Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μείωση τζίρου έως 30% στην αγορά παρά την «καταιγίδα» προσφορών

Μείωση τζίρου έως 30% στην αγορά παρά την «καταιγίδα» προσφορών



Περίπου 1 δισ. ευρώ λιγίτερα σε σχέση με το 2008 εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν οι καταναλωτές στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς, παρά τον καταγισμό προσφορών στην αγορά, ο 13ος μισθός θα καλύψει βασικές ανάγκες και χρέη.

Η κάμψη του τζίρου υπολογίζεται σε 20%-30% το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι δύσκολα για μικρούς και μεγάλους, καθώς τα χρήματα που αναμένεται να πέσουν στην αγορά εκτιμούμε ότι θα είναι λιγότερα», λέει ο Βασίλης Κορκίδης, νέος πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Παρά την αύξηση της κίνησης στην αγορά, λίγοι είναι οι καταναλωτές που ψωνίζουν. Στα εμπορικά καταστήματα υπολογίζουν την πτώση του τζίρου στο 25% περίπου.

Στην αγορά τροφίμων, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για «μουδιασμένες» γιορτές, ενώ οι τιμές για τα είδη του εορταστικού τραπεζιού είναι σε γενικές γραμμές σταθερές στα περυσινά επίπεδα.

Όπως λένε οι κρεοπώλες, η πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται σε 30%, ενώ για μείωση των πωλήσεων κατά 20% μιλούν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες.

Στα κρεοπωλεία, τα ντόπια αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος πωλούνται προς 8,5-10 ευρώ το κιλό, τα χοιρίδια 7- ,5 ευρώ και τα μεγάλα αρνιά 6 ευρώ. Για τις γαλοπούλες, οι εισαγόμενες αναμένεται να πωλούνται στα περυσινά επίπεδα έως και 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι ελληνικές 7- ευρώ το κιλό, ενώ για την εισαγόμενη κατεψυγμένη γαλοπούλα η τιμή αρχίζει από 2,5 ευρώ το κιλό.

«Παγωμένες» είναι οι τιμές και στην αγορά των λαχανικών, ενώ για τα τα γλυκά των εορτών οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί έχουν δηλώσει ότι θα κρατήσουν τις τιμές στα περυσινά επίπεδα.

Η κρίση αγγίζει και τις πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, η μείωση των πωλήσεων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ καταγράφει διψήφιο νούμερο και έχει προκαλέσει προβλήματα στις βιομηχανίες, που βλέπουν τα προϊόντα τους να μένουν απούλητα στα ράφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου