Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Οριστικά με τον «Καποδίστρια 2» οι δημοτικές εκλογές του 2010 - 3 ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Οριστικά με τον «Καποδίστρια 2» οι δημοτικές εκλογές του 2010
Εννιά δήμοι στο Νομό Ιωαννίνων και από τρεις στους Νομούς Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας

Ενώ ξεκινά η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στην Ήπειρο είναι σε κατάσταση αμηχανίας, γιατί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει και διαπιστώνουν ότι οι διαδικασίες θα είναι εσπευσμένες.Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση ξεκινά άμεσα η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με τη συγκρότηση και της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξή της, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.Ως βάση συζήτησης για τους νέους δήμους, θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η μεταρρύθμιση μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2010, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών να διαψεύσει και τα σενάρια που ήθελαν παράταση της θητείας των δημάρχων προκειμένου να ολοκληρωθεί ο «Καποδίστριας 2».Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια 2» θα προκύψουν 350- 380 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.Ο «Καποδίστριας 2» δεν θα περιοριστεί μόνο στην επαρχία, αλλά θα επεκταθεί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τις μητροπολιτικές λειτουργίες.Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα ταυτίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις υφιστάμενες επαρχίες.Πάντως εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται σε κάποιες περιπτώσεις και δυναμικές.Και αυτό γιατί πολλές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων έχουν ταχθεί κατά των νέων διοικητικών ορίων των δήμων που προτείνονται από τη μελέτη του ΙΤΑ.Ο κ. Ραγκούσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Δ. Τσάτσο, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ότι ήταν τιμή του να ζητήσει και να λάβει τις απόψεις του επί όλων των θεσμικών πρωτοβουλιών που θα λάβει η κυβέρνηση.

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Εννιά συνολικά δήμους φαίνεται πως έχουν προταθεί από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Νομό Ιωαννίνων, ενώ από τρεις για τους Νομούς Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας.
• Πιο συγκεκριμένα στο Νομό Ιωαννίνων οι προτεινόμενοι σχηματισμοί είναι:
Δήμος 1: Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων, Κοινότητες Αετομηλίτσας, Διστράτου και Φούρκας.
Δήμος 2: Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου, Κοινότητες Λάβδανης και Πωγωνιανής.
Δήμος 3: Ανατολικού Ζαγορίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης, Κοινότητες Βοβούσης και Παπίγκου.
Δήμος 4: Εγνατίας, Μετσόβου και Κοινότητα Μηλέας.
Δήμος 5: Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών και Πασσαρώνος.
Δήμος 6: Ιωαννιτών, Περάματος και Κοινότητα Νήσου.
Δήμος 7: Ανατολής, Μπιζανίου και Παμβώτιδος.
Δήμος 8: Αγίου Δημητρίου, Δερβιζιάνων, Δωδώνης και Σελλών.
Δήμος 9: Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων, Κοινότητες Βαθυπέδου, Καλλαρυτών, Ματσουκίου και Συρράκου.
• Στο Νομό Θεσπρωτίας:
Δήμος 1:Σαγιάδας, Φιλιατών.
Δήμος 2: Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Συβότων και Κοινότητα Πέρδικας.
Δήμος 3: Αχέροντα, Παραμυθιά και Κοινότητα Σουλίου.
• Στο Νομό Άρτας:
Δήμος 1: Αμβρακικού, Αράχθου, Αρταίων, Βλαχέρνας, Κομποτίου, Ξηροβουνίου, Πέτα, Φιλοθέης και Κοινότητα Κομμένου.
Δήμος 2: Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ηρακλειας, Τετραφυλίας.
Δήμος 3: Αγνάντων, Αθαμανίας και Κοινότητες Θεοδώριανων και Μελισσουργών.
• Στο Νομό Πρέβεζας:
Δήμος 1: Πάργας και Φαναρίου.
Δήμος 2: Ζαλόγγου και Πρέβεζας
Δήμος 3: Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Λούρου, Φιλιππιάδος και Κοινότητα Κρανεας.
Η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε ότι θα συμμετέχει στο διάλογο που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους της στις αντίστοιχες Επιτροπές, ενώ αναμένει από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους - σύμφωνα και με προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Γ. Ραγκούση – την τελική πρότασή της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, επί της οποίας θα τοποθετηθεί στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί 18 - 20 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου