Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Από το χωριό Παραπόταμος του Νομού Θεσπρωτίας είναι ο ταξιτζής πιστολέρο

Από το χωριό Παραπόταμος του Νομού Θεσπρωτίας είναι ο ταξιτζής πιστολέρο




Ποινική δίωξη για πέντε ανθρωποκτονίες και παράβαση του νόμου περί όπλων άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στον 31χρονο οδηγό ταξί Ηλία Μπρέστα, ο οποίος σκόρπισε τον πανικό, πυροβολώντας αδιακρίτως ανυποψίαστους περαστικούς.


Ο μανιακός με το ταξί παραπέμφθηκε να απολογηθεί αύριο στην 16η τακτική ανακρίτρια, από την οποία θα ζητήσει να υποβληθεί σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Όπως είπε ο συνήγορος του κατηγορουμένου «προσπαθεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του στις πράξεις που του αποδίδονται» και δεν θυμάται τίποτα.



Ο πιστολέρο οδηγείται στον εισαγγελέα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εκτιμά ότι ο 31χρονος οδηγός ταξί βρίσκεται πίσω από επτά -και όχι πέντε- επιθέσεις.

Θεωρούν ότι είναι ο δράστης που στις 20 Δεκεμβρίου πυροβόλησε και τραυμάτισε ένα 16χρονο παιδί, αφγανικής καταγωγής, στη συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με τη Λεωφόρο Αθηνών.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 16 Δεκεμβρίου, είχε πυροβολήσει στον αέρα, στην περιοχή του Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα η σφαίρα να χτυπήσει στη στέγη πολυκατοικίας. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τη βολίδα που βρέθηκε στη στέγη με το όπλο του 31χρονου.





Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του τζιπ

Καταλυτικό ρόλο στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Ηλία Μπρέστα έπαιξε ένας γείτονάς του, ο οποίος έδωσε σημαντικές πληροφορίες στην αστυνομία. Όπως αποκάλυψε χαρακτηριστικά, τις ημέρες που σημειώθηκαν οι επιθέσεις, το τζιπ του 31χρονου έλειπε από το σπίτι του.

Οι αστυνομικοί είχαν τις πληροφορίες και περίμεναν το επόμενο λάθος του πιστολέρο. Εκείνο δεν άργησε να έρθει.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο 31χρονος μετέβη στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου είχε σταθμεύσει το τζιπ του, προκειμένου να το παραλάβει και, προφανώς, να συνεχίσει τη δράση του. Εκεί όμως τον περίμεναν οι αστυνομικοί, οι οποίοι τον συνέλαβαν.

Και οι δύο γονείς καθηγητές στα ΤΕΙ

Ο πατέρας του είναι ο καθηγητής των ΤΕΙ Αθηνών, Σωτήρης Μπρέστας, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ.
Ο Ηλίας Μπρέστας κατάγεται από το χωριό Παραπόταμος του Νομού Θεσπρωτίας.


O καθηγητής των ΤΕΙ, Σωτήρης Μπρέστας, όταν του τηλεφώνησε αξιωματικός της Ασφάλειας για να τον ενημερώσει σχετικά, δεν μπορούσε να φανταστεί πως το ίδιο του το παιδί έφθασε στο σημείο να σκοτώσει, παρʼ ολίγο, έναν άνδρα και μια γυναίκα και μάλιστα χωρίς καν να τους γνωρίζει.

Ο πατέρας βρίσκεται στο εξωτερικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η zougla.gr μίλησε τηλεφωνικά μαζί του πριν από τα μεσάνυχτα και καταβεβλημένος από το θλιβερό μαντάτο μπόρεσε να μας πει γεμάτος αγωνία ότι:

«Δυστυχώς, από εδώ που βρίσκομαι, δεν μπορώ να φύγω. Το επόμενο προγραμματισμένο αεροπορικό δρομολόγιο είναι για την ερχόμενη Τρίτη και πιστεύω μέχρι το μεσημέρι να έχω φθάσει στην Αθήνα, για να δω τι ακριβώς συμβαίνει».







Το τζιπ με το οποίο... κυκλοφορούσε και πυροβολούσε ο πιστολέρο

Για την οικογένεια Μπρέστα στη Θεσπρωτία οι κάτοικοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Ο θείος και αδελφός του πατέρα του 31χρονου κατηγορούμενου είναι καθηγητής, φυσικός. Στο Λύκειο της Ηγουμενίτσας έχει μεγαλώσει γενιές μαθητών που θυμούνται με νοσταλγία τον παλιό καθηγητή τους.

Όσοι γνώριζαν τον οδηγό ταξί αναρωτιούνται τι ήταν εκείνο που του όπλισε το χέρι.

Ο 31χρονος, χωρίς αιτία και αφορμή, οδηγώντας ένα τζιπ, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον 52χρονο Γιάννη Ζουριδάκη στο Μοσχάτο την προηγούμενη Δευτέρα και την 42χρονη Μαρία Δημάκου στον Κολωνό, μία ημέρα μετά.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν στα χέρια τους τόσο το τζιπ όσο και το πιστόλι, με το οποίο πραγματοποίησε βεβαιωμένα άλλες τουλάχιστον δύο επιθέσεις.

Ο οδηγός ταξί συνελήφθη στην πλατεία Βάθη, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχθηκε η αστυνομία λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα της Κυριακής για το πού βρισκόταν το λαδί τζιπ Cherokee, με το οποίο ο 31χρονος πραγματοποιούσε τις επιθέσεις.

Οι άνδρες του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έστησαν καρτέρι στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου βρισκόταν το αυτοκίνητο, και συνέλαβαν τον μανιακό πιστολέρο, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Μέσα στο λαδί τζιπ βρέθηκαν δύο κάλυκες πιστολιού των 9mm, ο ένας εκ των οποίων ήταν σφηνωμένος.

Το πιστόλι των 9mm απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου ταυτοποιήθηκε με τις δύο παραμορφωμένες βολίδες που βρέθηκαν τόσο στη σπλήνα του άτυχου Ζουριδάκη όσο και στην πρόσοψη καταστήματος στον Βοτανικό.

Αρχικά, λόγω του ότι οι βολίδες ήταν παραμορφωμένες και ορισμένα κομμάτια τους είχαν εξοστρακιστεί, υπήρξε η εκτίμηση ότι ο μανιακός χρησιμοποιούσε πιστόλι των 22mm.

Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της σύλληψης του μανιακού έγινε, προκειμένου να βεβαιωθούν οι αστυνομικοί ότι το όπλο ταυτίζεται με τις επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου