Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

«Μαύρες μεταγωγές» μεταναστών

«Μαύρες μεταγωγές» μεταναστών


policeΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ

Αναφέραμε προ τεσσάρων ημερών με λίγα στοιχεία και πολλά ερωτήματα την πληροφορία περί «μαύρης μεταγωγής» μεταναστών σε Νομό της Ηπείρου.

Στα ερωτήματα αυτά δεν απάντησε κανένας από τους αρμόδιους, θεωρώντας προφανώς το θέμα ελάσσονος σημασίας.

Όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει και μάλιστα άμεσα, όχι πια την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, αλλά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, συνοριακοί της Πρέβεζας έπαιξαν την δουλειά τους αλλά και την ζωή τους κορώνα γράμματα.

Η εντολή που τους δόθηκε από το κέντρο ήταν σαφής και ξεκάθαρη.

«Να ακολουθήσουν το λεωφορείο που έκανε μεταγωγή μεταναστών...».


Κοντά στην Λούτσα το λεωφορείο -μισθωμένο από το ΚΤΕΛ, λένε οι πληροφορίες- σταμάτησε λόγω σωματικών αναγκών κάποιων μεταναστών.


Μία ομάδα λοιπόν, περίπου δεκαπέντε άτομα, βρήκε την ευκαιρία και «απέδρασε». Άρχισαν να τρέχουν προς διάφορες κατευθύνσεις και οι συνοριακοί που επέβαιναν στο όχημα που ακολουθούσε έμειναν στην κυριολεξία εμβρόντητοι.

Κάποιοι άρχισαν να τρέχουν για να προλάβουν τους μετανάστες και να τους συλλάβουν κι ένας ενημέρωσε το κέντρο, ζητώντας οδηγίες και ενισχύσεις!

Μετά από λίγα λεπτά οι συνοριακοί ενημερώθηκαν ότι δεν πρόκειται για «κανονική μεταγωγή» και να εγκαταλείψουν το ανθρωποκυνηγητό.

Μόνο που στο διάστημα αυτό είχαν φύγει πολύ μακριά από το όχημα και ένας μάλιστα βρέθηκε μόνος στο βουνό να κυνηγά ομάδα πέντε μεταναστών.

Επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο, με όσους από τους «δραπέτες» είχαν καταφέρει να συλλάβουν, προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί.

Συνόδευσαν το λεωφορείο μέχρι τα όρια των Νομών Πρέβεζας και Άρτας και επέστρεψαν στην υπηρεσία τους.
Ο πανικός που ακολούθησε είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Στις συζητήσεις που έγιναν ακούστηκε και ο όρος «μαύρη μεταγωγή», που πρακτικά σημαίνει μεταγωγή μεταναστών χωρίς καμιά διαδικασία, χωρίς συγκεκριμένο προορισμό, έξω από κανόνες, μόνο και μόνο για να απελευθερωθούν χώροι στα κρατητήρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν το πρώτο περιστατικό που συμβαίνει. Ανάλογες «μεταγωγές» γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θέμα που οφείλει να διερευνήσει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο.

Ποιος τελικά ήταν ο προορισμός των μεταναστών με το μισθωμένο λεωφορείο;

Οι πληροφορίες είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν όμως ότι το λεωφορείο τους κατέβασε στους καταυλισμούς της Άρτας.

Μερικοί παραπάνω μέσα στις εκατοντάδες Αφγανών, Πακιστανών και άλλων Ασιατών, που ζουν σε συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες που άφησαν στην πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου