Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που αφορούσε ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, δεν ανακλήθηκαν τα πτυχία.

Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που αφορούσε ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, δεν ανακλήθηκαν τα πτυχία.

compiouter
Πέρασαν τρία χρόνια από τη συγκλονιστική αποκάλυψη για τη φάμπρικα πλαστών πτυχίων που είχαν στήσει ιδιωτικά ΤΕΕ (μεταξύ αυτών και δύο ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας με την επωνυμία "Σχολές Ευρώπη" και "Τομή") και τα πτυχία όχι μόνο δεν ανακλήθηκαν, αλλά χιλιάδες πτυχιούχοι «μαϊμού» εξακολουθούν να κερδίζουν θέσεις στο Δημόσιο, συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως αριστούχοι.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολών, που είχαν ανοίξει «φάμπρικα» και έδιναν πλαστά πτυχία με άριστη βαθμολογία έναντι αμοιβής σε όποιον ενδιαφερόταν χωρίς να έχει σπουδάσει ποτέ στα σχολεία τους, παραπέμφθηκαν σε δίκες και το ίδιο συνέβη με ορισμένους καθηγητές του Δημοσίου που φέρονται ότι δεν ήλεγχαν, ως όφειλαν, τη σωστή λειτουργία των ιδιωτικών σχολών.

Όμως 2.000 «πτυχιούχοι» από τις σχολές της Άρτας, άλλοι 4.000 από σχολές της Θεσσαλίας και αρκετοί ακόμη από άλλα ΤΕΕ της περιφέρειας (σύνολο 10.000 περίπου), εξακολουθούν να έχουν στα χέρια τους αυτούς τους πλαστούς τίτλους σπουδών, καθώς η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση και οι «αριστούχοι» διορίζονται κανονικότατα στο Δημόσιο, αφού το άριστα του πτυχίου τους εξασφαλίζει τη μέγιστη βαθμολογία σε όσες προκηρύξεις παίρνουν μέρος.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), που είχε αποκαλύψει προ τριετίας την απάτη, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη νέα Υπουργό Παιδείας και την ενημέρωσε για την πιθανότητα να προσληφθούν με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο χιλιάδες κάτοχοι πλαστών πτυχίων Τεχνικής Εκπαίδευσης. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε σοβαρές της καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και δήλωσε: «Οι καταγγελίες αφορούν προβλήματα λειτουργίας στην άτυπη αλλά και τυπική ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών του δημόσιου ελέγχου. Αυτά όλα θα εξεταστούν γιατί είναι εξαιρετικά σοβαρά».

Τι έγινε με την ΕΔΕ;

Θα είχε ενδιαφέρον να μας γνωστοποιήσει σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Νίκος Πετρόπουλος, ποια ήταν η τύχη της ΕΔΕ που διατάχθηκε τότε, για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εκπαίδευσης που αφορούσε και την περιοχή μας.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν και πως αξιοποιήθηκε το ογκωδέστατο πόρισμα της ΕΔΕ (της έρευνας προΐστατω ο κ. Μαγγιώρος, Διευθυντής Β/βάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων) που ήταν πραγματικά καταπέλτης για όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το σκάνδαλο, το οποίο είχε ως επακόλουθο να γεμίσει το δημόσιο με αριστούχους «μαϊμού».

Χιλιάδες απ' όλη την Ελλάδα έρχονταν στην Άρτα από το 2.000 μέχρι το 2.006 απλώς για να «αγοράσουν» ένα πτυχίο με βαθμό άριστα, που τους άνοιγε το δρόμο για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με τη βεβαιότητα σχεδόν, ότι θα καταλάβουν την πολυπόθητη θέση στο δημόσιο. Δεν παρακολουθούσαν καν τα μαθήματα και απλώς έδιναν «στημένες» εξετάσεις που επέβλεπαν δημόσιοι λειτουργοί της εκπαίδευσης.

Τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις, είναι σα να μην πέρασε μια μέρα αφού κανένα πτυχίο δεν ανακλήθηκε και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ελένη Ρεμπέλου

http://www.epirusvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου