Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Συμφωνία στην ΕΕ για την οικονομική αρωγή κατά της κλιματικής αλλαγής

Συμφωνία στην ΕΕ για την οικονομική αρωγή κατά της κλιματικής αλλαγής


Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει 25 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 100 δισ. που θα χρειάζονται σε ετήσια βάση οι αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να την αντιμετωπίσουν έως το 2020, αποφασίστηκε κατά τη τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι «έχουν τώρα μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση» για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο.

Για «σημαντικό ορόσημο που δίνει νέα προοπτική» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

H Eυρώπη «έχει ηθική και ουσιαστική υποχρέωση» να αναλάβει «ηγετικό ρόλο» κατά της κλιματικής αλλαγής, σχολίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη της Συνόδου. Η «πράσινη» τεχνολογία, είπε, όχι μόνο θα καταπολεμήσει την παγκόσμια θέρμανση αλλά θα συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη μετά την ύφεση.

Aνέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών, η έκδοση πράσινων ομολόγων και ο φόρος στον άνθρακα.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος που οι ελληνικές θέσεις για την «πράσινη» ανάπτυξη είχαν τη στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού και του Αυστριακού καγκελάριου.

Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, η διεθνής κοινότητα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε νέα διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, ο ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι θεωρεί απίθανη την επίτευξη οριστικής συμφωνίας εντός του έτους. Οι ΗΠΑ και άλλες βιομηχανικές χώρες δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ούτε έχουν συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών.

Το ακριβές ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα προσφέρει κάθε χρόνο η ΕΕ στα αναπτυσσόμενα κράτη (15-50 δισ.) θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις άλλων χωρών.

Ο καταμερισμός της οικονομικής αρωγής στις χώρες-μέλη της ΕΕ θα αποφασιστεί σε επόμενη σύνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου