Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Αλκοόλ: Το πέμπτο πιο επικίνδυνο ναρκωτικό

Αλκοόλ: Το πέμπτο πιο επικίνδυνο ναρκωτικό

Τσιγάρα και αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνα ακόμη και από το ecstasy, το LSD και την κάνναβη. Αυτό υποστηρίζει ο κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας Ντέηβιντ Νατ του Αυτοκρατορικού Κολλεγίου (Imperial College) του Λονδίνου.

Ο επιφανής επιστήμονας ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ταξινόμησης των ναρκωτικών ουσιών, ώστε το ευρύ κοινό να καταλαβαίνει καλύτερα και να συγκρίνει πιο σωστά τον κίνδυνο που προέρχεται από νόμιμες και παράνομες ουσίες. Κατήγγειλε επίσης τον «τεχνητό» διαχωρισμό του αλκοόλ και του καπνού από τα παράνομα ναρκωτικά.

Όπως ανέφερε σε επιστημονικό υπόμνημά του για το Κέντρο Εγκληματολογικών Μελετών και Δικαίου του King's College του Λονδίνου, το αλκοόλ πρέπει να βρίσκεται στην πέμπτη θέση του νέου καταλόγου επικινδυνότητας, μετά την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά και τη μεθαδόνη. Ο καπνός πρέπει να βρίσκεται στην ένατη θέση, ενώ η κάνναβη στην 11η, το LSD στην 14η και το ecstasy στην 18η, δηλαδή χαμηλότερα από τον καπνό και το αλκοόλ.

Τα κριτήρια επικινδυνότητας για την ταξινόμηση περιλαμβάνουν τη φυσική βλάβη στον άνθρωπο, το βαθμό εξάρτησής του και την κοινωνική βλάβη. «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα ναρκωτικά δεν είναι επιβλαβή. Το κρίσιμο ερώτημα αφορά την κλίμακα και το βαθμό», επεσήμανε ο καθηγητής Νατ, που είναι πρόεδρος του κρατικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Κατάχρηση των Ναρκωτικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους Times του Λονδίνου.

«Πρέπει να το αποδεχτούμε ότι στους νέους αρέσει να πειραματίζονται με ναρκωτικά και άλλες δυνητικά επιβλαβείς δραστηριότητες… Πρέπει συνεπώς να τους παρέχουμε πιο ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επιστήμονας είχε πρόσφατα προκαλέσει νέο σάλο, όταν είχε υποστηρίξει ότι το χάπι ecstasy δεν είναι πιο επικίνδυνο από την συχνή ιππασία, έναν ισχυρισμό που επαναλαμβάνει και στη νέα επιστημονική εργασία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου