Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Κρυμμένους θησαυρούς στο Ζαγόρι ανακαλύπτουν οι σπηλαιολόγοι.

Κρυμμένους θησαυρούς στο Ζαγόρι ανακαλύπτουν οι σπηλαιολόγοι.
Έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 270 βάραθρα και σπήλαια.


Η γη του Ζαγορίου φιλοξενεί κρυμμένους θησαυρούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα τριμελούς κλιμακίου σπηλαιολόγων, οι οποίοι εντόπισαν σπήλαια και βάραθρα.
Η περιοχή του Ζαγορίου και των βουνών του, σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους, αποτελεί την δεύτερη πιο σημαντική ασβεστολιθική περιοχή της Ελλάδας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ʼ60, πρωτοανακαλύφθηκε το βάραθρο της «Προβατίνας». Από τότε μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν και εξερευνήθηκαν πολλά βάραθρα.
Μπορεί τα 270 βάραθρα του Ζαγορίου να μην είναι όλα κατάλληλα για τουριστική εκμετάλλευση, ωστόσο αποτελούν ένα στολίδι για τον τόπο.
Το βαθύτερο βάραθρο του Ζαγορίου είναι αυτό της «Τρύπας του Όρνου» με...

βάθος 586 μ. και ακολουθούν: Το «Χάσμα του Έπους Ι» με 452 μ., το «Χάσμα του Έπους ΙΙ» με 451 μ., της «Προβατίνας» με 392 μ., η «Τρύπα της Λυγερής» με 386 μ. και η «Τρύπα της Νύφης» με 291 μ.
Η κυριότερη αιτία της δημιουργίας αυτών των βαράθρων, είναι η χημική διάβρωση του πετρώματος από το ανθρακικό οξύ. Το στοιχείο αυτό παράγεται από την ένωση του νερού της βροχής και του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στο έδαφος και στον αέρα.
Επίσης οι κινήσεις των βράχων, αλλά και οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία κατακερματίζουν τα πετρώματα (μηχανική διάβρωση), δημιουργώντας από λεπτές ρωγμές
έως μεγάλα σχίσματα.

Τα ανοίγματα αυτά αποτελούν τους αγωγούς του νερού που το μεταφέρουν μακρύτερα και βαθύτερα.
Όσο το πέτρωμα είναι ασβεστόλιθος, το νερό «κατατρώει» τα βάραθρα. Όταν συναντήσει άλλο πέτρωμα, που δεν είναι διαπερατό, διαβρώνει μεταξύ των δύο πετρωμάτων αυτό που είναι ασβεστόλιθος και σχηματίζονται έτσι τα σπήλαια.

Πηγή Πρωϊνός Λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου