Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, η ημερίδα παρουσίασης του έργου «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ», η οποία διοργανώθηκε από τη Νομαρχία Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του έργου «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσπρωτίας, της Πυροσβεστικής, της Μητρόπολης, τοπικών εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, της Αστυνομίας καθώς και παρουσία ενδιαφερόμενων πολιτών.

Για τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του έργου στους συμμετέχοντες φορείς και την τοπική κοινωνία τοποθετήθηκαν τόσο ο Νομάρχης Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Νομαρχίας Θεσπρωτίας κ. Μπεζας, ο Δασάρχης του Δασαρχείου Ηγουμενίτσας κ. Γκατζιός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Σπύρου, όσο και δημοσιογράφοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Όσοι απηύθυναν χαιρετισμό και όσοι γενικότερα συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση επαίνεσαν την προσπάθεια, δήλωσαν την συμπαράστασή τους στο καινοτόμο έργο και το ενδιαφέρον τους για τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκε το έργο «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» από τον Συντονιστή της Ομάδας Έργου και νόμιμο εκπρόσωπο της ανάδοχου εταιρείας INFOΔΗΜ Ο.Ε., κ. Παναγιώτη Καραμόσχο, καθώς και από τον εκπρόσωπο της Ομάδας Έργου κ. Ιωάννη Οικονόμου ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις φάσεις του εν λόγω έργου.
Στο πλαίσιο του έργου έγινε προμήθεια δορυφορικών εικόνων, ολοκληρώθηκε η ενδελεχής συλλογή των περιγραφικών και γεωγραφικών στοιχείων της περιοχής, με πρωτογενή και δευτερογενή έρευνα, και συγκεντρώθηκε σημαντικός όγκος πληροφοριών που αφορούν στη Νομαρχία, το οδικό δίκτυο, τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής κλπ, για την δημιουργία θεματικών χαρτών, την ολοκλήρωση των εφαρμογών πυροπροστασίας και τον εμπλουτισμό του δικτυακού κόμβου του έργου.
Ακόμη, το σύνολο των δεδομένων έχει ενταχθεί στο Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών του έργου για την εποπτική και λειτουργική παρουσίαση των στοιχείων και των χαρτών και την δυνατότητα χρήσης τους, όχι μόνο από τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και πιθανό επισκέπτη του Νομού Θεσπρωτίας μέσω της ιστοσελίδας και του WEB GIS το οποίο θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του έργου.
Οι δυνατότητες του έργου αναμένεται να αποτελέσουν χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, όχι μόνο για την τουριστική προβολή της περιοχής αλλά κυρίως για την πυροπροστασία της περιοχής υλοποίησης.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και χρηματοδοτείται κατά 80% από Ευρωπαϊκούς και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια σήμερα, που παραδίδω στους πολίτες της Θεσπρωτίας ένα τόσο σημαντικό και καινοτόμο έργο, που πιστεύω ότι θα συμβάλει στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος από τις δασικές πυρκαγιές, την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και κυρίως στην ανάπτυξη του Νομού Θεσπρωτίας.

Όπως όλοι γνωρίζετε, και ο Νομός μας απειλήθηκε από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, αν και ευτυχώς με πολύ μικρότερες απώλειες από άλλους Νομούς της Ελλάδος. Μέλημά μας, από την πρώτη στιγμή που αποσοβήθηκε ο κίνδυνος, ήταν η επόμενη μέρα. Με στόχο όχι μόνο την πλήρη αποκατάσταση του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος του Νομού μας αλλά κυρίως την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης νέων συμβάντων και φυσικά την ελαχιστοποίηση των πιθανών συνεπειών σε περιπτώσεις έναρξης δασικών πυρκαγιών.

Πολλές δράσεις έγιναν έκτοτε σε αυτήν την κατεύθυνση, από πλευράς της Νομαρχίας Θεσπρωτίας. Δράσεις που αποσκοπούν στην αναδάσωση, την διάνοιξη δασικών δρόμων, την συντήρηση των υποδομών φύλαξης και υποστήριξης (πυροφυλακεία, υδατοδεξαμενές, αυτοκίνητα, προσλήψεις δασοφυλάκων και πολλά άλλα) και κυρίως στην ευαισθητοποίηση του κοινού, κατοίκων και επισκεπτών.

Το έργο που παρουσιάζουμε σήμερα, θεωρούμε ότι είναι η κορωνίδα των προσπαθειών μας και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο στην διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως στην ανάπτυξη του Νομού μας, διότι:

Το έργο αν και εξαιρετικά πρωτοπόρο, παρέχει απλά, εύχρηστα και κυρίως στοχευμένα εργαλεία για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση, σε περίπτωση εμφάνισης δασικών πυρκαγιών
Το έργο, συνδυάζει ένα σύνολο ενεργειών, που διασφαλίζουν την ετοιμότητα των σχετικών υπηρεσιών, τον συντονισμό τους σε περιπτώσεις συμβάντων, την υποστήριξή τους για να μην υπάρξει σπατάλη πόρων και κυρίως κίνδυνος ανθρώπινης ζωής και περιουσίας

Το έργο μας, σχεδιάσθηκε από τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού μας, για να δώσει νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα. Προετοιμασίας, πρόληψης, αναγνώρισης των περιοχών και των κινδύνων, εκπαίδευσης, ακόμη και ασκήσεων, για την δοκιμή και αξιολόγηση της λειτουργίας του συστήματος πυροπροστασίας.
Τέλος, το Σύστημα θα αποτελέσει ένα βασικό υπόβαθρο άρτιας λειτουργίας του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.) όχι μόνο για τις δασικές πυρκαγιές αλλά και για τις άλλες φυσικές καταστροφές, εφόσον δημιουργεί μια νέα επιχειρησιακή – συντονιστική νοοτροπία και κυρίως διότι βασίζεται σε ένα λεπτομερέστατο και φυσικά επίκαιρο Γεωγραφικό Σύστημα, που περιέχει ακριβείς πληροφορίες για τις υποδομές, τα δίκτυα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στον Νομό Θεσπρωτίας. Έχοντας πλήρη γνώση, και μάλιστα επί χάρτου, της υφιστάμενης κατάστασης έχουμε πλέον το εργαλείο λήψης ορθολογικών αποφάσεων και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.

Όμως, το πλέον σημαντικό κομμάτι του έργου, είναι αυτό που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, κατοίκων και επισκεπτών, αφενός διότι το δίκτυο των ασύρματων καμερών θα δίνει εικόνα της περιοχής υλοποίησης από το internet και έγκαιρη προειδοποίηση, ενώ συγχρόνως υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής και εκτύπωσης χαρτών, δημιουργίας νέων χαρτών, επιλογής διαδρομών, κλπ. από τον ιστοτόπο του έργου. Έτσι, ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί από μακριά, να έχει γνώση της περιοχής και κυρίως να έρθει κοντά στις απαράμιλλες ομορφιές του Νομού μας.

Κάθε ένα από τα επιμέρους εργαλεία του Συστήματος αποτελούν στοχευμένες δράσεις για την κάλυψη ελλείψεων, την θωράκιση του μηχανισμού, την αναβάθμιση της ικανότητας του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ συνολικά δημιουργήθηκε με ένα και μόνο στόχο: ποτέ ξανά να μην έχουμε φαινόμενα καταστροφών από δασικές πυρκαγιές.

Πυρήνας αυτής της προσπάθειας είναι οι άνθρωποί μας, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, που πίστεψαν στο έργο και αφιέρωσαν χρόνο, εκτός των υποχρεώσεων και ωραρίων τους, για τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την παραλαβή του. Ακόμη, οι παράγοντες του Δασαρχείου Άρτας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και στήριξαν με όλες τις δυνάμεις τους το έργο. Τέλος, οι άνθρωποι της αναδόχου ενώσεως εταιρειών «INFOΔΗΜ – INTRACOM», που με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό επέτυχαν την ολοκλήρωσή του μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση του έργου από κοινοτικούς πόρους.

Σήμερα, περίπου 2,5 χρόνια μετά τις τελευταίες δασικές πυρκαγιές στον Νομό μας, είμαστε περήφανοι που έχουμε αποκτήσει ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα για την Έγκαιρη Προειδοποίηση και την Διαχείριση Πυροπροστασίας στην Θεσπρωτία. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, που μαζί με τις άλλες «κλασικές» δράσεις μας να θωρακίσει τον Νομό μας από περαιτέρω καταστροφές και να διασφαλίσει για τα παιδιά μας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ελπίδα και πεποίθησή μου είναι ότι η υλοποίηση του έργου μας θα αποτελέσει την βάση για νέες καινοτόμες δράσεις στον Νομό μας ενώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για την επέκτασή του σε όλες τις δασικές περιοχές της Θεσπρωτίας.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και παρακαλώ να συνταχθούμε όλοι μαζί για την βιώσιμη ανάπτυξη του Νομού μας.

Ευχαριστώ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου