Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ιστορικές στιγμές ζει και πάλι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας.

Τα φώτα έπεσαν στην Αλεξάνδρεια

Ιστορικές στιγμές ζει και πάλι ο ελληνισμός της Αλεξάνδρειας.
Μέσα σε ένα κλίμα λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων τιμάται η προσφορά τριων ιδρυμάτων της πόλης, στα γράμματα, την επιστήμη και τον αθλητισμό. ΄Εναν αιώνα συμπληρώνουν φέτος το Ζερβουδάκειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α΄» και ο Ελληνικός Ναυτικός ΄Ομιλος.

Προσωπικότητες από όλους τους χώρους, της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και της διπλωματίας, προσκλήθηκαν να παραστούν από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, ενώ γύρω στους 400 ανέρχονται οι επισκέπτες που κατέφθασαν από την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοιο.

Το εορταστικό τριήμερο άρχσε την Δευτέρα το απόγευμα με την τελετή για τα 100 χρόνια του Επιστημονικού συλλόγου «Πτολεμαίος» στην αίθουσα Ιουλίας Σαλβάγου στο τετράγωνο του Chatby. Στην εκδήλωση έγινε ιστορική αναφορά στον Σύλλογο ενώ παρουσιάστηκε το πολυσχιδές έργο του. Το ίδιο βράδυ στην όπερα της Αλεξάνδρειας παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Μυθική Διάσταση» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Εν τω μεταξύ, μέσως παρουσι η οπερέτα «Viva Opera – Viva Operetta” με σολίστ τη Μάρα Θρασυβουλίδου σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Νιάρχου.

Το ρεσιτάλ του τενόρου Μάριου Φραγκούλη ματαιώθηκε, καθώς ο διεθνούς φήμης ΄Ελληνας καλλιτέχνης εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη το πρωί με τις τιμές για την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» με τις εορταστικές εκδηλώσεις και την παρέλαση των μαθητών των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ενώ στις 7 το απόγευμα στην αυλή του Αβερωφείου Γυμνασίου έγινε η τελετή για τα 100 χρόνια του Ζερβουδακείου Μεγάρου, στο οποίο στεγάζεται από το 1909 το ιστορικό γυμνάσιο. Στην τελετή έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της «Στήλης Μνήμης» από απόφοιτους Αβερωφίτες, που θα τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Σέρβου ζωγράφου Ντόνεβ πηγή έμπνευσης του οποίου υπήρξε η Καβαφική ποίηση. Η έκθεση με τίτλο «Ο Καβάφης γράφει … με χρώματα», που θα διαρκέσει ως τα μέσα Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Προξενείου, γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αλεξάνδρειας. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων κ.Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου. Αργότερα πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη συναυλία στο κοινοτικό στάδιο με δείπνο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του Αλεξανδρινού μαέστρου Νίκου Χρηστοδουλή και τραγουδιστές τον Στέλιο Διονυσίου, τη Στέλλα Γεωργιάδου, τον Δάκη, τον Δημήτρη Φρυδά, τον Νίκο Πίτσικα και τη Βάσω Καραγιάννη.

Την Τετάρτη η ημέρα άρχισε με την επίσημη δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β΄. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τους μεγάλους ευεργέτες της παροικίας Γ.Ζερβουδάκη και Γ.Αβέρωφ. Το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αρχαιολογικοί τόποι της Μακεδονίας» που οργανώνεται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου. Ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης όπου την τιμητική του είχε ο Ελληνικός Ναυτικός ΄Ομιλος δίπλα στο ιστορικό κάστρο Καΐτ Μπέη.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τον Σύλλογο Αβερωφιτών Ελλάδας, τον Ελληνικό Ναυτικό ΄Ομιλο Αλεξάνδρειας, τον Ελληνικό Ναυτικό ΄Ομιλο Αιγυπτιωτών Αθήνας και τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλάδας, ενώ σημαντικές ήταν οι προσφορές του Ιδρύματος Ωνάση και της Ολυμπιακής. Πολύτιμος αρωγός ήταν επίσης το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου