Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

απόδραση: Θεσπρωτία

απόδραση: Θεσπρωτία

Ενώ το καλοκαίρι αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας για υπέροχους θαλάσσιους προορισμούς, το χειμώνα η φύση έχει φροντίσει να της δώσει άγρια ομορφιά κυρίως στους ορεινούς όγκους, εκεί όπου το γαλάζιο του ουρανού συναντά το μοναδικό οικοσύστημα της.

Τα Σύβοτα αποτελούν το μικρό κοσμοπολίτικο θέρετρο της Θεσπρωτίας. Διαθέτουν μαρίνα και καταφθάνουν σ΄ αυτή κοσμοπολίτες με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Τα δύο καταπράσινα νησάκια σαν φιόρδ στην είσοδο του κόλπου τραβούν αμέσως τη προσοχή του επισκέπτη. Αν και αποτελεί συνήθως ένα καλοκαιρινό προορισμό, αξίζει να το επισκεφτείτε για τα όμορφα χωριά Φασκομηλιά, Αργυρότοπος, Πολυνέρι.

Το ιστορικό Σούλι, γνωστό για την συμμετοχή των κατοίκων του στην Ελληνική Επανάσταση, βρίσκεται σε μια μικρή πεδιάδα, στην κορυφή ενός απότομου υψώματος, πάνω από την κοίτη του ποταμού Αχέρoντα. Βουνά πετρώδη , γη κακοτράχηλη. Η άγρια ομορφιά θα σας αιχμαλωτίσει. Εκεί δεσπόζει το Κάστρο της Κιάφας, το Κούγκι χώρος θυσίας του καλόγερου Σαμουήλ, με τα πηγάδια που χρησιμοποιούν για ύδρευση οι κάτοικοι, με το μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του Αχέροντα, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το μονοπάτι των Σουλιωτών, τη γνωστή Σκάλα της Τζαβέλαινας.

ΘεσπρωτίαΈνα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της περιοχής είναι το Μαργαρίτι. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μέσα και γύρω απ’ αυτόν έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα πολυγωνικών τειχών, αρχαίοι τάφοι και νομίσματα, καθώς και επιγραφές με λατινικά γράμματα. Eπισκεφθείτε το ενετικό κάστρο, το συνοικισμό Σκάλα με τα παλιά αρχοντικά μπέηδων και αγάδων, το καστρόσπιτο και το προστατευόμενο έλος Kαλοδικίου με τα σπάνια νούφαρα, ένα προστατευόμενο βιότοπο μοναδικής ομορφιάς και σημασίας.

Ο Αχέροντας είναι το ποτάμι των Σουλιωτών.

Από εδώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι κατέβαιναν οι ψυχές στον Άδη. Είναι μοναδικής αξίας οικοσύστημα προστατευόμενο από το Δίκτυο Φύση 2000. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μύθος θέλει στη ροή του ποταμού να σμίγουν για πάντα θεοί και θνητοί. Εδώ μπορείτε να γνωρίσετε όλες τις μορφές του εναλλακτικού τουρισμού. Κάντε πεζοπορία ή ράφτινγκ-καγιάκ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε ιππασία σε όλο το μήκος του ποταμού σε οργανωμένες ομάδες και με συνοδεία εκπαιδευτή. Στη σκιά από τα τεράστια πλατάνια και τη δροσιά που χαρίζουν τα πεντακάθαρα νερά του, μπορείτε να απολαύσετε τα εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα της περιοχής.

Από την Παραμυθιά ξεκίνησε ο Διόνυσος ο φιλόσοφος το 1611 να καταλάβει τα Ιωάννινα και να διώξει του Τούρκους κατακτητές. Κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Γκορίλα δημιουργεί μια επιβλητική εικόνα καθώς μπροστά της ξανοίγεται ο κάμπος του Κοκυτού.
Σας προτείνουμε ανάβαση στο βουνό και για τους ποιο τολμηρούς να πετάξετε με παραπέντε. Κάντε μία βόλτα στα δρομάκια της παλιάς πόλης για να δείτε παλιά σπίτια με υπέροχες βαριές ξύλινες πόρτες χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Να δείτε το παλιό ρoλόι που χρονολογείτε από το 1750, τον Πύργο του Κούλια κτίσμα της εποχής των Ενετών και να ανεβείτε στο κάστρο του Αγίου Δονάτου και να απολαύσετε την θέα που ξετυλίγεται μπροστά σας.

Τι να επισκεφτείτε
Τον πύργο Pάγιου, στη Λυγιά,13 χλμ. από την Hγουμενίτσα, είναι ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία πόλη Tορώνη.
Το Δέλτα παλαιών εκβολών Καλαμά, προστατευόμενος υγρότοπος στην Ηγουμενίτσα.
Τη Μεγάλη Παναγιά, υστεροβυζαντινός σταυροειδής ναός στην Παραμυθιά.
Την ακρόπολη του Δυμόκαστρου, που ήταν η αποικία των αρχαίων Kορινθίων, στη θέση της αρχαίας πόλης Eλίνα, στο χωριό Πέρδικα.
Τον οχυρωμένο οικισμό της Kλασικής – Eλληνιστικής περιόδου, στη Φασκομηλιά και το Πολυνέρι.
Την Μονή Γηρομερίου που στα χρόνια της Tουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο, στους Φιλιάτες.
Την αρχαία πόλη Tιτάνη, 7 χλμ. από τους Φιλιάτες. H Tιτάνη υπήρξε σημαντική πόλη κατά τον 4ο αι. π.X. και το κέντρο του βασιλείου του Πύρρου.
Τα χωριά Πλαίσιο, Παλιά Σαγιάδα, Γιρομέρι, Αμεπλώνα, Τσαμαντά, Παλιά Σέλιανη, Ελαταριά στην ορεινή Θεσπρωτία και απολαύστε την αρχιτεκτονική τους.

Στις τοπικές γεύσεις που θα συναντήσετε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής θα βρείτε ηπειρώτικες νοστιμιές όπως γροθόπιτα, πέστροφα φούρνου, χοιρινό με πρασοσέλινο, λουκάνικα, κοντοσούβλι, αρνί σούβλας, λαχανόπιτα και κρεατόπιτα. Στα παραθαλάσσια μέρη θα γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τα καθαρά νερά του Iονίου Πελάγους.

Αγοράστε ελιές, λάδι, τσίπουρο, τυροκομικά και λουκάνικα από παραγωγούς της περιοχής.

Που θα φάτε
«Καρακουλάκ», στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας. Γνήσια ντόπια κρέατα, κυρίως ψητά με τη συνοδεία ζωντανής λαϊκής μουσικής.
«Η παράδοση», στο Γραικοχώρι, με ελληνική σπιτική κουζίνα και τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.
«Ταβέρνα του Τίμου» στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η παλαιότερη ταβέρνα της πόλης, από το 1964, με ιδρυτή τον Τίμο Μιαρή και τη γυναίκα του Ευφροσύνη. Παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά με σπεσιαλιτέ τα ψάρια.

Θεσπρωτία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου