Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠΟ…ΔΙΩΓΜΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

ΥΠΟ…ΔΙΩΓΜΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!


Αυξημένη ήταν η εγκληματικότητα, εισαγόμενη και ντόπια, το 2009 στην Ήπειρο, σε τέτοιο σημείο που μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι «χτύπησε κόκκινο»!

Τελευταίο παράδειγμα, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, η σύλληψη αλλοδαπού δράστη στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, που μετέφερε 681 κιλά χασίς σε 409 δέματα.

Βέβαια οι αστυνομικοί κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις το φαινόμενο, ώστε να μοιάζει ανεξέλεγκτο.Παρά ταύτα τόσο ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Ήπειρου υποστράτηγος Κων/νος Σκαλτσάς όσο και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων ταξίαρχοςΘεοχάρης Αγόρης, έχουν ως πρώτη προτεραιότητά τους την καταπολέμηση του εγκλήματος. Και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους είναι ορατά.Μάλιστα την περίοδο των εορτών αναμένεται αύξηση της μικροεγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις), καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την χαλαρότητα των ημερών.

Ο «αστυνομικός της γειτονιάς» επιστρέφει
Μέσα στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται από τις 2 Ιανουαρίου ο πολύπαθος θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.Αρχικά αυτό θα γίνει σε 18 αστυνομικά τμήματα της Αττικής, σε 6 της Θεσσαλονίκης και σε 21 τμήματα 18 Ελληνικών πόλεων, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννινα. Πρόκειται για το σύστημα GIS, που ήδη χρησιμοποιείται από το σύνολο των Ευρωπαϊκών αστυνομιών.

Το σύστημα θα έχει τον τίτλο «police on line» και σε αυτό θα καταχωρούνται στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στην εγκληματικότητα απ' όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.Με το σύστημα αυτό, όπως επισήμανε ο Ηπειρώτης αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου, θα επιτευχθεί καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών, αλλά και πρόληψη του καθημερινού εγκλήματος.

Με το νέο πρόγραμμα, κάθε έγκλημα θα καταχωρείται αμέσως στον υπολογιστή και άμεσα θα έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στις περιοχές που εντάσσονται πιλοτικά και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Τα στοιχεία για την αύξηση της εγκληματικότητας είναι ανησυχητικά. 
Η παραβατικοτητα είναι κυρίαρχη σε όλες τις κοινωνικές διαστρώσεις. 
Οι πολίτες έχασαν το αίσθημα ασφάλειας ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Πολλοί, κρίνοντες επιδερμικά τα πράγματα ή κινούμενοι από ιδιοτελή πολιτικά ελατήρια, ρίχνουν την ευθύνη στην ελλιπή αστυνόμευση ή στους λαθρομετανάστες. 

Και τα δύο παραπάνω είναι μέρος του προβλήματος, αλλά δεν είναι όλο το πρόβλημα.

Δεν μπορούμε να απαλλάξουμε ή να παρουσιάσουμε όλους τους Έλληνες ως κοινωνία αγγέλων!
Έχουμε κι εμείς τα «μπουμπούκια» μας και μάλιστα σε οργανωμένο εγκληματικό επίπεδο.
Οι αιτίες της αυξανόμενης εγκληματικότητας είναι πολλές. Πρώτος και καλύτερος παράγοντας είναι ο εύκολος τρόπος προσπορισμού χρημάτων. Δεύτερος κύριος λόγος η ελαστικοποιημενη νομοθεσία και η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης.Χάρη στα προσωπικά δεδομένα οι ειδεχθείς εγκληματίες δεν γίνονται γνωστοί και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο στιγματισμού.

Η ανεργία και η εξ αυτής έλλειψη των αναγκαίων προς το ζην οδηγεί πολλούς στην διάπραξη κάθε μορφής εγκλήματος.Τα ναρκωτικά είναι κι αυτά μια αιτία που γεννά το έγκλημα.

Τι πρέπει να γίνει; 
Να αυξηθούν οι περιπολίες των αστυνομικών, όπως και σχεδιάζεται να γίνει. Δεν βγαίνει τίποτα, υποστηρίζουν κάποιοι. 
Στάχτη στα μάτια και ασπιρίνη στο πρόβλημα θα είναι.Πρέπει πρώτα - πρώτα να δούμε τι αστυνομία θέλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί και τι αστυνομία θέλουμε εμείς οι πολίτες. 

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου