Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

«Πάρτε πίσω το Ρυθμιστικό»

«Πάρτε πίσω το Ρυθμιστικό»
Το φιλόδοξο σχέδιο της πρώην κυβέρνησης βρίσκει τώρα απέναντι του και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου.
Οι υποχωρήσεις και αλλαγές επί των σχεδίων έχουν το τίμημά τους


Μόλις πριν τέσσερις μήνες το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο για τα Γιάννενα και το Λεκανοπέδιο, προκαλώντας θετικές και αρνητικές αντιδράσεις.Ωστόσο, οι αλλαγές που έγιναν μετά την πρώτη φάση της μελέτης και την οριστική μελέτη που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, αλλοίωσαν επί της ουσίας τη φιλοσοφία του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Στους φορείς που θεωρούν ότι προβλεπόμενες ρυθμίσεις, μετά τις αλλαγές, δεν δίνουν επαρκείς λύσεις στη μελλοντική βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου συγκαταλέγεται πλέον και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ηπείρου (ΤΕΕ-ΤΗ).Στην για πρώτη φορά επίσημη θέση του ο επιστημονικός φορέας και σύμβουλος της πολιτείας εκφράζει την αντίθεσή του στην τελική πρόταση του Σταύρου Καλογιάννη, βουλευτή Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ.Ποιο είναι το συμπέρασμα; Η διοίκηση του ΤΕΕ θεωρεί κυρίαρχο ζήτημα την άμεση απόσυρση του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Τη σχετική πρόταση διατυπώνει στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή του, καλώντας την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Τίνα Μπιρμπίλη, να λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις που κάνει. Η θέση αυτή του επιστημονικού φορέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Στ. Καλογιάννη, ο οποίος υπερασπίζεται στην ολότητά του τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Παραποίηση μελέτης

Η τοπική διοίκηση του ΤΕΕ διαπιστώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν από την πρώτη φάση οδηγούν σε παραποίηση της αρχικής μελέτης. Δύο βασικά στοιχεία της επισήμανσης αυτής αφορούν στην προτεραιότητα και κατεύθυνση που η πρώην διοίκηση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ δίνει στην παραλίμνια περιοχή. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο προβλέπει το χτίσιμο στον πρώην υγροβιότοπο του Μάτσικα (με ειδική μελέτη), καθώς και «κατοικία» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- στην παραλίμνια περιοχή μεταξύ των Ιωαννίνων και των διοικητικών ορίων του δήμου Ανατολής.Πάντως, διευκρινίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι η πρώτη φάση κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή της. Ωστόσο, στην επίσημη θέση που απέστειλε στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και υπογράφεται από τον πρόεδρο Γιώργο Ρεκατσίνα, η διοίκηση εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της για το τελικό αποτέλεσμα. «Θεωρούμε ότι το τεύχος της μελέτης της Β΄ φάσης που δόθηκε στους φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και να αντικατασταθεί με το τεύχος της μελέτης όπως κατατέθηκε από το μελετητή», υπογραμμίζει.

Ανησυχία

Εν όψει της διαμόρφωσης του προεδρικού διατάγματος το ΤΕΕ ζητά από την Τίνα Μπιρμπίλη να λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις που κάνει. Επί της ουσίας, δε, απορρίπτει παντελώς το τεύχος της μελέτης της Β΄ και τελικής φάσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να εγκριθεί ως έχει. «Ενσωματώνει και αναιρεί στοιχεία που παραποιούν τη μελέτη έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε και κατατέθηκε από το μελετητή, είναι επομένως εκτός των θεσμικών διαδικασιών της εκπόνησης και σύνταξης της μελέτης και το περιεχόμενό του δεν ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία και τους στόχους όπως τέθηκαν αρχικά. Δεν σας κρύβουμε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και θεωρούμε ότι θίγεται η συγκρότηση, τεκμηρίωση και επιστημονικότατα του όλου εγχειρήματος», τονίζει.Προτείνει να γίνει παρουσίαση της μελέτης από τον μελετητή και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου στην πόλη των Ιωαννίνων, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι προτάσεις και προοπτικές που ανοίγονται για το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Ακόμη, προσθέτει, ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε τα εκπονούμενα γενικά πολεοδομικά σχέδια (Γ.Π.Σ.) και σχέδια χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Και καταλήγει πως «εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν ως έχουν, λόγω των μεγάλων αντιθέσεων και συγκρούσεων που παρουσιάζουν οι προτάσεις τους», σημειώνοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εναρμονιστούν με το Ρυθμιστικό Σχέδιο και μετά να θεσμοθετηθούν.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αλλαγές και όχι παραποίηση


Τη διαφωνία του για τις θέσεις του ΤΕΕ, σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο, εκφράζει ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απαντώντας στις επισημάνσεις περί «παραποίησης» της αρχικής μελέτης αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από καμιά ενέργεια. Πάντως, παραδέχεται ότι έγιναν αλλαγές και τροποποιήσεις στην τελική φάση, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που «παραποιούν» τη Β’ φάση της μελέτης όπως ατυχώς αναφέρετε στην επιστολή σας. Απλώς το υπουργείο, ως είχε την ευχέρεια, ενσωμάτωσε ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες προέκυψαν κατά τη διαβούλευση και διόρθωσε, ως όφειλε, σημεία της μελέτης που ήταν εκτός συμβατικών υποχρεώσεων», εξηγεί ο Στ. Καλογιάννης.Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ βάλλει κατά του ΤΕΕ θεωρώντας ότι επανέρχεται σε ανύπαρκτα διαδικαστικά θέματα, χαρακτηρίζει «ειλικρινή και εποικοδομητική» τη συνεργασία που είχε με το Επιμελητήριο μέχρι τώρα και κάνει λόγο για «παρελκυστική στάση».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου