Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Το μεγάλο, μοναδικό και πανανθρώπινο γεγονός της γεννήσεως του Χρίστου εορτάζει και πάλι όλος ο Χριστιανικός κόσμος, διότι η γέννησις του Χριστού είναι η αρχή των ελπίδων και των προσδοκιών ολόκληρου του κόσμου.
Εκεί, στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας, εκπληρώνονται χρονικά και ιστορικά οι επαγγελίες του Θεού, που προανήγγειλε δια των αγίων του προφητών, σχετικά με την έλευση του μονογενούς Του Υιού στον κόσμο, την σάρκωση του εκ Πνεύματος Άγιου και Μαρίας της Παρθένου, και την γέννησίν Του εις το ταπεινόν σπήλαιον. Αύτη ή εκπλήρωσις των υποσχέσεων του Θεού δείχνει, ότι πάντοτε ο θεός είναι αληθής και πιστός στις επαγγελίες του, και δεν υπάρχει περίπτωση να υπεσχέθη κάτι και να μην έγινε ή ακόμη να μην εκπληρωθή στο μέλλον. Αυτό δείχνει την βεβαία ελπίδα των Χριστιανών οι όποιοι δεν ελπίζουν σε κάτι το αμφίβολο και παροδικό, αλλά σε κάτι το απολύτως ορθό και αληθινό, πού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει απραγματοποίητο, διότι ο θεός που το υπεσχέθη είναι και αληθής, ώστε να μην ψεύδεται, και παντοδύναμος για να μπορεί να το πραγματοποίηση.
Με αυτήν την θείαν σάρκωσίν του, ο Υιός του Θεού και Θεός μας, καταδέχθηκε να πάρει την δική μας ανθρώπινη φύση και να γίνει άνθρωπος, για να μας πλησίαση στον τέλειο βαθμό και για να κάνη τον άνθρωπο Θεό. Πόσο θαυμάζει κανείς γι' αυτήν την απέραντη αγάπη του Θεού, ο οποίος όχι μόνον δεν απεφάσισε λόγω της αμαρτίας, να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος, αλλ' αντίθετα ήλθε πάλι, για να μας σώσει, να ανάπλαση την φθαρείσαν εικόνα Του και να μας ανεβάσει στην άπειρη δόξα της βασιλείας του. Και ήλθε κοντά μας, πολύ κοντά μας, και έγινε ένα με εμάς, για να μην βρεθεί κανείς μακριά του, για να μην πει κανείς, ότι δεν τον εγνώρισε ποτέ. Πόσο μεγάλη δύναμη και ελπίδα μας δίνει αυτή η πεποίθηση, ότι ο Χριστός μας, ο Κυριός μας και Λυτρωτής μας είναι πάντοτε τόσο πολύ κοντά μας, ότι είναι ένα με τον εαυτό μας και εμείς με αυτόν, μέσα στο μυστικό σώμα της Αγίας Εκκλησίας του.
Εκεί στην ευλογημένη Βηθλεέμ απλώθηκε εκείνη την νύκτα της γεννήσεως η ευλογία και η ειρήνη του ουρανού και εκάλυψε όλην την οικουμένη. Και είδαν τα σύμπαντα το γεγονός και εσκύρτησαν από χαρά. Οι άγγελοι επήραν την ειρήνη του Θεού και την έκαναν τραγούδι τους και τον ύμνησαν ψάλλοντας «δόξα εν υψίστοις Θεφ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Οι ταπεινοί ποιμένες φθάνουν προσκεκλημένοι των ουράνιων λειτουργών στο φτωχικό του λίκνο και οι σοφοί μάγοι από την ανατολή ξεκινούν και οδοιπορούν, για να φθάσουν να προσκυνήσουν τον Λυτρωτή του κόσμου. Όλη η κτίσις, τα ορατά και τα αόρατα, ο ουρανός και η γη, οι άγγελοι και οι άνθρωποι είναι καλεσμένοι τού θεού και φθάνουν για να λάβουν μέρος σ’ αυτή την μοναδική, παγκόσμια και παναθρώπινη εορτή, στο καλωσόρισμα του Θεού στον κόσμο, στην έκφραση ευγνωμοσύνης προς την ανέκφραστη αγάπη του Θεού.
Σ'αυτήν την μεγάλη χαρά του κόσμου συμμετέχοντες κι' εμείς, ας παραμερίσουμε τα πάθη και τις διαφορές, που μας χωρίζουν κι από τον Θεό και από τους ανθρώπους, ας πιαστούμε χέρι χέρι, για να φθάσουμε κοντά στον γεννώμενο Χριστό ταπεινοί προσκυνητές, για να θεραπεύσουμε τις πληγές μας και τις πληγές του κόσμου, για να φέρουμε την χαρά και την ειρήνη του Χριστού στη γη, για να είναι ή ζωή μας και τώρα και αιώνια γεμάτη χαρά και ειρήνη, κοντά στον μόνο χορηγό της χαράς και της ειρήνης Χριστό.
Χρόνια πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου