Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Στο «ζενίθ» η πανδημία γρίπης Το 56% φτάνει το ποσοστό των θετικών δειγμάτων

Στο «ζενίθ» η πανδημία γρίπης

Το 56% φτάνει το ποσοστό των θετικών δειγμάτων από τα νοσοκομεία της Ηπείρου και της Κέρκυρας

Εν μέσω πανδημίας της νέας γρίπης βρίσκεται ολόκληρη η χώρα με τον αριθμό όσων νοσούν από τον ιό H1N1 να αυξάνεται ριζικά μέρα με την ημέρα και τον εθνικό σχεδιασμό ενάντια στη νέα γρίπη να αλλάζει με βάση τα νέα δεδομένα.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, κυρίως στις νεαρές ηλικίες, επιβεβαιώνεται πλήρως και στα Γιάννινα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς Νέας Γρίπης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της πόλης το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ηλικίας 5 έως 24 ετών.

Το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου συγκεντρώθηκαν συνολικά 725 δείγματα από την Ήπειρο και την Κέρκυρα, εκ των οποίων τα 410 βγήκαν θετικά, σε ποσοστό 56%.
Από αυτά, το 80% ανήκει σε άτομα ηλικίας 5 έως 24 ετών, ενώ το 13,5% σε άτομα 25-49 ετών.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το «ζενίθ» της πανδημίας, ειδικά από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το διάστημα 26 Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου από το σύνολο των δειγμάτων που συγκεντρώθηκαν από το Κέντρο Αναφοράς Νέας Γρίπης στα Γιάννινα μόλις το 3% ήταν θετικό, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στο 23% και από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 του ίδιου μήνα τα θετικά δείγματα ήταν στο 45% στο σύνολο των δειγμάτων.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία προστέθηκε και δεύτερη βάρδια στο Κέντρο Αναφοράς, αν και δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενίσχυση του προσωπικού, κυρίως σε παρασκευαστές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται και εκεί μερικά προβλήματα.

Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, αν και από την πλευρά των Ενώσεων των γιατρών έχει καταστεί σαφές πως θα καλύψουν όποιες ανάγκες προκύψουν από την πανδημία της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με τη γραμματέα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Μαργαρίτα Κιτσανού, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγνωρίζουν τα προβλήματα της πανδημίας, όμως θεωρούν πως αυτά δε μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν λειτουργεί σωστά.

Η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να εντάξει στο επικείμενο νομοσχέδιο για την αλληλεγγύη ειδικό άρθρο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπου προβλέπεται αύξηση του πλαφόν των εφημεριών, πληρωμή των εφημεριών που έγιναν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, άνοιγμα 95 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προκήρυξη 1070 θέσεων από 670 που είχαν αρχικά οριστεί για το ΕΣΥ, αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Όμως, σύμφωνα με την κα Κιτσανού, οι νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν δύσπιστοι, καθώς «έχουμε τραβήξει τόσα πολλά και είναι δύσκολο να πειστούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου