Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Κινητοποιούνται και οι Ηπειρώτες που εργάζονται με πρόγραμμα Stage

Κινητοποιούνται και οι Ηπειρώτες που εργάζονται με πρόγραμμα Stage



Ενώ αναμένεται σήμερα να διαμαρτυρηθούν με πανό στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο που βρίσκεται στα Γιάννινα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μαζικά σκέπτονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη Ηπειρώτες εργαζόμενοι σε προγράμματα stage που έχουν συμπληρώσει πάνω από 24 μήνες στο Δημόσιο και θα διεκδικήσουν μοριοδότηση, ώστε να προσληφθούν σε αντίστοιχες θέσεις στο δημόσιο τομέα.
Οι εργαζόμενοι στα stage απειλούν με δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις διαρκείας που θα περιλαμβάνουν καταλήψεις κτιρίων και αποκλεισμό κεντρικών, οδικών αρτηριών.
Σημεία αιχμής των διεκδικήσεων των εργαζομένων είναι:
Καταγγελίες για μη καταβολή ενσήμων, λόγω της ανασφάλιστης εργασίας που προσφέρουν.
Αναγνώριση προϋπηρεσίας, με βάση το χρονικό διάστημα που ο κάθε εργαζόμενος βρίσκεται σε υπηρεσία του δημόσιου τομέα.
Μέτρα προσωρινής προστασίας για τις περιπτώσεις εκείνων που εκδιωχθούν από το Δημόσιο χωρίς να τους καταβληθούν δεδουλευμένα.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν την αρωγή της Δικαιοσύνης προκειμένου να καλυφθούν αναδρομικά από το Δημόσιο οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν, να τους αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία τους με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους και να τους καταβληθούν δεδουλευμένα, με βάση τον κατώτατο μισθό.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Παράλληλα, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία φορέων του δημοσίου τομέα, καθώς αυτά τα παιδιά των 470 ευρώ καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς υποκαθιστούν τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού.
Τυχόν απομάκρυνσή τους θα σηματοδοτήσει φαινόμενα υπολειτουργίας σε ασφαλιστικά ταμεία, σε νοσοκομεία, σε Οργανισμούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Το θέμα των stage έχει μετατραπεί σε μία ακόμη μεγάλη και ανοικτή «πληγή» και για την Ηπειρωτική κοινωνία, την πρώτη «βόμβα» που σκάει στα χέρια των κυβερνώντων.
Από τη μία πλευρά οι άνεργοι νέοι που διεκδικούν σ’ αυτό το ζοφερό εργασιακό περιβάλλον μία εργασία με αμοιβή έστω και 500 ευρώ, χωρίς ασφάλιση, χωρίς επίδομα ανεργίας, όταν θα έλθει η στιγμή να λήξει η σύμβασή τους.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση που προεκλογικά, αλλά και από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της ανακοίνωσε την κατάργηση των προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας στο Δημόσιο και τη μη ανανέωση των συμβάσεων που πρόκειται να λήξουν, χωρίς όμως να προνοήσει για το μέλλον εκείνων που απασχολούνται.
Για την ιστορία, τα stage ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στον δημόσιο τομέα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1996, ενώ έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για τις περιπτώσεις των ατόμων τα οποία παράλληλα με τα stage είχαν και κανονικές δουλειές, με πλήρεις μισθούς και ένσημα. Από τα στοιχεία που υπάρχουν στον ΟΑΕΔ φαίνεται ότι και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες άτομα τα οποία ξεκίνησαν να απασχολούνται με συμβάσεις stage, οι οποίοι ανανεώνονταν διαρκώς από το 1999.
Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια εργασίας στο Δημόσιο, ενώ –όπως υποστηρίζει και η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα– οι ανανεώσεις των συμβάσεων stage μέχρι και σήμερα (πάντως και μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου) έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις των φορέων που συμμετείχαν στα Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ). Επιπλέον, η κυβέρνηση φοβάται μήπως το θέμα των stage σταθεί αφορμή για να ανοίξει ολόκληρη η… βεντάλια των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν δίκαιη αντιμετώπιση.

ΝΕΟ ΠΡΟΦΙΛ
Το νέο προφίλ των stage ξεκινάει από την αλλαγή της ονομασίας τους.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως αυτοί έχουν περιγραφεί και μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τα συγκεκριμένα προγράμματα θα αλλάξουν όνομα, θα ονομαστούν προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και θα εφαρμόζονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο άλλωστε ξεκίνησαν. Μάλιστα, η διάρκειά τους θα φθάνει το πολύ σε 9 μήνες.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως πρακτική άσκηση και θα διαρκούν 6 μήνες. Μετά από αίτημα της επιχείρησης, το χρονικό όριο μπορεί να διευρυνθεί έως τους 9 μήνες. Μετά την ολοκλήρωσή τους, οι συμμετέχοντες νέοι θα λαμβάνουν πιστοποιητικό των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησαν. Βάσει των σχεδιασμών, τα προγράμματα αυτά θα έχουν ένα καθαρό προφίλ επαγγελματικής κατάρτισης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, με την ιδιαιτερότητα ότι η κατάρτιση αυτή είναι αποκλειστικά «πρακτική» και παρέχεται σε επιχειρήσεις μόνο μία φορά ανά εκπαιδευόμενο.
Στα προγράμματα θα μπορούν να συμμετέχουν οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών, ΤΕΕ Α’ και Β’ κύκλου και οποιασδήποτε βαθμίδας μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, έως 30 ετών. Στους συμμετέχοντες θα προσφέρεται μόνο μια περίοδος πρακτικής άσκησης. Με την ολοκλήρωσή της, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν κατά τη διάρκειά της από τον οικείο εποπτεύοντα φορέα.

Πηγή: ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου