Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Από τα μέλη η εκλογή νέου προέδρου, αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ

Από τα μέλη η εκλογή νέου προέδρου, αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ



Από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και όσους εγγραφούν στο online σύστημα δεδομένων την ημέρα της ψηφοφορίας, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, όπως αποφάσισαν ομοφώνως, το Σάββατο, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η απόφαση είναι προϊόν συμβιβασμού των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων και κυρίως μεταξύ της πλευράς Μπακογιάννη, που επέμεινε στην αρχική συμφωνία για εκλογή προέδρου μόνο από τα μέλη του κόμματος, ακόμα και αν αυτά εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας, και της πλευράς Αβραμόπουλου, που ζητούσε να συμμετάσχουν στην εκλογή και οι φίλοι της ΝΔ, οι οποίοι θα εγγράφονταν σε χωριστή λίστα.

Η διατύπωση της ΚΕ μετά την παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου, έχει ως εξής: «Στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν τα μέλη που επιβεβαιώνουν την εγγραφή τους και οι οπαδοί και οι προσκείμενοι που θα γίνουν μέλη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας με την εγγραφή τους στην ηλεκτρονική βάση του κόμματος».

Η απόφαση αυτή μένει να επικυρωθεί από το συνέδριο, την επόμενη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ενώ θα λειτουργήσει σύστημα online εγγραφής σε όλα τα εκλογικά κέντρα του κόμματος.

Σε κλειστή σύσκεψη που έγινε νωρίτερα το Σάββατο μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, ο κ. Αβραμόπουλος φέρεται να υπαναχώρησε από την πρόταση του για τους «φίλους» της ΝΔ, καθώς, σαφής, ήταν μόνο η στήριξη του Π.Ψωμιάδη

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην ΚΕ, αν και δεν είχε αντίρρηση για αλλαγές, τόνισε ότι «κουράζουμε με τις ατελείωτες συζητήσεις για τη διαδικασία».

Συμφωνία επιτεύχθηκε και για αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο, με βάση την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της εκλογής προέδρου από τα μέλη του κόμματος πήρε (δύο φορές) ο Κ.Καραμανλής.

Οι παρεμβάσεις των υποψηφίων

Οι υποψήφιοι πρόεδροι μίλησαν μετά τον κ. Καραμανλή.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέφερε την πρότασή του να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο από οργανωμένα στελέχη, αλλά και από πολίτες που δηλώνουν οπαδοί και υποστηρικτές της ΝΔ και δεν είναι μέλη άλλου κόμματος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη διαδικασία εκλογής προέδρου, λέγοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει κουράσει: «Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας όμως έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε διαδικασία.

Αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχαν συμφωνήσει όλοι οι υποψήφιοι, την οποία «λογικά» όλοι πρέπει να στηρίξουν, όπως είπε.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το μεγάλο άλμα έχει ήδη γίνει με τη συμφωνία των τεσσάρων για την εκλογή προέδρου από τα στελέχη του κόμματος, σημείωσε πως αν και δεσμεύεται από αυτό που έχει υπογράψει, δεν έχει πρόβλημα με ό,τι άλλο αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή και τόνισε ότι πρέπει «το θέμα να λυθεί σήμερα, γιατί κουράζουμε με αυτή τη συζήτηση για τη διαδικασία».

Ο Π.Ψωμιάδης δήλωσε ότι τιμά την υπογραφή του στη συμφωνία, αλλά τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της βάσης.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αντ.Σαμαρά, λέγοντας: «Μην μας το παίζετε συναισθηματικά. Μιλήστε πολιτικά. Μην μας λέτε ότι 'δεν πρόδωσα το δάκρυ του Εθνάρχη', γιατί εντολή του Εθνάρχη δεν ήταν 'διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση'. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται».

Τέλος, υπέρ της εκλογής προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου