Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Και ... λυματολάσπη στον Καλαμά, ενώ οι συνδέσεις στη ΒΙ.ΠΕ δεν τέλειωσαν.

Και ... λυματολάσπη στον Καλαμά, ενώ οι συνδέσεις στη ΒΙ.ΠΕ δεν τέλειωσαν.


Την προσοχή της, σε όσα αφορούν την προστασία του ποταμού από πηγές ρύπανσης στο λεκανοπέδιο, έχει στραμμένη η διοίκηση του νεοσύστατου Συνδέσμου Παρακαλάμιων Δήμων προστασίας και ανάδειξης, ταυτόχρονα με τις άλλες ενέργειες για να αποκτήσει ο φορέας τα αναγκαία για την λειτουργία του, με έδρα την Κληματιά του δήμου Ευρυμενών και την εγκατάσταση των γραφείων στο εκθεσιακό κέντρο.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες και λόγω των βροχοπτώσεων η κατάσταση στην τάφρο και στη σήραγγα Κληματιάς δεν είναι η καλύτερη δυνατή, υπάρχει έντονη μυρωδιά και είναι εμφανής η απόρριψη λυματολάσπης, προφανώς, από βιολογικούς καθαρισμούς που...

εκβάλλουν στην τάφρο Λαψίστας, φαινόμενο που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, πρέπει να σταματήσει.

Σταθμοί μέτρησης
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Ευρυμενών Μιχάλης Κατσάνος συνεχίζει, όπως και πριν, τις προσπάθειες για να επιλυθούν μόνιμα προβλήματα που σχετίζονται τόσο με τον έλεγχο των επιχειρήσεων εκτός, αλλά και με την ολοκλήρωση των συνδέσεων μονάδων εντός της βιομηχανικής περιοχής. Σε αυτό το θέμα που χρονίζει, δυστυχώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα, αλλά σίγουρα αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν συνδεθεί ακόμη...
Μια άλλη παράμετρος είναι και η αποδοτική λειτουργία των Σταθμών Μέτρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού στο ποτάμι και οι οποίοι εγκαταστάθηκαν ( έργο που υλοποίησε η Περιφέρεια για 4 Σταθμούς συνολικά) σχετικά πρόσφατα μεν, αλλά για την παρακολούθηση τους και μέχρι να αναλάβει την ευθύνη ο Σύνδεσμος έχει υπογραφτεί προγραμματική σύμβαση με τη νομαρχία και την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας. Και αυτοί οι σταθμοί όμως ... δυσκολεύονται να δώσουν ενδείξεις λόγω της λυματολάσπης που καλύπτει τους αισθητήρες ...Με την απρόσκοπτη λειτουργία θα μπορούν να δίνουν σε 24ωρη βάση στοιχεία για την ποσότητα του οξυγόνου στο νερό του Καλαμά και μέσω αυτής της ένδειξης να προκύπτει και η επιβάρυνση με λύματα. Αποτελεί ένα πολύ καλό «εργαλείο» για τους παρακαλάμιους αυτό το σύστημα, αρκεί να λειτουργεί σωστά και να αξιοποιούνται τα αποτελέσματα.

Ενημέρωση για τις συνδέσεις
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου των 10 δήμων, αναμένεται να συνεδριάσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξετάσει όλα αυτά τα ζητήματα και να δρομολογήσει τις κινήσεις που θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα.
Καταρχήν ζητείται από την ΔΕΥΑΙ πλήρης ενημέρωση για το ποιες μονάδες δεν έχουν συνδεθεί στη ΒΙ.ΠΕ και για ποιο λόγο και τι θα γίνει με όσους με δική τους υπαιτιότητα δεν προχώρησαν στην υποχρεωτική σύνδεση, ή να ξεκαθαριστεί αν ευθύνεται η ΔΕΥΑΙ για την εξέλιξη αυτή. Πιθανόν να πρόκειται για επιχειρήσεις με απόβλητα βαριά μέταλλα που κάνουν ζημιά και ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να συνδεθούν, αφού η ΔΕΥΑΙ δέχεται μόνον επεξεργασμένα σε επίπεδο αστικών λυμάτων. Θυμίζουμε ότι από πέρυσι το καλοκαίρι και πιο πριν υπάρχουν αποφάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου και του νομάρχη για την σύνδεση και πολλά ... τελεσίγραφα προς τις μονάδες που θα αδιαφορήσουν, αλλά μάλλον κάποιοι καταφέρνουν να ξεπερνούν και αυτές τις αποφάσεις.

Έλεγχος εντός και εκτός ΒΙΠΕ
Μαζί με αυτή την εκκρεμότητα που δεν είναι ασήμαντη ο Σύνδεσμος , όπως δήλωσε ο κ. Κατσάνος θα ζητήσει να ελέγχονται οι πάντες και εκτός της βιομηχανικής περιοχής, αφού ορισμένες μονάδες που διαθέτουν βιολογικό, έχουν και τους αγωγούς για έκτακτη ανάγκη και μέσω αυτών ενδεχομένως να διοχετεύουν λύματα στην τάφρο. Πάντως το θέμα της ΒΙ.ΠΕ δεν θα αφεθεί στην τύχη του, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου και καλεί κάθε αρμόδιο και κάθε επιχείρηση να συμβάλλουν στην προσπάθεια για να μην ρυπαίνεται το ποτάμι.

Για την μυρωδιά των τελευταίων ημερών στην σήραγγα και τη λυματολάσπη που πέφτει παράνομα στην τάφρο, ο κ. Κατσάνος εφιστά την προσοχή των αρμοδίων και ζητά από όσους προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια να σταματήσουν.
«Ο έλεγχος πρέπει να είναι συνεχής και αυστηρός από τις υπηρεσίες και τόσο η ΔΕΥΑΙ, όσο και η νομαρχία οφείλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και τις ευθύνες που έχουν, όπως και οι επιχειρήσεις εντός και εκτός βιομηχανικής περιοχής» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται οι παρακαλάμιοι με τον φορέα τους πλέον, αν ανεχθούν ο,τιδήποτε ρυπαίνει το οικοσύστημα.

Πηγή Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου