Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ STAGE «ΘΑΒΟΥΝ» ΤΟ ΠΑΣΟΚ Της Σοφίας Καραγιάννη

ΤΑ STAGE «ΘΑΒΟΥΝ» ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Της Σοφίας Καραγιάννη


Εντονες αντιδράσεις από την κοινωνία και το κόμμα του συναντά, μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησής, με αποκορύφωμα την απόφαση για τα stage, που εν μέσω οικονομικής κρίσης βγάζει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους, έχουν προκαλέσει, ήδη, τριγμούς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, όπου αρκετά στελέχη έχουν αρχίσει να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος βλέποντας τις κινητοποιήσεις να οργανώνονται και τις αντιδράσεις να διογκώνονται.
Την ίδια ώρα, το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί με κάθε τρόπο να «απονευρώσει», του έστειλε ηχηρό μήνυμα με την ιδιαίτερα χαμηλής αποδοχής εκλογή του νέου γραμματέα στο κόμμα, τον οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρότεινε. Σε ό,τι αφορά στους κυβερνητικούς χειρισμούς, η περίπτωση των stage ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το ΠΑΣΟΚ, αφού ακόμη και στελέχη και βουλευτές του θεωρούν πως δεν υπήρχε λόγος να ανοίξει η κυβέρνηση το εν λόγω ζήτημα τόσο γρήγορα και με τόσο πολιτικά απόλυτο τρόπο, τοποθετώντας μία «ευαίσθητη» κοινωνική ομάδα, νέων κατά πλειοψηφία, απασχολούμενων ανασφάλιστων και χαμηλόμισθών απέναντί του.
Ηδη, πληροφορίες θέλουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας να οργανώνονται κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, όπου επικρατεί αναβρασμός, απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία κατηγορείται ότι «εξάντλησε τη σκληρότητά της». Αυτό διότι όχι μόνο κατάργησε τα stage σε Δημόσιο και ΟΤΑ, που έστω και εν μέσω κρίσης έδιναν ένα βοήθημα σε χιλιάδες οικογένειες, αλλά επιπρόσθετα ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναγνωρίσει την προϋπηρεσία που προβλέπει ο νόμος, ακόμη και σε κείνους που εργάζονται για πολλά χρόνια υπό αυτό το καθεστώς και έχουν δικαίωμα μοριοδότησης.
Αίσθηση προκάλεσε δε ότι το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι όσοι προσελήφθησαν με τον τρόπο αυτό ή ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους κατά την προεκλογική περίοδο δεν πρόκειται να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, παραπέμποντάς τους μάλιστα στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται!
Η απόφαση αυτή «τρόμαξε» ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες και θεωρούν πως η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με σπασμωδικές κινήσεις και χωρίς προηγουμένως να έχει επεξεργαστεί σχέδιο στήριξης όσων μείνουν άνεργοι στη δύσκολη χρονική συγκυρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις σχετικές ανακοινώσεις δεν έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, αρνούμενοι ουσιαστικά να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν κυβερνητικά στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος να διατηρούν επιφυλάξεις για το χειρισμό του εν λόγω ζητήματος τις οποίες διετύπωσαν και ενώπιον του πρωθυπουργού.
Το εν λόγω ζήτημα, όμως, δεν είναι το μόνο που έχει προκαλέσει τριγμούς τις ημέρες αυτές στην κυβέρνηση. Κριτική έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη να «παγώσει» το νόμο Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, χωρίς όμως να είναι σε θέση να καταθέσει εναλλακτική πρόταση. Προκάλεσε, αρνητικά σχόλια η πρωτοβουλία της υπουργού να συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσει το «πάγωμα» του σημερινού καθεστώτος και ότι την πρόταση της κυβέρνησης θα την παρουσιάσει σε έξι μήνες, αφήνοντας το θέμα σε εκκρεμότητα.
Την ίδια ώρα, ταραχή προκάλεσε στον αγροτικό κόσμο της χώρας η ξεκάθαρη δήλωση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη στήριξή τους, παρά τις δυσκολίες που η ίδια αναγνώρισε ότι αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, η υπουργός φέρεται ότι υποχρεώθηκε να πάρει πίσω δήλωσή της σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών ότι πριν από τον Ιανουάριο δεν μπορεί να καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση, και έσπευσε να δηλώσει δημοσίως ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα καταβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να είναι σίγουρη ότι θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την υπόσχεσή της.
Μαζί με όλα αυτά, αίσθηση -και προβληματισμό για το τι θα ακολουθήσει- προκάλεσε το γεγονός ότι η πρώτη πρόσληψη γενικού γραμματέα, με τη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού, που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αμφισβητήθηκε ως προς την αντικειμενικότητά της, ενώ πληροφορίες θέλουν την υπουργό Οικονομικών Λούκα Κατσέλη να «μην τα βρίσκει» με τις τράπεζες για το νομοσχέδιο του «παγώματος» των δανείων και, την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου αναζητεί τρόπους να προχωρήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των εισοδημάτων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, «σκοντάφτοντας», όμως, στις ασφυκτικές έως απειλητικές πιέσεις των Βρυξελλών.
Εν μέσω όλων αυτών, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε και την πρώτη εσωκομματική αμφισβήτηση των επιλογών του μόλις λίγες μέρες μετά την πανηγυρική εκλογή του κόμματός στις Εθνικές εκλογές, κατά την κομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου γραμματέα. Ο υποψήφιος Σωκράτης Ξυνίδης, που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου, εξελέγη με μόλις 180 ψήφους έναντι 125 που έλαβε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος αυτοπροτάθηκε για γραμματέας(!), και 64 λευκών.
Είναι δύσκολο να πει κανείς, βέβαια, εάν το ηχηρό μήνυμα που πήρε ο κ. Παπανδρέου από το κόμμα του αφορά αποκλειστικά στην επιλογή του προσώπου ή αποτελεί και την απάντηση από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στις εξαγγελίες του περί θέσπισης ασυμβίβαστου μεταξύ κομματικής ιδιότητας και αξιώματος στον κρατικό μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη χτυπά «συναγερμό» στο Μαξίμου...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου