Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ευεργετικές ιδιότητες τροφίμων

Ευεργετικές ιδιότητες τροφίμων


Μύθος ή πραγματικότητα... για τις ευεργετικές ή μη ιδιότητες τροφίμων που καταναλώνουμε;

Αλάτι

Μειώνοντας την κατανάλωση του αλατιού δεν ελέγχετε απόλυτα την αρτηριακή σας πίεση αφού και άλλα τρόφιμα που καταναλώνετε περιέχουν αλάτι. Τέτοια τρόφιμα είναι το ψωμί, οι σάλτσες, τα επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά και οι ξηροί καρποί.

Σοκολάτα

Από την άλλη η σοκολάτα έχει φλαβονοειδή και κατεχίνες και μειώνει τη αρτηριακή πίεση ενώ βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Προσοχή όμως γιατί παχαίνει.

Μπύρα

Η μπύρα φαίνεται ότι κάνει καλό στην καρδιά.

Κόκκινο ή λευκό κρασί;

Όσον αφορά το κόκκινο κρασί η αλήθεια είναι ότι έχει αντιοξειδωτικά, που κάνουν καλό στην καρδιά, και μειώνει την χοληστερίνη. Το λευκό κρασί όμως έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά αφού η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχεται σε 10 ποτήρια ισοδυναμούν με αυτή που έχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Τσίπουρο

Το τσίπουρο έχει μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Πράσινο τσάι


Το πράσινο τσάι από την άλλη βοηθά να έχουμε γερή καρδιά διότι μειώνει τη χοληστερίνη , έχει αντιπηκτικές ιδιότητες , βοηθά στην πέψη και το ανοσοποιητικό και συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου.

Κανέλα


Η κανέλα συμβάλει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.

Αυγά

Μύθος είναι ότι όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη δεν πρέπει να καταναλώνουν αυγά. Ένας υγιής άνθρωπος χρειάζεται 300mg χοληστερίνης την ημέρα. Επομένως η κατανάλωση 3 αυγών την εβδομάδα δεν βλάπτει τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερίνη και έχει αντιπηκτική και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Καφές


Τέλος είναι μύθος ότι οι υπερτασικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν καφέ. Ο καφές έχει αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο που ωφελούν την καρδιά αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου