Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Υπό τις διαμαρτυρίες των συμβασιούχων του Υπ.Πο τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας

Υπό τις διαμαρτυρίες των συμβασιούχων του Υπ.Πο τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας

Τη δική του στέγη έχει και επισήμως από την περασμένη Κυριακή η πολιτιστική κληρονομιά του νομού Θεσπρωτίας μετά και την παράδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, που συγκεντρώνει εκθέματα από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους.
Οι κόποι περίπου 30 ετών απέδωσαν καρπούς, καθώς μετά από πολλές δυσκολίες, ένα σύγχρονο μουσείο παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας, με στόχο να συγκεντρώσει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πολιτιστικό κύτταρο, σταθμό και αφετηρία για τους πέντε αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στο νομό Θεσπρωτίας. Η έκθεση που περιλαμβάνεται στο μουσείο, διαχωρίζεται σε πέντε ενότητες. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ελληνιστική Εποχή, καθώς κατά τη διάρκειά της σημειώνεται η μεγαλύτερη ακμή της περιοχής. Παράλληλα, υπάρχουν και επιμέρους θεματικές ενότητες που αφορούν στους σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής, το δημόσιο βίο, καθώς και τα ταφικά έθιμα των κατοίκων που έζησαν εκείνη την εποχή.

Διαμαρτυρία συμβασιούχων
Όμως, η τελετή των εγκαινίων του νέου μουσείου, πέρα από χαμόγελα και ικανοποίηση από την παράδοση στην τοπική κοινωνία ενός σημαντικού πολιτιστικού κέντρου, σημαδεύτηκε και από κινητοποιήσεις συμβασιούχων εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, που οι συμβάσεις τους έχουν λήξει ή θα λήξουν μέχρι το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να μείνουν στον «αέρα» παρά το γεγονός πως εργάστηκαν για την σταδιακή διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.Συμβασιούχοι αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του μουσείου και μέσα από συνθήματα κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ζήτησαν την άμεση κατάργηση της ρύθμισης του 24μηνου, που δεν τους επιτρέπει μετά τη συμπλήρωση της χρονικής αυτής περιόδου να διεκδικήσουν εκ νέου μια σύμβαση στην αντίστοιχη υπηρεσία.Βέβαια, η τελετή των εγκαινίων σημαδεύτηκε και από άλλα «ευτράπελα», καθώς δεν παρέστη εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης γενικότερα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τα σχόλια ορισμένων παρευρισκομένων, αν και από την πλευρά της διεύθυνσης του μουσείου τονίστηκε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα εγκαίνια συνέπεσαν με την συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οι παρουσίες και
τα πρώτα σχόλια
Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων του νομού Θεσπρωτίας, που δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους από την επίσημη παράδοση του έργου. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε ουσιαστικά πριν 27 χρόνια, με πρόταση που είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης, και παρά τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετώπισε, καθώς ο ανάδοχος του έργου είχε κριθεί έκπτωτος και η χρηματοδότηση δυσκόλευε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τελικά ολοκληρώθηκε.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης, ο Θεσπρωτός πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, που αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστη ακόμη ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης, ενώ παρέμβαση την τελευταία στιγμή έκανε ο δήμαρχος Σαγιάδας Βαγγέλης Μάστορας, για να εκφράσει την στήριξή του στους συμβασιούχος του υπουργείου που διαμαρτύρονταν έξω από το μουσείο.Μέσα από τις δηλώσεις της, αλλά και την παρουσίασή της αναφέρθηκε στη δομή του Αρχαιολογικού Μουσείου, η διευθύντρια του μουσείου και προϊσταμένη της ΛΒ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Κάντα – Κίτσου.

Διεκδίκησαν το δικαίωμα
στην εργασία
Τη μορφή της συμβολικής κατάληψης του Αρχαιολογικού Μουσείου και των συνθημάτων επέλεξαν οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού στο νομό Θεσπρωτίας για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία. Οι περισσότεροι εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και συνέβαλαν στην διαμόρφωση του νέου μουσείου.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Συμβασιούχων ΥΠΠΟ Βορειοδυτικής Ελλάδας Πέτρο Πέτσιο, με τη λήξη και των υπόλοιπων συμβάσεων των εργαζομένων του νομού το Αρχαιολογικό Μουσείο κινδυνεύει να μην λειτουργήσει, καθώς δεν θα υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Ακόμη και οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου για πρόσληψη, κυρίως φυλάκων, με τρίμηνες ή τετράμηνες συμβάσεις, δεν λύνει τα προβλήματα, συμπλήρωσε.Οι συμβασιούχοι ζητούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, υπογράμμισε ο κ. Πέτσιος, απλά την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υλοποιείται.Στην συγκέντρωση της Κυριακής παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων ΥΠΠΟ Άρτας – Πρέβεζας, Άρης Βάσσιος, που σε δηλώσεις τόνισε πως η δημιουργία μουσείων είναι πάντα θετική, αρκεί αυτά να μπορούν να λειτουργούν με το κατάλληλο προσωπικό. Οι εκπρόσωποι των σωματείων σημείωσαν πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με στόχο την τελική δικαίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου