Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Δίπλα στον άνθρωπο με το γαρύφαλλο Τελευταίο αντίο στη συγγραφέα και αγωνίστρια Έλλη Παππά

Δίπλα στον άνθρωπο με το γαρύφαλλο
Τελευταίο αντίο στη συγγραφέα και αγωνίστρια Έλλη Παππά


Το τελευταίο αντίο στη συγγραφέα και αγωνίστρια της Αριστεράς Έλλη Παππά είπε το Σάββατο πλήθος κόσμου, στην πολιτική κηδεία που τελέστηκε στο Γ’ Νεκροταφείο της Νίκαιας. Όσοι παρευρέθηκαν την αποχαιρέτησαν με ένα κόκκινο γαρύφαλλο και με τραγούδια της Αντίστασης.

Η Έλλη Παππά αναπαύεται πλέον δίπλα στον σύντροφο της ζωής της Νίκο Μπελογιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας. Τα οστά του τοποθετημένα σε οστεοφυλάκιο ετάφησαν μαζί με τη σωρό της Έλλης Παππά.

Με την ίδια κατηγορία είχε καταδικαστεί μαζί με τον Μπελογιάννη και η Έλλη Παππά, όμως δεν εκτελέστηκε ως η μητέρα του παιδιού τους που είχε γεννηθεί πριν από λίγους μήνες μέσα στη φυλακή.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε για την Έλλη Παππά: «Ήσουν, είσαι και θα παραμείνεις η έμπνευσή μας. Η ζωή, το έργο σου, η προσωπικότητα σου, οι αγώνες σου, Έλλη, είναι η μνήμη μας, είναι η έμπνευσή μας».

Συνέχισε λέγοντας: «Η Έλλη Παππά είναι η γυναίκα που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της κι όμως ήταν η πιο καλλιεργημένη.

» Είναι η γυναίκα που εργάστηκε και πέτυχε την χειραφέτησή της. Είναι η δημοσιογράφος που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα.

» Είναι η αγωνίστρια που οργανώθηκε σε καιρούς δύσκολους χωρίς να φοβηθεί κατοχικά στρατεύματα και στρατοδικεία.

» Είναι η σύντροφος που φώναξε ‘Θέλω να έχω την ίδια τύχη με τον Μπελογιάννη’.

» Είναι η μάνα που γέννησε στην φυλακή και από εκεί έγραφε παραμύθια για τον γιο της.

» Είναι η συγγραφέας και η ιστορικός που άφησε την δική της σφραγίδα.

» Είναι η φυλακισμένη και εξόριστη για χρόνια, που κράτησε όρθιο το ανάστημα της και το φρόνημα των συγκρατούμενων της.

» Είναι το κομματικό μέλος που δεν δίστασε να πάει κόντρα στον κομματικό μηχανισμό.

» Είναι το ανήσυχο πνεύμα που ήθελε την κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις.»

Ο Αγγελος Δεληβοριάς, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, αποχαιρέτησε την Έλλη Παππά τονίζοντας: «Της χρωστάμε κάτι παραπάνω από την ανάγνωση του Πλάτωνα, του Λένιν, του Χέγκελ και του Μαρξ. Της χρωστάμε το δίδαγμα του πώς κρατιέται κανείς ορθός χωρίς να παραπαίει ή να παραιτείται, πώς περισώζει την αξιοπρέπειά του και πώς λαξεύει την αυτοσυνειδησία του, παρά τα συνεχή κυνηγητά και τις ανηλεείς διώξεις, τα στρατοδικεία, τις φυλακές και τις εξορίες, τις επώδυνες διαψεύσεις των ελπίδων και τις χρεωκοπίες των ιδεολογιών στις οποίες είχε επενδύσει τα ιδανικά του.«

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Πλουμπίδης αναφέρθηκε στην Έλλη Παππά, στενή συνεργάτιδα του πατέρα του, τονίζοντας ότι έμαθε «πάρα πολλά πράγματα για αυτόν από την Έλλη Παππά. Αλλά και λίγο αργότερα, όταν ήταν συγκρατούμενη της μητέρας του, Ιουλίας Πλουμπίδου-Παπαχρίστου, μοιράστηκαν βαρύτατα φορτία, όχι χωρίς δυσκολίες και εντάσεις, με αποκορύφωμα την κατηγορία ενάντια στον Νίκο Πλουμπίδη σαν χαφιέ, τη δίκη και την εκτέλεσή του.»

Ο πανεπιστημιακός Ηλίας Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο περιγράφει την Έλλη Παππά στο βιβλίο του ο Κούλης Ζαμπαθάς, ένας άνθρωπος που έκρυψε σπίτι του, στα δύσκολα χρόνια, τόσο τον Πλουμπίδη όσο και τον Μπελογιάννη. Επίσης αναφέρθηκε στο γράμμα της Έλλης Παππά μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και καταλήγοντας τόνισε:

«Καλό ταξίδι, Έλλη. Μετά από 57 χρόνια πηγαίνεις να συναντήσεις αυτόν με τον οποίο διασταυρωθήκατε ελεύθεροι, στους λίγους μήνες της κοινής σας παρανομίας και τον ερωτεύτηκες για όλη σου τη ζωή. Αυτόν που, αφού πολέμησε και τραυματίστηκε στο Γράμμο, αποχώρησε από τους τελευταίους, ένα μήνα μετά την ήττα, γιατί έπρεπε προηγουμένως να περισυλλέξουν, μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη, τους αποκομμένους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Και λίγους μήνες αργότερα, ξαναγύρισε στην Ελλάδα για να θυσιαστεί προκειμένου να ειρηνεύσει αυτός ο τόπος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σας αγκαλιάζει και τους δύο.»

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Μανώλης Σεργιεντάκης, γεωπόνος, εκφράζοντας και όλα τα μέλη της ιστορικής «ομάδας της Κοκκινιάς» και εκ μέρους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η Φανή Πετραλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου