διάρκεια των εντονότατων βροχοπτώσεων των προηγουμένων ημερών. Μικροπροβλήματα υπήρξαν, σύμφωνα με τις αναφορές στην συνάντηση, όμως σε καμία περίπτωση καταστροφές σε έκταση όπως στο παρελθόν. Δεν δημιουργήθηκαν δηλαδή ζημιές σε επιχειρήσεις, απώλειες ζωικού κεφαλαίου κ.λ.π. Ωστόσο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά, αφού για λογαριασμό της Νομαρχίας Άρτας ο κ. Παπαβασιλείου ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πληρώνει για όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις η Νομαρχία.

Δημοπράτηση για τη μεγάλη διώρυγα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Στο μεταξύ χθες επρόκειτο σε επίπεδο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση για τη κατασκευή της κεντρικής αρδευτικής διώρυγας με προϋπολογισμό 18 εκατομμύρια ευρώ που η Νομαρχία Άρτας είχε εντάξει στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Το εν λόγω πρόγραμμα διαχειρίζεται απ’ ευθείας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και έχει μήκος 15 χιλιομέτρων.


Ηχώ Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου